Ελάτε να κάνουμε «ξενάγηση στο Κρητικό Παρελθόν»

Πολιτισμός
Ελάτε να κάνουμε «ξενάγηση στο Κρητικό Παρελθόν»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ομιλία
Τετάρτη,25 Απρ 2018, 18:00
Αίθουσα Πολυμέσων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

Μία ξενάγηση στον πολιτισμό και την ιστορία της Κρήτης θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο με δύο κεντρικές ενότητες που θα καθηλώσουν όσους αποφασίσουν να «μυηθούν» σ’ αυτή τη μοναδική εμπειρία.

Πρόκειται για έναν Κύκλο Ομιλιών Τεσσάρων Ενοτήτων με τίτλο «Ξενάγηση στο Κρητικό Παρελθόν, Πολιτισμοί – Ιστορία» από την κ. Αθηνά Κυριακάκη – Σφακάκη και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 25 Απριλίου στις 18:00.

Οι ομιλίες πραγματοποιούνται στην Αίθουσα Πολυμέσων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης. Θα συνοδεύονται με προβολές εικόνων και στη συνέχεια θα ακολουθεί συζήτηση με το κοινό.

Κεντρική ιδέα

Με την λήξη του ρωμαϊκού πολέμου το 67 π.Χ. η Κρήτη έγινε Ρωμαϊκή επαρχία με πρωτεύουσα την Γόρτυνα. Το 27 π.Χ. προσαρτήθηκε στην Κρήτη και η Κυρηναϊκή. Η κατοχή  της Κρήτης επέτρεπε στους Ρωμαίους να ελέγχουν τους θαλάσσιους δρόμους  και το εμπόριο, και να περιορίζουν την δράση των πειρατών. Οι ενδοκρητικές έριδες σταμάτησαν, μέχρι τις διαμάχες  μεταξύ Οκταβιανού και Αντωνίου. Οι Ρωμαίοι περιόρισαν  την κυριαρχία  τους στην πολιτική διοίκηση και την οικονομική εκμετάλλευση. Οι πόλεις κράτη μετετράπησαν σε  Ρωμαϊκά  Κέντρα, και αναπτύχθηκαν λιμάνια στη Νότια Κρήτη. Η Γόρτυνα εξελίχθηκε σε  διεθνές οικονομικό, εμπορικό, πολιτιστικό, κέντρο, και κοσμήθηκε με περίλαμπρα δημόσια κτήρια,  ναούς, θέατρα, ιππόδρομο, και ωδείο. Στο Ωδείο, μετέφεραν και ενετοίχισαν ως  σπουδαίο μνημείο τη Δωδεκάδελτο επιγραφή των  νόμων της Γόρτυνας.  Ο Απόστολος Παύλος  ξεκίνησε τον συστηματικό ευαγγελισμό των Κρητών από την Γόρτυνα, και όρισε τον Απόστολο Τίτο, το 62-63 μ. Χ, πρώτο Επίσκοπο Κρήτης. Το 240 μ.Χ. επί Δεκίου στη Γόρτυνα  μαρτύρησαν οι Αγιοι Δέκα.

Ο Μ. Κωνσταντίνος προσάρτησε την Κρήτη στην περιφέρεια του Υλιρικού, και μετα την οριστική διαίρεση του Ρωμαϊκού κράτους η Κρήτη  παρέμεινε  στο  Ανατολικό. Η Βυζαντινή περίοδος του Κρητικού πολιτισμού διεκόπη από την Αραβοκρατία, και έτσι διαχωρίζεται  στην Πρώτη Βυζαντινή Περίοδο,330-824 μ.Χ., Αραβοκρατία 824-961 μ.Χ., και στην  Δεύτερη Βυζαντινή περίοδο 961-1204 μ.Χ.

Η Κρήτη απετέλεσε  ιδιαίτερο θέμα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας με διοικητή άρχοντα που έδρευε στην Γόρτυνα. Ιδρύθηκαν Μητροπόλεις και αναπτύχθηκαν πόλεις και οικισμοί στα  παράλια. Από τα μέσα  του 7ου  αι. άρχισε  να διαφαίνεται ο κίνδυνος των Αράβων, οι οποίοι επιχειρούσαν  αλλεπάλληλες επιδρομές. Το 824 εκδιωχθέντες από την Ισπανία, και καταδιωχθέντες από την Αίγυπτο, οι Άραβες εστράφησαν  στην Κρήτη, και την κατέλαβαν. Με  ορμητήριο τον Χάνδακα επεδίδοντο σε  πειρατικές και ληστρικές  επιδρομές , και λεηλατούσαν  νησιά  και παράλια .Οι Βυζαντινοί οργάνωσαν 9 εκστρατείες επανάκτησης  της Κρήτης. Ο Νικηφόρος Φωκάς επέτυχε  την απελευθέρωσή της, το 961 μ.Χ., και έγινε  ξανά θέμα  της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Κατά την 2η βυζαντινή περίοδο, η Κρήτη διοικήθηκε  από μέλη επιφανών Βυζαντινών οικογενειών. Ο Μεσαιωνικός θρύλος της Κρήτης, θέλει να φθάνουν στο νησί 12 αρχοντόπουλα, ισχυρά ερείσματα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Το 1204 μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους, ο Αλέξιος γιός του έκπτωτου Αυτοκράτορα Ισαάκιου Β’ Άγγελου, υπεσχέθη στους Σταυροφόρους και την Κρήτη μεταξύ άλλων ανταλλαγμάτων, προκειμένου να αποκαταστήσουν στον θρόνο τον πατέρα του. Οι Σταυροφόροι κατοχύρωσαν την Κρήτη στον Βονιφάτιο τον Μομφερατικό, και εκείνος την επώλησε στον Δούκα της Βενετίας ERRICO DANDOLO, έναντι 1000 μαρκών αργυρών. Τον Αύγουστο του 1204, στην Ανδριανούπολη υπεγράφη η συμφωνία, δια της οποίας η Κρήτη έγινε Ενετική Κτήση.

Η συμμετοχή στις ομιλίες είναι ελεύθερη

Κάθε ενότητα κλείνει με δυο ξεναγήσεις, μία στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, με πληροφορίες για την περιοχή στην οποία βρίσκεται (Κιζίλ  Τάμπια), και μία σε Αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία που έχουν αναφερθεί στις ομιλίες. 

Δηλώσεις συμμετοχών στις ξεναγήσεις : Πελαγία Βελιγραδή, 6938104008 και Αθηνά Αντωναράκη, 6945548800                                                                                                                                               

Στις ξεναγήσεις μπορούν να  συμμετέχουν και άτομα που δεν παρακολούθησαν τις  ομιλίες.

Η διοργάνωση υποστηρίζεται από τους Εθελοντές Τουρισμού του Δήμου Ηρακλείου και τους Φίλους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας.

Είσοδος στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης για την ξενάγηση: €5 (κανονικό) και €4 (μειωμένο).

Ο κύκλος ομιλιών οργανώνεται από το Δήμο Ηρακλείου σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News