«Θρησκεία & ανθρώπινα δικαιώματα» στο 4ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του ΙΑΚΕ

Πολιτισμός
«Θρησκεία & ανθρώπινα δικαιώματα» στο 4ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του ΙΑΚΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αξιόλογες εισηγήσεις, ανακοινώσεις και εκδηλώσεις διαλόγου περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του 4ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, με θέμα «Δημοκρατία, δικαιώματα και ανισότητες στην εποχή της κρίσης. Προκλήσεις στον χώρο της έρευνας και της εκπαίδευσης», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 27-29 Απριλίου 2018, στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Στο πρόγραμμα του Συνεδρίου έχουν ενταχθεί: α) εισηγήσεις από προσκεκλημένους εισηγητές, β) εισηγήσεις, παρουσιάσεις και αναρτημένες ανακοινώσεις που έχουν κριθεί από την Επιστημονική Επιτροπή, γ) συμπόσια, και δ) εργαστήρια. Οι συμμετέχοντες εισηγητές υπερβαίνουν τους 400, οι εισηγήσεις των οποίων θα παρουσιαστούν σε παράλληλες συνεδρίες. Το Συνέδριο διεξάγεται με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, Δήμων της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου και πλήθους συνεργατών από τον χώρο της Εκπαίδευσης, της Εκκλησίας, του πολιτισμού και της επιχειρηματικότητας, καθώς επίσης με την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

Μια σημαντική εκδήλωση η οποία έχει ενταχθεί στις συνεδριακές εργασίες είναι το θεματικό Συμπόσιο «Θρησκεία και ανθρώπινα δικαιώματα», το οποίο θα πραγματοποιηθεί την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου, Παρασκευή 27 Απριλίου, ώρα 18:30-20:00, πριν την επίσημη έναρξη των εργασιών Συνεδρίου, στην αίθουσα «Νίκος Καζαντζάκης» του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου. Το Συμπόσιο τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος απεδέχθη το σχετικό αίτημα του ΙΑΚΕ, καθώς επίσης όρισε ως εκπρόσωπο τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο, ο οποίος θα αναγνώσει το Σεπτό Πατριαρχικό Μήνυμα προς τους συνέδρους.

Με τον τρόπο αυτό, το ΙΑΚΕ και το Συνέδριο αναγνωρίζει και τιμά την οικουμενική συμβολή στον αγώνα για την προώθηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και την προάσπιση της αξίας του ανθρώπινου προσώπου του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο καταθέτει πολύτροπα την Ορθόδοξη μαρτυρία γύρω από τα ζητήματα αυτά. Υπενθυμίζονται οι καίριες αναφορές σε ζητήματα ανθρώπινων δικαιωμάτων στις αποφάσεις και ανακοινώσεις της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη το 2016, καθώς επίσης μια σειρά από πρόσφατες παρεμβάσεις με οικουμενική απήχηση, από τον ίδιο τον Οικουμενικό Πατριάρχη, οι οποίες αφορούν σε ζητήματα βίας, συγκρούσεων, ανισοτήτων, προσφυγικών ροών, θρησκευτικού φανατισμού ή φονταμενταλισμού κ.ά.

Η θρησκεία ανέκαθεν λειτούργησε ως χώρος ηθικής  και πνευματικής καλλιέργειας, προβάλλοντας το δικό της όραμα για τη βελτίωση των κοινωνικών συνθηκών και των ανθρώπινων σχέσεων. Από την άλλη πλευρά, στον ευαίσθητο χώρο της θρησκευτικότητας συχνά ανιχνεύονται φαινόμενα διαιρέσεων και φανατισμού, τα οποία γίνονται αφορμή για σοβαρές παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων και άλλα προβλήματα. Αρκετές σύγχρονες αντιπαλότητες έχουν ισχυρό θρησκευτικό υπόβαθρο ή χρησιμοποιούν τη θρησκευτικότητα ως μέσο για την προώθηση ιδιοτελών σκοπών. Στην εποχή μας, οι θρησκευτικοί θεσμοί καλούνται να συμβάλλουν στην προώθηση και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μέσα από την αλληλογνωριμία, τον διάλογο και την καταλλαγή, καθώς επίσης με ουσιαστικές δράσεις που αφορούν στην ανακούφιση όσων αδικούνται ή στερούνται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

Το Συμπόσιο θα έχει τη μορφή στρογγυλής τράπεζας εισηγητών, οι οποίοι θα αναφερθούν από τη δική τους σκοπιά στο κεντρικό θέμα και στη συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, εισηγητές στο Συμπόσιο είναι:

α) Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, Εκπρόσωπος της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου: «Το Σεπτό Μήνυμα της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου».

β) Γεώργιος Καλαντζής, Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων: «Θρησκεία και ανθρώπινα δικαιώματα: Προκλήσεις και προοπτικές στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα».

γ) Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης: «Θρησκεία και ανθρώπινα δικαιώματα: Προκλήσεις και προοπτικές στη σύγχρονη ευρωπαϊκή πραγματικότητα».

δ) Χριστόφορος Αρβανίτης, Επίκουρος Καθηγητής της Πατριαρχικής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης: «Το πολιτισμικό "πρωτείο" των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η συν-απάντησις του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου Α΄».

Τις εργασίες του Συμποσίου συντονίζει ο Γεώργιος Στριλιγκάς, Γραμματέας Εκδόσεων, Βιβλιοθήκης και Έντυπου Υλικού του ΙΑΚΕ, Σχολ. Σύμβουλος Θεολόγων. Η είσοδος στο Συμπόσιο και η παρακολούθηση των εργασιών είναι ελεύθερη για κάθε ενδιαφερόμενο.

Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα 

Δόθηκε στη δημοσιότητα και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα http://www.iake.gr/ το Πρόγραμμα εργασιών του 4ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Σπουδών, το οποίο θα πραγματοποιηθεί με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο του Ηρακλείου στις 27 - 28 Απριλίου 2018 με θέμα:

«Δημοκρατία, δικαιώματα και ανισότητες στην εποχή της κρίσης. Προκλήσεις στον χώρο της έρευνας και της εκπαίδευσης».

Οι διακεκριμένοι επιστήμονες και ακαδημαϊκοί, που έχουν προσκληθεί να μιλήσουν στις ολομέλειες, ο αριθμός των εργασιών, που έχουν γίνει δεκτές, και η ποιότητα του περιεχομένου τους μας επιτρέπει να προσβλέπουμε σε ένα ακόμα επιτυχημένο Συνέδριο, όπως άλλωστε αναμενόταν από την έως τώρα διοργάνωση των δράσεων του Ι.Α.Κ.Ε.. Τα τρία πολύ επιτυχημένα συνέδρια, που έχει πραγματοποιήσει έως σήμερα το Ινστιτούτο, έδωσαν την ευκαιρία ανάπτυξης επιστημονικού διαλόγου υψηλού επιπέδου στο Ηράκλειο και ανέδειξαν τις δυνατότητες και τις προοπτικές που μπορεί να έχει ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας και των θεσμικών εκπροσώπων της. Οι διοργανωτές φιλοδοξούν με το 4ο αυτό Συνέδριο να συνδεθούν οι απαιτήσεις για προγραμματικές αντιλήψεις και κοινωνικές αναλύσεις, με τις σύγχρονες απόψεις σε θέματα Δημοκρατίας, Δικαιωμάτων και ανισοτήτων, και παράλληλα να αξιολογηθούν ευκαιρίες διαλόγου, δράσεων, πρωτοβουλιών αλλά και έργων που ενισχύουν την ικανότητα του ατόμου αλλά και τις δημόσιες πολιτικές στην έρευνα και την εκπαίδευση.

Ένας μεγάλος αριθμός εισηγητών, πανεπιστημιακών, ερευνητών, προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών, εμπειρογνωμόνων και επαγγελματιών από το χώρο των ανθρωπιστικών και κοινωνικών σπουδών αλλά και από το πεδίο της καθημερινής επαγγελματικής πρακτικής στην εκπαίδευση και στον ευρύτερο κοινωνικό χώρο, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, υπέβαλαν τις εργασίες τους. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου αναμένεται να παρουσιαστούν περίπου 400 εισηγήσεις και αναρτημένες ανακοινώσεις (posters), ενώ παράλληλα οργανώνονται και θα πραγματοποιηθούν σημαντικά Εργαστήρια πάνω σε εξαιρετικά ενδιαφέροντα ζητήματα που σχετίζονται με τις θεματικές του Συνεδρίου. Στους κεντρικούς ομιλητές του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου του Ι.Α.Κ.Ε. θα είναι ο Ομότιμος Καθηγητής του ΕΚΠΑ, Α.-Ι. Δ. Μεταξάς, ο Καθηγητής του Πάντειου Πανεπιστημίου, Κ. Α. Λάβδας, ο Διευθυντής DSI του Cedefop, Dr Loukas Zahilas, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ν. Παπαδάκης, η καθηγήτρια του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, κ. Μ. Δημάση, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αμβούργου, κ. Louis Henri Seukwa, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αμβούργου, κ. Joachim Schroeder, η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Bamberg κ. Rita Braches, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Salzburg, κ. Wassilios Baros, ο Αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Δ. Ξενάκης, ο Επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Ι. Φύκαρης, η Victoria Mali Johanna Panagiotou, υπεύθυνη έκδοσης του περιοδικού Ethno News στο Μόναχο και άλλοι ακόμα διακεκριμένοι ειδικοί επιστήμονες και ακαδημαϊκοί της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Σουηδίας, της Κύπρου και της Ελλάδας. Στις εργασίες συμμετέχουν επίσης εκπρόσωποι και ερευνητές του Εκπαιδευτικού Ομίλου Κύπρου, της Εταιρείας Επιστημών Αγωγής Δράμας και του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, όπως οι καθηγητές κ. Α. Α. Σολωμού και κ. Π. Αγγελίδης και εκπρόσωποι της Ακαδημαϊκής κοινότητας από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Εξαιρετικά σημαντικό θεωρείται από τους διοργανωτές το Συμπόσιο με θέμα τις θρησκευτικές και τις πολιτικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, που θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και τη συμμετοχή του Ειδικού Γραμματέα Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας κ. Γιώργου Καλαντζή και εκπροσώπων του Πατριάρχη και της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης.

Στο περιθώριο του συνεδρίου ως παράλληλες εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί: Κρητική παραδοσιακή βραδιά γνωριμίας με τη μουσική και τη γαστρονομία της Κρήτης, ξενάγηση των εισηγητών – συνέδρων στην πόλη του Ηρακλείου και το Αρχαιολογικό Μουσείο και Ημερήσια εκδρομή στο Θαλασσόκοσμο - Μάλια - Νεάπολη, Φουρνή, Άγιο Νικόλαο - Ελούντα - Σπιναλόγκα, Κριτσά. Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων και του έγκαιρου προγραμματισμού, παρακαλείσθε να δηλώσετε τη συμμετοχή σας στη φόρμα στη διεύθυνση http://goo.gl/jre6QN ή στη γραμματεία του Συνεδρίου το αργότερο έως το πρωί του Σαββάτου 28 Απριλίου. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Η Επιστημονική και η Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου και οι εθελοντές εργάζονται πυρετωδώς για μια άρτια και υψηλού επιπέδου διοργάνωση, αντάξια των προτύπων που έχει θέσει το Ινστιτούτο με τις έως τώρα δραστηριότητές του. Οι φιλόξενες εγκαταστάσεις του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου, αλλά και όλες οι προετοιμασίες που έχουν γίνει για την υποδοχή και τη φιλοξενία των συνέδρων εγγυώνται τις καλύτερες προϋποθέσεις για μια επιτυχή διοργάνωση.

Δείτε το πρόγραμμα ΕΔΩ

Η δείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News