default-image

Κωνσταντίνος Καβάφης, ο μεγάλος Αλεξανδρινός ποιητής  

Πολιτισμός
Κωνσταντίνος Καβάφης, ο μεγάλος Αλεξανδρινός ποιητής  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαν σήμερα, στις 17 Απριλίου του 1863 γεννιέται στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες ποιητές όλων των εποχών. Ο λόγος για τον Κωνσταντίνο Καβάφη.

Ο Κωνσταντίνος ήταν το ένατο και τελευταίο παιδί του μεγαλέμπορου βαμβακιού Πέτρου-Ιωάννου Καβάφη, με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη. Τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια τα έζησε στο Λονδίνο και το Λίβερπουλ της Αγγλίας, πριν τελικά επιστρέψει στην γενέτειρά του.

Ο Καβάφης εκδίδει το πρώτο του σημαντικό ποίημα («Κτίσται») το 1891 και τα επόμενα χρόνια γίνεται γνωστός σε Ελλάδα και εξωτερικό. Άφησε την τελευταία του πνοή στις 29 Απριλίου του 1933, στην Αλεξάνδρεια, σε ηλικία 70 ετών.

Στο αυτοβιογραφικό του σημείωμα, το οποίο διασώζεται, ο Κωνσταντίνος Καβάφης έγραφε τα εξής: «Είμαι Κωνσταντινουπολίτης την καταγωγήν, αλλά εγεννήθηκα στην Αλεξάνδρεια - σε ένα σπίτι της οδού Σερίφ• μικρός πολύ έφυγα, και αρκετό μέρος της παιδικής μου ηλικίας το πέρασα στην Αγγλία. Κατόπιν επισκέφθην την χώραν αυτήν μεγάλος, αλλά για μικρόν χρονικόν διάστημα.

Διέμεινα και στη Γαλλία. Στην εφηβικήν μου ηλικίαν κατοίκησα υπέρ τα δύο έτη στην Κωνσταντινούπολη. Στην Ελλάδα είναι πολλά χρόνια που δεν επήγα. Η τελευταία μου εργασία ήταν υπαλλήλου εις ένα κυβερνητικόν γραφείον εξαρτώμενον από το υπουργείον των Δημοσίων Έργων της Αιγύπτου. Ξέρω Αγγλικά, Γαλλικά και ολίγα Ιταλικά».

Έξι χρόνια χωρίς τον Δημήτρη Μητροπάνο

Έξι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που έφυγε από τη ζωή ένας από τους σπουδαιότερους ερμηνευτές του ελληνικού πενταγράμμου. Ο λόγος για τον μεγάλο Δημήτρη Μητροπάνο, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή, στις 17 Απριλίου του 2012, σε ηλικία 64 ετών.

Ο Μητροπάνος γεννήθηκε στην Αγία Μονή Τρικάλων στις 2 Απριλίου του 1948. Αφού τελείωσε την Γ’ τάξη του Γυμνασίου, σε ηλικία 16 ετών, αποφασίζει να μετακομίσει στην Αθήνα, προκειμένου να ζήσει μαζί με το θείο του, στην λεωφόρο Αχαρνών. Πριν ολοκληρώσει το (εξατάξιο τότε) γυμνάσιο, ο νεαρός Δημήτρης ξεκινά να εργάζεται ως τραγουδιστής.

Μετά από παρότρυνση του Γρηγόρη Μπιθικώτση, ο Μητροπάνος επισκέπτεται τα γραφεία της δισκογραφικής εταιρίας Columbia. Εκεί γνωρίζεται με τον θρυλικό Γιώργο Ζαμπέτα, μαζί με τον οποίο θα εργαστεί στο πάλκο στα «Ξημερώματα».

Το 1967, σε ηλικία 19 ετών, ο Μητροπάνος ηχογραφεί τον πρώτο του δίσκο 45 στροφών, ο οποίος περιείχε το τραγούδι «Θεσσαλονίκη». Είχε προηγηθεί η ηχογράφηση της «Χαμένης Πασχαλιάς», ωστόσο το συγκεκριμένο τραγούδι λογοκρίθηκε από την χούντα των συνταγματαρχών και δεν βγήκε ποτέ στην κυκλοφορία. Το 1972 θα συνεργαστεί με τον Δήμο Μούτση και τον Μάνο Ελευθερίου στον «Άγιο Φεβρουάριο».

Ακολούθησαν συνεργασίες με τους σπουδαιότερους δημιουργούς του λαϊκού –και όχι μόνο- ελληνικού τραγουδιού. Μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Μητροπάνος συνεργάστηκε με τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Απόστολο Καλδάρα, τον Τάκη Μουσαφίρη, τον Χρήστο Νικολόπουλο, τον Θάνο Μικρούτσικο, τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, τον Γιάννη Σπανό, τον Γιώργο Χατζηνάσιο, τον Γιώργο Κατσαρό, τον Άλκη Αλκαίο, τη Λίνα Νικολακοπούλου και τον Σταμάτη Κραουνάκη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News