Ο Ν. Παπαδάκης, μας συστήνεται εκ νέου με μια νέα ποιητική συλλογική

Πολιτισμός
Ο Ν. Παπαδάκης, μας συστήνεται εκ νέου με μια νέα ποιητική συλλογική

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης με αξιοθαύμαστη πορεία στον ακαδημαϊκό χώρο που πολλοί συνάδελφοί του – ακαδημαϊκοί θα τη ζήλευαν και δεν είναι άλλος από τον Νίκο Παπαδάκη.

Πριν μερικά χρόνια, ο Νίκος Παπαδάκης αποφάσισε να αφήσει τα γνωστά σ’ εκείνον ακαδημαϊκά λημέρια και να εισβάλλει σε ένα νέο χώρο, σε εκείνο της λογοτεχνίας και της ποίησης. Τα πρώτα του βήματα στην ποίηση ανέδειξαν μια προσωπικότητα συναισθηματική, ζωηρή και δημιουργική, όπως άλλωστε είναι και ο χαρακτήρας του.

Ο Νίκος Παπαδάκης, ως ποιητής, μας συστήνετε εκ νέου με μια νέα ποιητική συλλογική κι ένα κείμενο σε 3 Πράξεις (Chiaroscuro) τη Δευτέρα 16 Απριλίου στην Αθήνα. 

Οι Εκδόσεις Ι. Σιδέρης παρουσιάζουν τη νέα ποιητική συλλογή του Νίκου Παπαδάκη, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, με τίτλο «Chiaroscuro» (Μια Ποιητική Δοκιμή και κι ένα κείμενο σε 3 Πράξεις). Η παρουσίαση θα γίνει στην Αθήνα, στο Polis Art Café, την Δευτέρα 16 Απριλίου και ώρα 20.00.

Όπως επισημαίνει στον πρόλογό του στο Chiaroscuro, o Γιάννης Πανούσης: «Η ποίηση του Νίκου Παπαδάκη δεν δραπετεύει στον άχωρο χώρο ή στην ουτοπία της ασύνορης περιήγησης… Από την άλλη η μορφή, το στυλ των ποιημάτων, αναδεικνύει τη μοναδικότητα της αφηγητικής οπτικής γωνίας του ποιητή. Το στυλ της ποίησης του Νίκου Παπαδάκη χαρακτηρίζεται από μία δραματική ένταση που δεν ολοκληρώνεται, που μένει μετέωρη και καλεί τον αναγνώστη να συμπληρώσει τον τελικό στίχο (ενός Μύθου που δεν θα τελειώσει ποτέ;). Η γοητεία των αποσιωπήσεων και των αποσιωπητικών… Αποθησαυρισμένη ζωή και γνώση, η οποία αναζητεί μέσω της ποίησης να συλλάβει το ανέκφραστο και να οραματισθεί την [αυτό]κάθαρση (βλ. ποίημα Sarastro). Το συναίσθημα κρύβεται πίσω από ελλειπτικές εκφορές, αλλά το νόημα και η πρόθεση  παραμένουν σταθερά. Ανήκει ο Νίκος Παπαδάκης σε κάποια Σχολή, σε κάποια ποιητική Γενιά; Δεν είμαι ειδικός για ν’ απαντήσω. Πιστεύω όμως ότι το συμβολικό, αλληγορικό, οιονεί-μυστικιστικό στοιχείο ορισμένων ποιημάτων του, τον απομακρύνουν από κάθε Παραδοσιακό σχήμα και τον εντάσσουν σε μία αναπαραστατική [μετα]λειτουργία (ideational metafunction) της Ποίησης, στο Επέκεινα των ειδικών και γενικών κανόνων γραφής» (https://isideris.gr/product/chiaroskouro).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Γιάννης Πανούσης, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρ. πρύτανης του Πανεπιστημίου Θράκης και συγγραφέας, Οδυσσέας Ζώρας, καθηγητής και πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Φωτόπουλος, επίκουρος καθηγητής Κοινωνιολογίας του Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και Ποιητής, Κώστας Τσαούσης, Δημοσιογράφος και κριτικογράφος και Σπύρος Αραβανής, Φιλόλογος, Διδάσκων στο ΕΑΠ και Αρχισυντάκτης του «Ποιείν». Ποιήματα από το Chiaroscuro θα απαγγείλει η ηθοποιός Τιτίκα Βλαχοπούλου, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο εκδότης Ανδρέας Σιδέρης.

Την εκδήλωση συντονίζει ο Α- Ι. Δ. Μεταξάς, Τακτικό Μέλος της Académie Européenne Interdisciplinaire des Sciences, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Επίτιμος Καθηγητής Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων.  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News