Πολιτισμός

Ανέβασε Σταυρό 50 κιλών και 3 μέτρων εκπληρώνοντας το τάμα του

Τη Μεγάλη Δευτέρα, ημέρα με ιδιαίτερο συμβολισμό, αρχή των Παθών του Ιησού, ξεκίνησε και μία ομάδα πενήντα πέντε ανθρώπων, με πρωτοπόρο και πρωτοστάτη έναν 43χρονο Ηρακλειώτη με καταγωγή από τις Αλόιδες, να εκπληρώσει το τάμα του.

Διανύουμε την σημαντικότερη και την πιο μυσταγωγική Εβδομάδα του χρόνου, η οποία είναι αφιερωμένη στα Πάθη του Χριστού, στον Γολγοθά όπου ανέβηκε, Σταυρώθηκε ως κακούργος και ετάφη ως κοινός θνητός. Κορύφωση του θείου δράματος, η Σταυρική Του Θυσία.

Τη Μεγάλη Δευτέρα, ημέρα με ιδιαίτερο συμβολισμό, αρχή των Παθών του Ιησού, ξεκίνησε και μία ομάδα πενήντα πέντε ανθρώπων, με πρωτοπόρο και πρωτοστάτη έναν 43χρονο Ηρακλειώτη με καταγωγή από τις Αλόιδες Μυλοποτάμου, να εκπληρώσει το τάμα του.

Δύσκολο το εγχείρημα, καθώς η υπόσχεση, που είχε δώσει, αφού εκπληρώθηκε κατά τον ίδιο, άμεσα αυτό που ζήτησε, δεν ήταν άλλη, από το να  ανεβάσει έναν Σταυρό τριών μέτρων και 50 κιλών, κατασκευασμένο από σίδερο και πλέξι γκλας, στο βουνό Χαρακιώτη κοντά στο χωριό Αλόιδες, με υψόμετρο 830 με 850 μ.

Οι συνοδοιπόροι του 43χρονου στη δύσκολη αυτή ανάβαση και οι περισσότεροι άγνωστοι μεταξύ τους, ηλικίας από 6 έως 83 ετών, αψηφώντας τους κινδύνους, το δύσβατο, άγριο και αφιλόξενο βουνό συγκεντρώθηκαν όλοι το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας έξω από τα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού με ιδιαίτερο ενθουσιασμό. 

Οργανώθηκαν καθώς εκτός από τον Μεγάλο Τίμιο Σταυρό, έπρεπε να κουβαλήσουν τον εξοπλισμό και τα εργαλεία που απαιτούνταν για να τον στήσουν πάνω στο βραχώδες βουνό, τα οποία δεν ήταν άλλα από γεννήτρια, εργαλεία επεξεργασίας σίδερου, τσιμέντο, συρματόσχοινα, αλεξικέραυνο, φωτοβολταϊκό, καθώς και ακίδες για τα πουλιά, που τοποθετήθηκαν πάνω στον Σταυρό.

Με όλο αυτό τον εξοπλισμό στους ώμους, γνωστοί και άγνωστοι, έγιναν μία παρέα, και ξεκίνησαν, τη δύσκολη αυτή ανάβαση, στο δύσβατο, χωρίς χαραγμένα μονοπάτια βουνό, η οποία διήρκησε περίπου 2,5 ώρες.   

Φτάνοντας στην κορυφή, με τη μοναδική θέα… κάτω από τα πόδια τους, να τους κόβει κυριολεκτικά την ανάσα… και πριν τοποθετήσουν τον Σταυρό, δίπλα στο εικονοστάσι, που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Αντώνιο - χρόνια πριν - άναψαν το καντήλι, ενώ ο ηγούμενος από την Ιερά Μονή Χαλέπα π. Πορφύριος, έκανε αίτηση για τους νεκρούς.

Άλλες τέσσερις ώρες χρειάστηκαν για να την ανύψωση του, σε κοντινή απόσταση από το εικονοστάσι, για να στήσουν τα πάνελ ώστε να μπορεί να παίρνει ηλιακή ενέργεια και να φωτίζεται και το βράδυ, το αλεξικέραυνο και ότι άλλο απαιτούνταν για να είναι ασφαλής «διαμονή» του στο σημείο.

Αφότου τελείωσαν ο π. Πορφύριος έκανε αγιασμό και δέηση ξανά, ενώ στο τέλος, ύψωσαν την Ελληνική σημαία.

Όσοι συμμετείχαν μιλούν για μία μοναδική εμπειρία, ενώ ο 43χρονος που μίλησε στο neakriti.gr, ευχαρίστησε πολύ τον κόσμο που συμμετείχε και συνέβαλε σε όλο αυτό το δύσκολο εγχείρημα. Ο ίδιος εύχεται και προτρέπει: «Ο Τίμιος Σταυρός να έχει ευλογία σε κάθε σπίτι και να μην χάνουμε ποτέ την πίστη μας!».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια