Πολιτισμός

«Πάνω και κάτω από τις σκαλωσιές», στο στέκι Μεταναστών Ηρακλείου

Πρόκειται για μια παράσταση σχετικά με τα εργατικά ατυχήματα στα εργοτάξια του Ισραήλ. Είναι μια συνεργασία Ισραηλινών και Παλαιστίνιων καλλιτεχνών που αφορά την κοινή τους ευθύνη ως πολίτες και ως άνθρωποι.

Μια καινοτόμα Αραβόφωνη παράσταση, που απευθύνεται πρωτίστως σε κοινό οικοδόμων-εργατών και στις οικογένειές τους, αλλά και σε ευρύτερο κοινό. 

Η παράσταση θα λάβει χώρα στο Στέκι Μεταναστών Ηρακλείου (Δελημάρκου 3, Αγία Τριάδα), την Μεγάλη  Πέμπτη, 5 Απριλίου στις 6 το απόγευμα.

Λίγα λόγια για το έργο: «Πάνω και κάτω από τις σκαλωσιές»

Πρόκειται για μία παράσταση θεάτρου κούκλας στα Αραβικά με ελληνικούς υπότιτλους μαζί με ραπ τραγούδια. Η ιστορία ενός χαρισματικού Παλαιστίνιου εφήβου που παράτησε το σχολείο, το οποίο δεν μπόρεσε να τον κρατήσει και κατέληξε να γίνει ένας εργάτης οικοδομών.

Το επάγγελμα του οικοδόμου/εργάτη περνάει από γενιά σε γενιά και κληρονομείται από πατέρα σε γιο, μετά το θάνατο του πατέρα. Οι εργάτες είναι συχνά μετανάστες ή, στην περίπτωση του Ισραήλ, αυτόχθονες γηγενείς.

Η φτώχεια και η στέρηση είναι αναπόσπαστο κομμάτι πολλών οικογενειών ή ακόμα και ολόκληρων χωριών, που δεν είχαν τις κατάλληλες ευκαιρίες για εκπαίδευση, σε συνδυασμό με τις ακατάλληλες συνθήκες εργασίας και τη ανεπαρκή επίβλεψη των εργασιών στα εργοτάξια.

Περίπου 30 εργάτες το χρόνο  πεθαίνουν σε εργατικά ατυχήματα στο Ισραήλ, οι περισσότεροι των οποίων είναι Παλαιστίνιοι.

 

Συντελεστές της παράστασης

Κατασκευές κούκλας: Noa Abend-Elhanan

Σενάριο/σκηνοθεσία: Guy Elhanan

Κουκλοπαίκτης/ ηθοποιός: Ameer Shukri Yaacoub

Μουσικός: Moody Kablawi

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια