«Τετέλεσθαι» - Το φριχτό μαρτύριο της Σταύρωσης

Πολιτισμός
«Τετέλεσθαι» - Το φριχτό μαρτύριο της Σταύρωσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι τελευταίες ώρες του Χριστού στη Γη είναι τεκμηριωμένες με τον πλέον συγκλονιστικό τρόπο μέσα από τις ευαγγελικές καταγραφές, σε βαθμό που μπορεί να γίνει μια πλήρης ανασύσταση των γεγονότων, τα οποία έχουν πλέον και το επιστημονικό υπόβαθρο, καθώς ιατροδικαστές και ειδικοί στη σταύρωση έχουν συμπληρώσει τα όποια κενά με απόλυτα τεκμηριωμένες ιατρικές γνωματεύσεις. Η εικόνα που αποκαλύπτεται προκαλεί σοκ...

Ο σταυρικός θάνατος του Χριστού δεν ήταν ένα συνηθισμένο για την εποχή μαρτύριο, με δεδομένη τη διάδοση της σταυρικής καταδίκης από τους Ρωμαίους, αλλά κάτι τόσο σαδιστικό που τα λόγια αδυνατούν να περιγράψουν. Και μόνο οι ιατρικές λεπτομέρειες μπορούν να το αποτυπώσουν ανεξίτηλα, όπως φαίνεται στο αποτύπωμα της Σινδόνης του Τορίνο, του νεκρικού υφάσματος που φέρεται ως εκείνο το οποίο τύλιξε το σώμα του νεκρού Χριστού, έχοντας σφραγίσει στο χρόνο στοιχεία τόσο δυνατά όσο κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει, είτε πιστεύει είτε όχι στην αυθεντικότητα του κειμηλίου.

Ο Χριστός όχι μόνο υπέφερε ένα από τα φρικτότερα μαρτύρια πάνω στο σταυρό, αλλά υπέστη και τα βασανιστήρια τα οποία τον εξουθένωσαν κάνοντας ακόμα πιο σκληρή τη διαδικασία ακόμα και πριν το Γολγοθά, επιταχύνοντας το θάνατό του. Παρά το γεγονός ότι ο Ιησούς φαίνεται να ήταν σε καλή σωματική κατάσταση πριν τα Πάθη, όντας ξυλουργός και άρα μαθημένος στη σκληρή δουλειά, ένιωσε τις αντοχές του να καταρρέουν από τις δίκες, το φρικτό μαστίγωμα, την αιμορραγία από το ακάνθινο στεφάνι, την εξαντλητική ανάβαση ως το Γολγοθά έχοντας στην πλάτη του το οριζόντιο τμήμα του σταυρού, και φυσικά τη Σταύρωση.

Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του Λουκά για ιδρώτα με αίμα κατά την προσευχή της Γεθσημανής, φαινόμενο που στην ιατρική ορολογία αποκαλείται «αιματίδρωση» και προκαλείται από υπέρμετρο άγχος. Το μαστίγωμα ήταν από τις πιο σκληρές δοκιμασίες, καθώς έγινε με το ρωμαϊκό Flagellum, το οποίο κατέληγε σε μικρά μεταλλικά σφαιρίδια ή και κομμάτια οστών ζώων που καρφώνονταν πάνω στη σάρκα. Συν τοις άλλοις, οι μαστιγωτές του Ιησού φαίνεται ότι ήταν σαδιστές, ενώ αν η Σινδόνη είναι αυθεντική μάς λέει πολλά για αυτό το μαρτύριο.

Η τυπολογία των χτυπημάτων έχει οδηγήσει ιατροδικαστές στο να υποθέσουν, μάλιστα, την ύπαρξη τουλάχιστον δύο βασανιστών, από τους οποίους εκείνος που βρισκόταν στα δεξιά ήταν λίγο ψηλότερος από το “συνάδελφό” του και ήταν αυτός που σημάδευε με το μαστίγιό του τις γάμπες του άνδρα.

Η διαδρομή ως το Γογλοθά, η Via Dolorosa, ήταν τρομακτική δοκιμασία, την οποία ο Ιησούς δεν άντεξε λυγίζοντας υπό το βάρος του οριζόντιου τμήματος του σταυρού, το οποίο κουβαλούσε στους τσακισμένους από το μαστίγωμα ώμους του. Η σταύρωση ήταν το υπέρτατο μαρτύριο, που στην περίπτωση του Ιησού γιγαντωνόταν από τις κακουχίες που υπέστη. Ο Ιησούς αφυδατωμένος, έχοντας χάσει μεγάλη ποσότητα αίματος, σε κατάσταση ασφυξίας λόγω της στάσης του σώματος πάνω στο σταυρό, όπως εξηγείται με λεπτομέρεια στη γραφική απεικόνιση, άφησε την τελευταία του πνοή με μια τρομακτική κραυγή «Τετέλεσθαι». Σε εκείνο που έμοιαζε το τέλος, αλλά ήταν στην πραγματικότητα η αρχή. Εκείνη που σηματοδότησε η Ανάστασή Του...

Ένα ντοκουμέντο της σταύρωσης

Στη Santa Croce in Jerusalemme, το Ναό του Τιμίου Σταυρού της Ιερουσαλήμ, ο οποίος βρίσκεται στο χώρο όπου είχε κτιστεί το Ανάκτορο της Αγίας Ελένης, στη Ρώμη, υπάρχουν ορισμένα από τα πιο σημαντικά κειμήλια της Σταύρωσης. Εκτός όμως από αυτά, έχει σμιλευτεί και ένα γλυπτό, το οποίο αποτελεί ένα πραγματικό ντοκουμέντο, καθώς βασίζεται στα σημάδια του σταυρικού μαρτυρίου, όπως αυτά αποτυπώνονται στην περίφημη Σινδόνη του Τορίνο, το μυστηριώδες λινό ύφασμα που βρίσκεται στον Καθεδρικό του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή στο Τορίνο και θεωρείται η «Σινδόνη καθαρά», που τύλιξε το σώμα του νεκρού Χριστού.

Αν αυτό όντως ισχύει, οι πληγές πάνω στο σώμα που έχει αποτυπωθεί με μυστηριώδη τρόπο στη Σινδόνη του Τορίνο μάς δίνουν μια σαφή εικόνα του μαρτυρίου που υπέστη ο Χριστός. Με αυτό το σκεπτικό, το εικονιζόμενο γλυπτό είναι πραγματικά συγκλονιστικό, αν το δει κανείς προσεκτικά με τα μάτια και της ψυχής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News