Πολιτισμός

Νικηταράς - Μακεδονία, μία μουσικοθεατρική εκδήλωση που συγκίνησε

Ήταν μία γιορτή ξεχωριστή για την εθνική επέτειο, για όσους είχαν την τύχη να παραστούν και να την απολαύσουν, με θεατρικό, ενδιαφέρουσα ομιλία, καθώς και μία χορωδία που μάγεψε το ακροατήριο.   

Πρόκειται για μία εκδήλωση που συγκίνησε και ενθουσίασε τους θεατές μέσα από την ομιλία του π. Αθηναγόρα Σουπουρτζή, τη χορωδία, υπό τη διεύθυνση του Θεμιστοκλή Κυπριώτη και το θεατρικό «Νικηταράς», σε διασκευή της Μαριγώς Μπούρη.   

Σε μία κατάμεστη κυριολεκτικά αίθουσα, η βραδιά ξεκίνησε με την ενδιαφέρουσα ομιλία του Πανοσιολογιότατου Αρχιμανδρίτη και υπεύθυνου Νεότητας του Ιερού Ναού της Αγίας Γλυκερίας, π. Αθηναγόρα Σουπουρτζή, με θέμα: «Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου».

 

 

 

 

 

Η χορωδία που ξεσήκωσε το κοινό

Η 30μελής χορωδία και ορχήστρα, η οποία απαρτίζεται κυρίως από μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Αχαρνών, υπό τη διεύθυνση, ενορχήστρωση και διδασκαλία του καθηγητή μουσικής Θεμιστοκλή Κυπριώτη έδωσε το «παρών» στην εκδήλωση, μετά από ειδική πρόσκληση της κ. Μαριγώς Μπούρη. 

Τα τραγούδια τα οποία ακούστηκαν συγκίνησαν και ξεσήκωσαν το κοινό λόγω της ερμηνείας και της ποικιλομορφίας του προγράμματος που παρουσίασαν. Η αρχή έγινε με την «Υπερμάχω», όπου το κοινό σηκώθηκε όρθιο και έψαλλε μαζί με τη χορωδία. 

Μεταξύ άλλων ακούστηκε ο «Θούριος» και ο «Χορός του Ζαλόγγου» και στο κλείσιμο του προγράμματος το «Μην παραχαράζετε την ιστορία – Μακεδονία» και ο Εθνικός Ύμνος, στα οποία και εκεί το κοινό συγκινήθηκε και ενθουσιάστηκε.

Να σημειωθεί ότι το τραγούδι «Μην παραχαράζετε την ιστορία – Μακεδονία», έχει γραφτεί από την ίδια κ. Μαριγώ Μπούρη, πριν από 25 χρόνια, όπου και η ίδια όπως δήλωσε αισθάνθηκε συγκίνηση και τιμή με τον τρόπο που ερμηνεύτηκε, για το συναίσθημα και τον παλμό που μετέδωσαν τα παιδιά της χορωδίας. 

 

 

 

Η χορωδία

Αλεξάνδρα Μυστρίδου, Σοφία Τσάμη, Τσέλου Ηρώ, Μιχαηλίδου Αιμιλία, Αγγελική Ζαφείρη, Μαρία Θεοχάρη, Εβελίνα Μπεθάνη, Μαριαλένα Θεοχάρη, Τελίδου Ελένη, Νίκος Αργυρός, Τίνα Μολώνη, Ελένη Μαυρίδου, Μαρία Καρασαββίδου, Μαρία Παπαδοπούλου, Ελένη Μουράτογλου, Ζωή Ζερζελίδου, Γιάννης Μαυρίδης, Αγάπη Χειμωνίδου, Ξένια Παπαδόπουλου, Τζοάννα Τσαναλιαϊ, Παναγιώτα-Αλεξάνδρα Τσαντεκίδου, Γεωργία Ηλιάδου, Νικολέτα Στοϊκα, Μαράτσης Νίκος (λύρα), Φουκαράκης Γιάννης (λαούτο) Μαρία Δεσποτοπούλου, Αμαλία Οικονόμου (καθηγήτρια) Μηνά Πολυξένη (καθηγήτρια) Χριστίνα Τριανταφυλλοπούλου (καθηγήτρια).

 Με το πέρας της παράστασης, υπήρχε κέρασμα για το κοινό στην είσοδο του θεάτρου και εντελώς αυθόρμητα, στήθηκε ένα «γλέντι» με τους μουσικούς της ορχήστρας, τη λύρα και το λαούτο, να ξεσηκώνουν τον κόσμο με ποντιακά, κρητικά και νησιώτικα, όπου συμμετέχοντες και συντελεστές  από την παράσταση έγιναν ένα με το κοινό και ξεκίνησαν να τραγουδούν και να χορεύουν σαν μια μεγάλη παρέα.         

 

    

 

 

 

Θεατρική παράσταση

Ακολούθησε η θεατρική παράσταση «Νικηταράς, ο πιο ανιδιοτελής ήρωας του 1821» από τη θεατρική ομάδα «Η μηχανή του χρόνου», η οποία αποτελείται από πενήντα νέους και νέες μαθητές και φοιτητές.

Το έργο βασισμένο σε πολύμηνη μελέτη ιστορικών πηγών και εμπνευσμένο από αληθινά γεγονότα της ζωής των αγωνιστών του 1821 (σε θεατρική διασκευή της Μαριγώς Μπούρη, συνθέτρια του τραγουδιού «Μην παραχαράσετε την ιστορία»), καθήλωσε όσους είχαν την τύχη να απολαύσουν τις μοναδικές ερμηνείες των παιδιών αυτών που με αγάπη και μεράκι το «δούλεψαν».             

Έπαιξαν οι: Νικηταράς: Παναγιώτης Αρβανίτης. Αγγελίνα: Αντιγόνη Βαλαζιώτη. Καπετάν Ζαχαριάς: Ευάγγελος Νιζάμης. Κολοκοτρώνης: Γεώργιος Νιζάμης. Παπαφλέσσας: Γεώργιος Μπαϊραμίδης. Υψηλάντης: Δημήτρης Αρβανίτης. Μπουμπουλίνα: Παναγιώτα Κουμουρίδου. Καπετάν Σταματέλος Σταματελόπουλος: Γεώργιος Κοτσαμπασάκης. Μάνα Νικηταρά: Αναστασία Κοτσαμπασάκη. Μικρός Νικηταράς: Αρσένης Βαλαζιώτης. Κόρη Νικηταρά: Αντιγόνη Νιζάμη. Πασάς: Μιχάλης Μπαϊραμίδης. Πρέσβης: Αποστόλης Βαλαζιώτης. Άγιος Ιωάννης Τουρκολέκκας: Γεώργιος Κουμουρίδης. Τουρκαλβανός: Βασίλης Βαλαζιώτης. καθώς και, ακόμη, 30 παιδιά, νέοι και νέες.

Η ίδια παράσταση θα επαναληφθεί στις 25 Μαρτίου στις 7 το απόγευμα στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης» στην Αργυρούπολη.

Η εκδήλωση, που διοργάνωσε ο Δήμος Γαλατζίου, έλαβε χώρα στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων της εθνικής επετείου της 25η Μαρτίου την περασμένη Πέμπτη 22 Μαρτίου και στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Γαλατσίου «Καμίνι».

 

 

 

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια