default-image

Ηλεκτρονικό εισιτήριο πλέον σε μουσεία και μνημεία

Πολιτισμός
Ηλεκτρονικό εισιτήριο πλέον σε μουσεία και μνημεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προ των πυλών βρίσκεται το ηλεκτρονικό εισιτήριο, που θα εφαρμοστεί αρχικά σε 11 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, μεταξύ αυτών ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου έχει στόχο τη δημιουργία μηχανισμού διασφάλισης εσόδου και απρόσκοπτης πρόσβασης σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, ώστε να σταματήσουν οι ουρές και η ταλαιπωρία των επισκεπτών σε αυτά.

Η συγκεκριμένη απόφαση αφορά στη δημιουργία, εγκατάσταση και λειτουργία συστήματος e-ticketing που καλύπτει κεντρικά την έκδοση εισιτηρίων από πολλαπλά κανάλια πώλησης, καθώς και τη λειτουργία των εκδοτηρίων εισιτηρίων και σύστημα access control, που καλύπτει τις ανάγκες ελέγχου πρόσβασης στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους και αποτελείται από τουρνικέ και φορητές συσκευές επικύρωσης.

Τα χρονοδιαγράμματα που δόθηκαν από την ανάδοχο εταιρεία μετά την υπογραφή της σύμβασης είναι πολύ συγκεκριμένα. Η αρχή για την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου θα γίνει με το Ολυμπιείο το Μάιο και από 1η Ιουνίου ακολουθούν οι υπόλοιποι χώροι, δηλαδή Ακρόπολη και κλιτύες, Αρχαία Αγορά, Ρωμαϊκή Αγορά, Βιβλιοθήκη Αδριανού, Κεραμεικός, Λύκειο Αριστοτέλους, Κνωσός, αρχαιολογικός χώρος και Μουσείο Αρχαίας Μεσσήνης, καθώς και Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, ξεκινώντας έτσι μια νέα εποχή για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία.

Η καθιέρωση ηλεκτρονικού εισιτηρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, αναμένεται να συμβάλει και στην αύξηση των πόρων που εισπράττονται από το κράτος.

Ένας μήνας πιλοτικά

«Τον Ιούνιο ξεκινά η παραγωγική λειτουργία σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους που έχουν προβλεφθεί. Δεν έχουμε χάσει μέρα μέχρι στιγμής. Ευχόμαστε να πάνε όλα σύμφωνα με το πρόγραμμα», ανέφερε προς τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) η πρόεδρος του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ), κ. Αθηνά Χατζηπέτρου, κατά τη συζήτηση του θέματος «Έγκριση - ή μη - χωροθέτησης ακυρωτικών μηχανημάτων στους αρχαιολογικούς χώρους της Ακρόπολης Αθηνών (κύρια είσοδος και είσοδος νοτίου κλιτύος), του Ολυμπιείου και της Κνωσού, στο πλαίσιο του έργου “Αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων”».

Τα μέλη του ΚΑΣ έδωσαν ομόφωνα το “πράσινο φως” στην παραπάνω χωροθέτηση, αφού άκουσαν την εισήγηση της αρμόδιας Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΔΙΠΚΑ), τους όρους που διαμορφώθηκαν μεταξύ ΔΙΠΚΑ και Εφορίας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, καθώς και τις διευκρινίσεις της κ. Χατζηπέτρου, των εκπροσώπων της αναδόχου εταιρείας (Cosmote) και των υπόλοιπων παρισταμένων στις ερωτήσεις που τους απηύθυναν: όπως, για παράδειγμα, αν είναι απαραίτητη η τοποθέτηση στεγάστρου πάνω από τα μηχανήματα (που μένει να διερευνηθεί), τι γίνεται σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης (θα υπάρχει κουμπί που θα χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις πυρκαγιάς, σεισμού κ.λπ., απελευθερώνοντας τα “πτερύγια” των τουρνικέ), γιατί είναι απαραίτητη η τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων μεταξύ περιστρεφόμενου μηχανισμού και περιφράξεων αρχαιολογικών χώρων (για να αποφευχθεί η παράπλευρη διέλευση), γιατί δεν αξιοποιούνται τα παλιά ακυρωτικά μηχανήματα (διότι μπορεί να προκύπτουν προβλήματα ασυμβατότητας) και πολλά ακόμα.

Έκδοση εισιτηρίων από το ίντερνετ

Επιπλέον, τονίστηκε ότι θα υπάρχει δυνατότητα έκδοσης εισιτηρίων από το ίντερνετ - «κάτι που θα αλλάξει πάρα πολύ τις ροές στα ταμεία», όπως τονίστηκε - οι έχοντες ελευθέρας για επαγγελματικούς λόγους, π. χ. αρχαιολόγοι, θα πιστοποιούνται στο ΤΑΠΑ και θα εκδίδουν το εισιτήριό τους δωρεάν, ενώ οι πολίτες που δικαιούνται εκπτωτική είσοδο θα μπορούν να εκδίδουν το εισιτήριό τους μόνο στα ταμεία.

Επίσης, με τη συλλογή πολύτιμων πληροφοριών που θα παρέχει το σύστημα, θα μπορούν να συνάγονται συμπεράσματα για την επισκεψιμότητα αρχαιολογικών χώρων και μουσείων για τις “κόκκινες ζώνες” μέσα στην ημέρα, ώστε να αποφεύγονται οι ουρές στα ταμεία και πολλά ακόμη.

Περιστρεφόμενοι μηχανισμοί θα τοποθετηθούν στην Ακρόπολη, στο Ολυμπιείο, στην Κνωσό και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, ενώ στους υπόλοιπους χώρους τα ακυρωτικά μηχανήματα θα είναι φορητά. Δωρητές του παραπάνω έργου (χρηματοδότηση σε προϊόν ύψους 1,2 εκατ. ευρώ) είναι το Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος” και η Εθνική Τράπεζα Ελλάδος.

«Τέλος στην ταλαιπωρία»

Με δεδομένες τις ατέλειωτες ώρες αναμονής που έχουν παρατηρηθεί στους αρχαιολογικούς μας χώρους και στα μουσεία, με τους τουρίστες να περιμένουν ώρες ακόμα και μέσα στο δρόμο, όπως είχε καταγραφεί πέρυσι στην Κνωσό, οι εμπλεκόμενοι στον τουρισμό, και δη οι ξεναγοί, επικροτούν το μέτρο του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, το οποίο, εφόσον όπως λένε τηρηθεί σωστά, θα βάλει τέλος στην όλη ταλαιπωρία. Σχολιάζοντας το μέτρο αυτό, ο πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης Βαγγέλης Παπανικολάου είπε στη “Νέα Κρήτη” πως «πρόκειται για ένα πολύ καλό μέτρο, γιατί θα βοηθήσει στην εξυπηρέτηση των επισκεπτών στους χώρους αυτούς και στη μείωση ή εξάλειψη των ουρών, αν όλα πάνε καλά. Θα γίνει δοκιμαστική χρήση σε κάποιους χώρους αρχικά, και εν συνεχεία θα εφαρμοστεί και σε άλλες περιοχές. Παράλληλα πολύ καλό είναι και το ότι προβλέπεται η έκδοση εισιτηρίων και μέσω ίντερνετ. Το μέτρο είναι άριστο και το επικροτούμε».

Μένει λοιπόν να το δούμε να εφαρμόζεται σωστά και χωρίς εμπόδια, αφήνοντας έτσι καλές αναμνήσεις στους ξένους επισκέπτες μας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News