Ο έρωτας που «έγραψε ιστορία» στην ελληνική μουσική

Πολιτισμός
Ο έρωτας που «έγραψε ιστορία» στην ελληνική μουσική

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα γεγονός που «σημάδεψε» την ιστορία της Ελλάδας συνέβη σαν σήμερα, το 1821, όταν πραγματοποιήθηκε η πρώτη πολεμική πράξη της Επανάστασης έναντι στον τουρκικό ζυγό. Λίγα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1871, ο Ότο Φον Μπίσμαρκ έγινε ο πρώτος καγκελάριος της Γερμανικής Αυτοκρατορίας, ενώ σαν σήμερα, γεννήθηκε, επίσης, ο μεγάλος συνθέτης του λαϊκού και ρεμπέτικου τραγουδιού Μανόλης Χιώτης.

Η ζωή και το τέλος του Μανόλη Χιώτη

Το ημερολόγιο έδειχνε 21 Μαρτίου του 1920 όταν γεννιέται στη Θεσσαλονίκη ο μεγάλος συνθέτης του λαϊκού και ρεμπέτικου τραγουδιού και βιρτουόζος του μπουζουκιού Μανόλης Χιώτης.

Ήταν επίσης ο μουσικός ο οποίος φέρεται να εισήγαγε την τέταρτη - διπλή - χορδή στο μπουζούκι, το οποίο μέχρι τότε ήταν τρίχορδο. Το 1936 ο Στράτος Παγιουμτζής, διακρίνοντας το ταλέντο του 16χρονου τότε Χιώτη, τον παρουσίασε στην Columbia, με την οποία ο έφηβος οργανοπαίκτης υπέγραψε το πρώτο του συμβόλαιο.

Ο νεαρός ξεκινά να ηχογραφεί τα πρώτα του τραγούδια και, μετά την απελευθέρωση από τους Γερμανούς, κυκλοφορεί σε δεύτερη εκτέλεση τον “Πασατέμπο”, που σημείωσε τεράστια επιτυχία.

Το 1954 παντρεύεται την τραγουδίστρια Ζωή Νάχη και αποκτά μαζί της δύο παιδιά. Λίγο αργότερα θα συνδεθεί με τη Μαίρη Λίντα, με την οποία θα δημιουργήσουν ένα ανεπανάληπτο ντουέτο, το οποίο θα κυριαρχήσει στο ελληνικό πεντάγραμμο μέχρι το 1966, οπότε και θα χωρίσουν.

Ο Χιώτης θα συνεργαστεί ακόμη με τον Στέλιο Καζαντζίδη, ενώ το 1959 ενορχηστρώνει τον “Επιτάφιο” του Μίκη Θεοδωράκη. Ακολουθούν κι άλλες συνεργασίες με τον Μίκη, στους “Λιποτάκτες”, την “Πολιτεία” και το “Αρχιπέλαγος”.

Εξάλλου, ο Χιώτης έπαιζε ως σολίστ και σε έργα του Χατζιδάκι. Ο Μανόλης Χιώτης πέθανε τελικά ανήμερα των 50ών γενεθλίων του, το 1970, νικημένος από την επάρατη νόσο.

1821: Οι Έλληνες εφορμούν στα Καλάβρυτα

Στις 21 Μαρτίου του 1821, 600 Έλληνες επαναστάτες εξορμούν από το μοναστήρι της Αγίας Λαύρας και πολιορκούν στα Καλάβρυτα τους Τούρκους, οι οποίοι είχαν καταφύγει σε τρεις οχυρούς πύργους: Οι Τούρκοι αντιστέκονται για πέντε μέρες, ωστόσο στο τέλος παραδίδονται.

Πολλοί από αυτούς σφαγιάστηκαν, παρά το ότι παραδόθηκαν. Οι τουρκικές απώλειες παραμένουν αδιευκρίνιστες, ενώ οι Έλληνες είχαν δύο νεκρούς και τρεις τραυματίες.

Η πολιορκία και η παράδοση των Καλαβρύτων θεωρείται ως η πρώτη πολεμική πράξη της Επανάστασης.

Βίος και πολιτεία του Ότο Φον Μπίσμαρκ

Το ημερολόγιο έδειχνε 21 Μαρτίου του 1871, όταν ο Ότο Φον Μπίσμαρκ γίνεται ο πρώτος καγκελάριος της Γερμανικής Αυτοκρατορίας. Είχε προηγηθεί στις 18 Ιανουαρίου του ίδιου έτους η ανακήρυξη της νέας Γερμανικής Αυτοκρατορίας με τη στέψη του Γουλιέλμου Α’.

Ο Μπίσμαρκ γεννήθηκε στο Σενχάουζεν της Σαξονίας την 1η Απριλίου 1815 και θεωρείται μέχρι σήμερα ως μια από τις πιο σημαντικές πολιτικές φυσιογνωμίες του 19ου αιώνα.

Αν και συντηρητικός στις απόψεις του, ο Μπίσμαρκ ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος πολιτικός που καθιέρωσε το σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων. Εξάλλου, σε αυτόν ανήκει η περίφημη φράση «πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού».

Το Σεπτέμβριο του 1862 διορίζεται πρωθυπουργός της Πρωσίας και τέσσερα χρόνια αργότερα οδηγεί τη χώρα στον “Πόλεμο των Επτά Εβδομάδων” με την Αυστρία. Με την επικράτηση του Μπίσμαρκ επί των Αυστριακών, επετεύχθη η διάλυση της παλαιάς Γερμανικής Ομοσπονδίας και η εξουδετέρωση της Αυστρίας.

Το 1870, λίγους μήνες πριν το ξέσπασμα της Παρισινής Κομμούνας, ο Μπίσμαρκ θα ηγηθεί της επίθεσης της Πρωσίας ενάντια στη Γαλλία. Μετά τη νέα νίκη των Πρώσων, ο Μπίσμαρκ επέβαλε στη γείτονα χώρα πολεμική αποζημίωση 5 δισεκατομμυρίων φράγκων. Επιπρόσθετα, προσάρτησε τις περιοχές της Αλσατίας και της Λορένης.

Ο Ότο φον Μπίσμαρκ πέθανε στο Φρίντριχσρου στις 30 Ιουλίου του 1898, σε ηλικία 83 ετών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News