Πολιτισμός

Παγκόσμια ημέρα Ποίησης με τη Μ. Δεληβοριά στο ΙΜΚ

Την Τετάρτη 21 Μαρτίου, παγκόσμια ημέρα ποίησης, παραμονές της 197ης επετείου από το ορόσημο της Επανάστασης του 1821 η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών διοργανώνει στο αμφιθέατρο «Γιάννη Περτσελάκη» του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης και ώρα 8 το βράδυ, την παρουσίαση των δύο πιο πρόσφατων βιβλίων της Μαρίας Δεληβοριά.

Η κ. Δεληγοριά είναι ερευνήτρια σε θέματα της νεοελληνικής λογοτεχνίας και ιστορίας: «Διονυσίου Σολωμού, Η Γυναίκα της Ζάκυθος, έχθρισσα θανάσιμη του έθνους, ερμηνευτική δοκιμή» (Άγρα, 2012) και «O Αγώνας του ’21 και η υπονόμευσή του, οι σύγχρονες μαρτυρίες και η κρίση του Σολωμού»  (Άγρα, 2016).

Το πρώτο βιβλίο, για τη «Γυναίκα της Ζάκυθος του Σολωμού», θα παρουσιάσει ο νεοελληνιστής Δημήτρης Πολυχρονάκης αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, και το δεύτερο, για την Επανάσταση και τον Σολωμό, η ιστορικός Ελευθερία Ζέη επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου.

Η Μαρία Δεληβοριά σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και έκανε τη διδακτορική της διατριβή στη βυζαντινή τέχνη στην École des Hautes Études, στο Παρίσι.

 

 

Σχόλια