Η ταραχώδης ζωή του Νικόλα Άσιμου και το τραγικό του τέλος

Πολιτισμός
Η ταραχώδης ζωή του Νικόλα Άσιμου και το τραγικό του τέλος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δύο καλλιτέχνες, ένας Έλληνας και ένας Ιταλός έφυγαν από τη ζωή, σαν σήμερα.

Πρόκειται για τον Ιταλό σκηνοθέτη Λουκίνο Βισκόντι, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή πριν από 42 χρόνια και για τον Έλληνα τραγουδιστή, Νικόλα Άσιμο, που αυτοκτόνησε πριν από ακριβώς 30 χρόνια.

Το τραγικό τέλος του Νικόλα Άσιμου

Σαν σήμερα, πριν από 30 χρόνια, αυτοκτονεί ο μουσικός Νικόλας Άσιμος. Θεωρείται από τους πιο γνωστούς αντισυμβατικούς καλλιτέχνες που έδρασαν στην Ελλάδα, συνθέτοντας και ερμηνεύοντας ροκ, αλλά και λαϊκά τραγούδια - κυρίως - με πολιτικό στίχο. Καθ’ όλη τη διάρκεια του βίου του, αντιμετωπιζόταν συχνά ως περιθωριακός, ενώ η Τέχνη του θεωρήθηκε από τους ειδήμονες «προκλητική».

Ο Άσιμος γεννήθηκε στις 20 Αυγούστου του 1949 στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στην Κοζάνη. Το πραγματικό του όνομα ήταν Νίκος Ασημόπουλος.

Το 1967 εισάγεται στη Φιλοσοφική του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Στη συμπρωτεύουσα ξεκινά να ασχολείται με το θέατρο, αλλά και με τη μουσική, καθώς αγοράζει την πρώτη του κιθάρα και ξεκινά να παίζει ως αυτοδίδακτος.

Το 1973 εγκαταλείπει τις σπουδές του και τη Θεσσαλονίκη και εγκαθίσταται στην Αθήνα. Ξεκινά να παίζει στις μπουάτ της Πλάκας, συνεργαζόμενος μεταξύ άλλων με τους Πάνο Τζαβέλλα, Θανάση Γκαϊφύλλια, Γιάννη Ζουγανέλη και Σάκη Μπουλά. Δύο χρόνια μετά κυκλοφορεί τον πρώτο του δίσκο 45 στροφών, ο οποίος περιείχε δύο τραγούδια: το “Μηχανισμό” και το “Ρωμιό”.

Είχε μια κόρη την οποία απέκτησε εκτός γάμου το 1976. Τον Οκτώβριο του 1977 συλλαμβάνεται κατηγορούμενος ως ηθικός αυτουργός για ταραχές που ξέσπασαν στην Αθήνα με αφορμή το θάνατο μελών της RAF σε φυλακές της Δυτικής Γερμανίας, ενώ από το Σεπτέμβριο του 1978 έως το Μάρτιο του 1987 κυκλοφόρησε συνολικά οκτώ παράνομες κασέτες, τις οποίες διακινούσε ο ίδιος στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων, όπου έμενε.

Τον Απρίλιο του 1987, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου τραγουδά πέντε τραγούδια του Άσιμου στο δίσκο του “Χαιρετίσματα”, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Τον ίδιο χρόνο, ο Άσιμος κατηγορήθηκε για το βιασμό μιας κοπέλας και παραπέμπεται σε δίκη. Αυτή ήταν η αιτία για την ψυχολογική κατάρρευση του καλλιτέχνη, ο οποίος αυτοκτόνησε στις 17 Μαρτίου του 1988: Κρεμάστηκε από σωλήνα ύδρευσης, στο μαγαζόσπιτό του, στην οδό Καλλιδρομίου, στα Εξάρχεια. Ήταν 39 ετών.

Και ο θάνατος του Λουκίνο Βισκόντι

Σαράντα δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που άφησε την τελευταία του πνοή ένας από τους μεγαλύτερους Ιταλούς σκηνοθέτες όλων των εποχών. Ο λόγος για τον Λουκίνο Βισκόντι, το θεμελιωτή και βασικό εκφραστή του ιταλικού νεορεαλισμού.

Ο Βισκόντι γεννήθηκε το Νοέμβριο του 1906 στο Μιλάνο. Τα πιο γνωστά του έργα είναι ο “Γατόπαρδος” (1963), ο “Θάνατος στη Βενετία” (1970) και ο “Ρόκο και τα αδέλφια του” (1960).

Στις ταινίες του πρωταγωνίστησαν αστέρες του παγκόσμιου σινεμά, όπως η Άννα Μανιάνι, ο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, ο Αλέν Ντελόν, ο Μπαρτ Λάνκαστερ, η Κλαούντια Καρντινάλε, αλλά και η Ελληνίδα Κατίνα Παξινού. Ο μεγάλος σκηνοθέτης του κινηματογράφου, του θεάτρου και της όπερας “έσβησε” στις 17 Μαρτίου του 1976 στη Ρώμη, μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη. Ήταν 70 ετών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News