Άγγελος Σικελιανός: Ο Λευκαδίτης μεγάλος λυρικός

Πολιτισμός
Άγγελος Σικελιανός: Ο Λευκαδίτης μεγάλος λυρικός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαν σήμερα, στις 15 Μαρτίου του 1884, γεννιέται στο Λευκάδα ο κορυφαίος Έλληνας ποιητής Άγγελος Σικελιανός. Σε ηλικία 16 ετών μεταβαίνει στην Αθήνα για να σπουδάσει Νομική, ωστόσο εγκατέλειψε τις προσπάθειές του πολύ νωρίς, προκειμένου να αφιερωθεί ολόψυχα στην ποίηση. Τον Αύγουστο του 1906 θα γνωρίσει την Αμερικανίδα Εύα Πάλμερ, την οποία θα παντρευτεί ένα χρόνο μετά.

Το 1907 θα ταξιδέψει στην Αίγυπτο, όπου εργαζόταν ο αδερφός του, και κατά τη διάρκεια μιας εκδρομής στην έρημο θα γράψει το ποίημα “Αλαφροΐσκιωτος”, το οποίο είχε μεγάλη απήχηση. Για αρκετά χρόνια η έμπνευση του Σικελιανού αντλείται από τον αρχαίο ελληνικό κόσμο, τη μυθολογία, την ιστορία και το μυστικισμό. Την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η ποίησή του αρχίζει να λαμβάνει έναν πιο κοινωνικό χαρακτήρα.

Εξάλλου, τον Ιούνιο του 1940 ο Σικελιανός θα παντρευτεί την Άννα Καραμάνη, αφού πρώτα χωρίσει από την Εύα Πάλμερ. Στην Κατοχή θα κυκλοφορήσει κρυφά τα “Ακριτικά”, ενώ στην κηδεία του Κωστή Παλαμά, το Φεβρουάριο του 1943, ήταν αυτός που απήγγειλε το περίφημο ποίημα που είχε γράψει λίγες μόνο ώρες νωρίτερα, προς τιμήν του μεγάλου ποιητή. Το 1946 θα προταθεί για το Νόμπελ Λογοτεχνίας μαζί με τον Νίκο Καζαντζάκη, ωστόσο η υποψηφιότητα θα τορπιλιστεί εκ των έσω, καθώς η ελληνική κυβέρνηση δεν ήθελε να βραβευτεί η «Αριστερά» της Ελλάδας.

Ένα χρόνο μετά, το σύνολο του έργου του Σικελιανού θα εκδοθεί συγκεντρωτικά σε τρεις τόμους με τον τίτλο “Λυρικός Βίος”. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο Άγγελος Σικελιανός αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα με την υγεία και τη δεινή του οικονομική κατάσταση. Στις 4 Ιουνίου του 1951, μετά από λάθος της οικιακής βοηθού του, αντί για το φάρμακο που λάμβανε, πίνει απολυμαντικό και μεταφέρεται με σοβαρά εγκαύματα στο νοσοκομείο, όπου αφήνει την τελευταία του πνοή στις 19 του ίδιου μήνα. Ήταν 67 ετών.

Η ίδρυση της θρυλικής Λίβερπουλ

Το ημερολόγιο έδειχνε 15 Μαρτίου του 1892, όταν ιδρύεται στο Λίβερπουλ της Αγγλίας η ομώνυμη ποδοσφαιρική ομάδα. Το 1901 η ομάδα κατακτά για πρώτη φορά το πρωτάθλημα Αγγλίας. Το 1959 αναλαμβάνει τις τύχες της Λίβερπουλ ο Μπιλ Σάνκλι, ο οποίος έθεσε ουσιαστικά τα θεμέλια για τη μεγάλη ομάδα των δεκαετιών του ’70 και του ’80. Ωστόσο, η μεγαλειώδης πορεία της Λίβερπουλ σε Αγγλία και Ευρώπη έμελλε να ανακοπεί πολύ άδοξα το Μάιο του 1985, λόγω της τραγωδίας του σταδίου Χέιζελ των Βρυξελλών.

Στον περιβόητο εκείνο τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών με αντίπαλο τη Γιουβέντους, Άγγλοι οπαδοί επιτίθενται σε Ιταλούς εντός του γηπέδου, λίγη ώρα πριν την έναρξη του ματς: Συνολικά 39 άτομα θα χάσουν τη ζωή τους και η UEFA θα αποκλείσει τη Λίβερπουλ για 10 χρόνια απ’ όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Τον Απρίλιο του 1989, μια νέα τραγωδία θα συγκλονίσει τη Λίβερπουλ, όταν 96 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις κερκίδες του γηπέδου Χίλσμπορο του Σέφιλντ, στον ημιτελικό του Κυπέλλου Αγγλίας μεταξύ των “κόκκινων” και της Νότιγχαμ Φόρεστ. Ακολούθησαν χρόνια παρακμής, με τη Λίβερπουλ να σηκώνει ξανά κεφάλι το 2001 και το 2005, με την κατάκτηση του Κυπέλλου UEFA και του Τσάμπιονς Λιγκ, αντίστοιχα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News