Πρεμιέρα με «Ζωή χαρισάμενη» για το ΔΗΠΕΘΕ

Πολιτισμός
Πρεμιέρα με «Ζωή χαρισάμενη» για το ΔΗΠΕΘΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το έργο του Κώστα Τσιάνου “Ζωή... χαρισάμενη!”, που αγαπήθηκε την περασμένη θεατρική περίοδο από το κοινό της Αθήνας, παρουσιάζει το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης στο θεατρόφιλο κοινό του νησιού.

Η πρεμιέρα θα δοθεί σήμερα, στις 9 το βράδυ, στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων, όπου θα συνεχιστούν οι παραστάσεις για δύο εβδομάδες, ενώ από τις 21 έως τις 27 Μαρτίου το έργο θα ανεβαίνει στο Θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου.

Πρόκειται για τη δεύτερη θεατρική παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕΚ για φέτος, με τα στελέχη του Θεάτρου Κρήτης να μιλούν για ένα έργο αριστουργηματικό. Το ρόλο της Ζωής ερμηνεύει η Αγγελική Λεμονή, η ερμηνεία της οποίας έχει αποσπάσει ενθουσιώδεις κριτικές.

Ο Κώστας Τσιάνος, που υπογράφει τη σκηνοθεσία, στην απονομή θεατρικών βραβείων της Ακαδημίας Ελληνικών Βραβείων στο θέατρο “Βέμπο”, απέσπασε για το έργο αυτό το 1ο Βραβείο Καλύτερου Θεατρικού Έργου της χρονιάς 2017 και επίσης τιμήθηκε με το έπαθλο “Αλέξης Μινωτής” για όλη τη θεατρική του πορεία. Ταυτόχρονα η Αγγελική Λεμονή απέσπασε το 1ο Βραβείο Ερμηνείας Γυναικείου Ρόλου για ίδιο έργο.

Στη “Ζωή χαρισάμενη” η ηρωίδα πέρασε “Δια Πυρ(αι)Ος και σιδήρου” από τη μέρα που τη βρήκαν νεογέννητη στο κατώφλι κάποιου χωριάτικου σπιτιού. Πότε από ’δω, πότε από ’κει, κατέληξε, πάμφτωχη και αγράμματη, παραδουλεύτρα σε οίκο ανοχής. Αστεφάνωτη και με παιδιά νόθα, έζησε μια “Ζωή... χαρισάμενη” ανάμεσα σε πόρνες, σωματέμπορους, μαυραγορίτες, προδότες και μ’ όλα τ’ αποβράσματα της κοινωνίας. Γνώρισε τη δικτατορία του Μεταξά, τον πόλεμο, την Κατοχή, τον εμφύλιο σπαραγμό και όλη τη ζοφερή μετεμφυλιακή περίοδο.

Σε μια Ελλάδα εξαθλιωμένη πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά, κατόρθωσε με το παντοδύναμο μητρικό της ένστικτο να μεγαλώσει και να αποκαταστήσει μόνη τα παιδιά της. Έχοντας έμφυτο το αίσθημα της αυταπάρνησης, της γενναιοψυχίας και του αυτοσαρκασμού, βγήκε νικήτρια στη ζωή και τελικά αναδεικνύεται πρόσωπο ιερό, σεβαστό, όπως τόσες και τόσες γυναίκες που βίωσαν κι αυτές μια “Ζωή... χαρισάμενη”.

Μετά τα Χανιά και το Ηράκλειο, η “Ζωή χαρισάμενη” θα ταξιδέψει στη Σητεία στις 29 Μαρτίου στην αίθουσα “Μελίνα Μερκούρη”, στο Μάλεμε του δήμου Πλατανιά και στο Ρέθυμνο την 1η Απριλίου στο Σπίτι του Πολιτισμού.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News