Άφησε την τελευταία της πνοή η σπουδαία ρεμπέτισσα Μαρίκα Νίνου σαν σήμερα

Πολιτισμός
Άφησε την τελευταία της πνοή η σπουδαία ρεμπέτισσα Μαρίκα Νίνου σαν σήμερα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την ίδια μέρα αρκετούς αιώνες πριν έγινε η θεμελίωση της θρυλικής Αγιάς Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη.

Το ημερολόγιο έδειχνε 23 Φεβρουαρίου όταν άφησε την τελευταία της πνοή η σπουδαία ρεμπέτισσα Μαρίκα Νίνου. Την ίδια μέρα αρκετούς αιώνες πριν έγινε η θεμελίωση της θρυλικής Αγιάς Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη.

1957: «Κι η Μαρίκα με το ντέφι, θα γελά και θα σου γνέφει...»

Σαν σήμερα, πριν από 61 χρόνια, αφήνει την τελευταία της πνοή μια από τις μεγαλύτερες ρεμπέτισσες που ανέβηκαν ποτέ στο πάλκο. Ο λόγος για τη Μαρίκα Νίνου. Γεννήθηκε το 1918 στον Καύκασο και το πραγματικό της όνομα ήταν Ευαγγελία Νικολαΐδου. Σε ηλικία 10 ετών πήγε στη Θεσσαλονίκη και τελικά το 1945 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Εκεί εμφανίστηκε αρχικά σε διάφορα νυχτερινά κέντρα, όπου έκανε ακροβατικά νούμερα μαζί με τον άντρα της και το παιδί της. Ο ερμηνευτής του ρεμπέτικου Στελλάκης Περπινιάδης, που την άκουσε να τραγουδά, την πήρε μαζί του στο κέντρο “Φλόριντα”, στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, όπου της έμαθε τα μυστικά του τραγουδιού. Καθοριστική, ωστόσο, ήταν η γνωριμία της Νίνου με τον Βασίλη Τσιτσάνη το 1949. Τα επόμενα χρόνια, οι δύο καλλιτέχνες αποτέλεσαν το πιο διάσημο ζευγάρι, ενώ συνεργάστηκαν αρμονικά τόσο στο πάλκο, όσο και στη δισκογραφία. Η Νίνου υπήρξε η μούσα του Τσιτσάνη, εμπνέοντάς τον όσο καμία άλλη γυναικεία φωνή.  Το 1951, το ζεύγος ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη, ωστόσο, μετά το ταξίδι αυτό, χώρισαν ξαφνικά. Η Νίνου αποφάσισε να φύγει για την Αμερική. Πριν ταξιδέψει για τις ΗΠΑ υποβλήθηκε σε σοβαρή χειρουργική επέμβαση, λόγω καρκίνου. Ωστόσο, στις ΗΠΑ η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε ραγδαία. Επέστρεψε σύντομα στην Ελλάδα, όπου άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία μόλις 39 ετών, στις 23 Φεβρουαρίου του 1957. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ταινία “Ρεμπέτικο” (1983) του Κώστα Φέρρη - τη μουσική της οποίας επιμελήθηκε ο Σταύρος Ξαρχάκος - βασίστηκε στη ζωή της Μαρίκας Νίνου.

532: Η θεμελίωση της Αγιάς Σοφιάς επί Ιουστινιανού

Σαν σήμερα, στις 23 Φεβρουαρίου του 532 μ.Χ., θεμελιώνεται στην Κωνσταντινούπολη ο ναός της Αγιάς Σοφιάς. Αρχικά, ο ναός θεμελιώθηκε από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο το 330 μ.Χ. Η ανέγερσή του ολοκληρώθηκε από το γιο του Κωνστάντιο και τα εγκαίνιά του έγιναν το Φεβρουάριο του 360 μ.Χ. Το 404, ωστόσο, η Αγιά Σοφιά πυρπολείται και επί Θεοδοσίου Β’ χτίζεται εκ νέου. Ο ναός εγκαινιάζεται ξανά τον Οκτώβριο του 415, ωστόσο θα πυρποληθεί και πάλι το 532 μ.Χ., κατά τη Στάση του Νίκα. Μετά την επικράτηση του Ιουστινιανού εναντίον των στασιαστών, ο αυτοκράτορας αποφασίζει να κατασκευάσει το ναό της Αγιάς Σοφιάς από την αρχή, στο ίδιο σημείο. Τα θεμέλια του νέου, πολύ πιο επιβλητικού ναού τέθηκαν στις 23 Φεβρουαρίου του 532, από τους Ανθέμιο και Ισίδωρο. Οι εργασίες ανέγερσης διήρκεσαν έξι χρόνια και το κόστος ανήλθε σε 320.000 λίρες! Εξάλλου, για την κατασκευή της Αγιάς Σοφιάς χρειάστηκε να εργαστούν 10.000 τεχνίτες. Τα εγκαίνια έλαβαν χώρα το Δεκέμβριο του 537 από τον ίδιο τον Ιουστινιανό, ο οποίος, βλέποντας την υπεροχή της Αγιάς Σοφιάς έναντι του περίφημου Ναού του Σολομώντα στα Ιεροσόλυμα, αναφωνεί την περίφημη ρήση του «Νενίκηκά σε Σολομών!». Η Αγιά Σοφιά αποτέλεσε το κέντρο του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας για σχεδόν μια χιλιετία, μέχρι το 1453, οπότε και η Πόλη θα πέσει στα χέρια των Οθωμανών. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News