Της έκανε καντάδες για 2 χρόνια και μετά την «έκλεψε» (vid)

Κρήτη
Της έκανε καντάδες για 2 χρόνια και μετά την «έκλεψε» (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πιο ρομαντική ιστορία αγάπης διαδραματίστηκε στην Κρήτη, όταν ο θρυλικός Κρητικός ερμηνευτής και λυράρης Νίκος Ξυλούρης, έκλεψε την εκλεκτή της καρδιάς του, Ουρανία.

Ο μεγάλος μουσικός, προς τα τέλη της δεκαετίας του '50, βρισκόταν στο Ηράκλειο Κρήτης όπου έπαιζε λύρα σε διάφορα μουσικά κέντρα προκειμένου να κερδίσει τα προς το ζην.

Εκεί, σε ένα μεγάλο αποκριάτικο γλέντι στο χωριό Βενεράτο, παρατήρησε μία κοπέλα που του τράβηξε από την αρχή την προσοχή και το ενδιαφέρον. Ένα ενδιαφέρον που δεν άφησε καθόλου αδιάφορη την νεαρή Ουρανία Μελαμπιανάκη, η οποία καθώς δεν μπορούσε να τον πλησιάσει και να του μιλήσει απλά αρκέστηκε στο να ανταποκρίνεται στα έντονα βλέμματα του και να χορεύει μπροστά του.

Οι καντάδες που έφεραν την… «κλοπή»

Αν και η νεαρή κοπέλα γοητεύτηκε από τον Ξυλούρη, ανάμεσα τους υπήρχε ένα μεγάλο εμπόδιο. Το επάγγελμα του λυράρη τότε ήταν υποτιμημένο και τα κέρδη ελάχιστα. Ο Ξυλούρης ήταν φτωχός και η κοπέλα από ευκατάστατη οικογένεια. Το χάσμα φαινόταν πραγματικά μεγάλο και αγεφύρωτο, αλλά ο Ξυλούρης δεν το έβαλε κάτω.

Επί δύο χρόνια πολιορκούσε την Ουρανία με το μοναδικό μέσο που είχε. Την καντάδα. Αν και ο νεαρός εκφραζόταν καλύτερα με μαντινάδες, όταν συνάντησε τυχαία στο δρόμο την κοπέλα, της εξομολογήθηκε τον έρωτά του. Η ανταπόκριση της κοπέλας ήταν άμεση, αλλά το πρόβλημα που τους χώριζε, παρέμενε άλυτο.

Τότε ο νεαρός λυράρης αποφάσισε να ακολουθήσει μια συνήθη για την εποχή τακτική. Να «κλέψει» την αγαπημένη του. Η Ουρανία άφησε ένα γράμμα στους δικούς της για να μην ανησυχούν και στις 21 Μάιου του 1958 έφυγε με τον αγαπημένο της.

Ο παπάς δεν ήθελε να τελέσει το γάμο

Η κ. Ουρανία θυμάται μέχρι σήμερα την ημερομηνία εκείνη, καθώς την επόμενη μέρα το «παράνομο» ζευγάρι παντρεύτηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του Ξυλούρη, στα Ανώγεια.

Ο γάμος έγινε με δυσκολία, καθώς ακόμα και ο παπάς σεβόμενος τα αυστηρά ήθη της εποχής, δεν ήθελε στην αρχή να ευλογήσει τον «παράνομο» γάμο. Οι δύο νέοι με την πράξη τους δεν είχαν προσβάλει μόνο την οικογένεια της Ουρανίας, αλλά και ολόκληρη την τοπική κοινωνία του Βενεράτου. Ο έρωτας όμως του ζευγαριού ήταν τόσο δυνατός, ώστε μετά από λίγο καιρό πείστηκαν ακόμα και οι πιο δύσπιστοι.

Ο πατέρας της Ουρανίας υπέγραψε τα χαρτιά του γάμου, δίνοντας επίσημα τη συγκατάθεσή του. Παρότι υπέγραψε, συνέχισε να μη μιλάει στην κόρη του και χρειάστηκαν αρκετά χρόνια για να αποκατασταθεί η σχέση τους.

Να σημειωθεί ότι το «αηδόνι» της Κρήτης, «έσβησε» πρόωρα σε ηλικία 44 ετών, μετά από μεγάλο αγώνα και πολλαπλές εγχειρήσεις στις 8 Φεβρουαρίου του 1980.

Δείτε το βίντεο:

Πηγή: thetoc.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News