Πώς θα τσικνίσουν απόψε οι Κρητικοί -τι είναι η Τσικνοπέμπτη

Κρήτη
Πώς θα τσικνίσουν απόψε οι Κρητικοί -τι είναι η Τσικνοπέμπτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τσικνοπέμπτη σήμερα... Ημέρα χαράς, κεφιού, τρελού ξεφαντώματος και φυσικά τσίκνας! Οι ψησταριές από νωρίς το πρωί θα πάρουν φωτιά, πλούσιοι μεζέδες θα σιγοψήνονται, ενώ το κρασί θα ρέει άφθονο στις δεκάδες εκδηλώσεις που έχουν προγραμματίσει σε κάθε γωνιά του νησιού Δήμοι και Πολιτιστικοί Σύλλογοι.

Στο Ρέθυμνο οι ομάδες του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού ετοιμάζουν ένα ξεφάντωμα σε όλη την πόλη, με τσίκνα και χορό! Συγκεκριμένα οι "Ανεμόμυαλοι" θα βρίσκονται στην οδό Πάρρεν Σιγανού, οι "Όλοι βιτσιόζοι" στη Λότζια με μουσική, οι "Εμείς και Εμείς" στις 8 το βράδυ θα βρίσκονται στην κρήνη Ριμόντι με θέμα "Απόψε κάνεις μπαμ", οι "Άσχετοι club" θα βρίσκονται επί της Παλαιολόγου, οι "Άρκαλοι" στην πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων στο καφέ "Centro", οι "Ποταγωνιστές και Τσαπατσούληδες" στην πλατεία Ιερολοχιτών, οι "Δαχτυλοδεικτούμενοι" στην είσοδο της πλατείας Μικρασιατών στο Ωδείο, και τα "Παρτάλια" από τις 7:30 το απόγευμα θα βρίσκονται στην οδό Γερακάρη 156, στο παραδοσιακό καφενείο "Το τζάκι". Το κέφι θα απογειώσει στις 7 το απόγευμα με ένα μοναδικό "roller party" το Σωματείο "Πρέβελης" στην πλατεία του Άγνωστου Στρατιώτη. Επίσης το Λύκειο Ελληνίδων διοργανώνει έναν υπέροχο παιδικό αποκριάτικο χορό με τη Ρορό στην αίθουσα του Λυκείου, στην Προκυμαία, από τις 3:30 το απόγευμα έως τις 7 το απόγευμα.

Αποκριάτικος... περίπατος στο Ηράκλειο

Σε αποκριάτικους ρυθμούς θα κινηθεί το απόγευμα και το κέντρο της πόλης του Ηρακλείου. Στις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση "Τρέχω για την Καστρινή Αποκριά". Πρόκειται για έναν περίπατο φιλανθρωπικού χαρακτήρα μέσα στην πόλη με αφετηρία την ενετική Λότζια και τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Ηρακλείου και των "Batala Creta". Η διαδρομή συμπεριλαμβάνει την πλατεία Αγίου Τίτου, τις οδούς Ευρώπης, Μεραμπέλου και Ιδομενέως, τον πεζόδρομο της Δαίδαλου, την πλατεία των Λιονταριών, τον πεζόδρομο της Χάνδακος, τις οδούς Κυδωνίας και Μινωταύρου, το πάρκο Θεοτοκόπουλου και επιστροφή στην ενετική Λότζια. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής θα γίνονται στάσεις σε επιλεγμένα σημεία, όπου τόσο η Φιλαρμονική του Δήμου Ηρακλείου όσο και η ομάδα βραζιλιάνικων κρουστών "Batala Creta" θα παρουσιάζουν αποκριάτικα μουσικά κομμάτια. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει πάρτι με χορογραφίες από τις σχολές σύγχρονου χορού της πόλης και συναυλία στους ρυθμούς του καρναβαλιού από το συγκρότημα "Kultur Multur".

Κρητικός γάμος στην Αγία Μαρίνα

Το παραδοσιακό έθιμο του κρητικού γάμου, με συνοδεία λύρας και πλήθος καλεσμένων, θα αναβιώσει για μία ακόμη χρονιά σήμερα Τσικνοπέμπτη στις γειτονιές της Αγίας Μαρίνας. "Το Μυστήριο του Γάμου" θα τελεστεί στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Μαρίνας στις 5 το απόγευμα, με πολλά ευτράπελα από τη θεατρική ομάδα του Δήμου Μαλεβιζίου. Παρουσιάζουν οι Γιώργος Βιτώρος και Στάθης Μονιάκης, ενώ παίζει το συγκρότημα του Γρηγόρη Σαμόλη. Χορεύουν μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Μαρίνας, καθώς και τα χορευτικά συγκροτήματα Β. Πιλάλη, Περυσινάκη και "Αορείτες". Την εκδήλωση διοργανώνουν ο Σύλλογος Γυναικών Δήμου Μαλεβιζίου "Μαλβαζία", οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου και των Νηπιαγωγείων Αγίας Μαρίνας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Μαρίνας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με τη στήριξη του Δήμου Μαλεβιζίου.

Τσικνίσματα στο Αρκαλοχώρι

Όλα είναι έτοιμα για τα "Τσικνίσματα" που διοργανώνει για έβδομη συνεχή χρονιά στο Αρκαλοχώρι ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας, με τη στήριξη του Εμπορικού Συλλόγου και των επαγγελματιών. Οι ψησταριές θα στηθούν στους δρόμους, ενώ κέφι, διάθεση και κρασί θα περιμένουν από τις 6 το απόγευμα δημότες και επισκέπτες. Μικροί και μεγάλοι θα ξεφαντώσουν με μουσική, χορό και θεατρικά δρώμενα, ενώ η σημερινή μέρα θα σηματοδοτήσει τη μεγάλη έναρξη των αποκριάτικων εκδηλώσεων στο δήμο Μινώα Πεδιάδας. «Όλοι όσοι βρεθούν την Τσικνοπέμπτη (σ.σ. σήμερα) στο δήμο Μινώα Πεδιάδας, θα έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν και να αποδράσουν για λίγο από την καθημερινότητα και τα προβλήματα. Εφοδιαστείτε με αποκριάτικη διάθεση, χαμόγελο και πολλή τρέλα. Φορέστε τα αποκριάτικά σας και ελάτε να τσικνίσουμε παρέα», αναφέρουν οι διοργανωτές! Τσικνίσματα θα πραγματοποιηθούν, επίσης, στη Βόνη στις 5 το απόγευμα και στο Θραψανό στις 7 το απόγευμα.

Στην Ιεράπετρα

Στην Ιεράπετρα η σημερινή ημέρα περιλαμβάνει τσικνίσματα-φουνάρες σε κάθε σημείο της πόλης.

Τι είναι η Τσικνοπέμπτη;

Η Τσικνοπέμπτη είναι η πιο ξεχωριστή ημέρα της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (που είναι γνωστή και ως "Κρεατινή"), κατά την οποία, σύμφωνα με το έθιμο, στα σπίτια ψήνουν κρέας στη σχάρα, γεμίζοντας τον αέρα με τη μυρωδιά της "τσίκνας". Η προέλευση αυτού του παράξενου εθίμου χάνεται στα βάθη του χρόνου, ωστόσο φαίνεται να συνδέεται με τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που θεωρούσαν το φαγοπότι και το γλέντι ιεροτελεστία για την καλή ευφορία της γης την άνοιξη. Επίσης η Τσικνοπέμπτη αποτελεί, ουσιαστικά, την απαρχή των εκδηλώσεων για την Αποκριά, αφού την επόμενη εβδομάδα ακολουθούν το Καρναβάλι και η Καθαρά Δευτέρα. Η ημέρα της Πέμπτης επιλέχθηκε, σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, διότι η Τετάρτη και η Παρασκευή είναι σημαντικές ημέρες νηστείας. Παρόμοιες γιορτές έχουν κι άλλα χριστιανικά έθνη, όπως το Weiberfastnacht στη Γερμανία και η Mardi Gras ("Λιπαρή Τρίτη") στη Γαλλία, που όμως αντιστοιχεί στην ορθόδοξη Καθαρά Δευτέρα. Η τελευταία γιορτάζεται και σε παλιές γαλλόφωνες περιοχές, όπως στη Νέα Ορλεάνη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News