Πολιτισμός

Η προσφορά της Κρήτης στην υγεία της αρχαιότητας

Μία πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο, με τίτλο: Ασκληπιός και Ασκληπιάδαι: Θεία και ανθρώπινη επέμβαση στην υγεία κατά την αρχαιότητα», υπό τη διοργάνωση του Μουσείου Ιατρικής.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Μουσείο Ιατρικής Κρήτης στο πλαίσιο των Εκδηλώσεων Λόγου και Τέχνης, την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου στις 7:30 το απόγευμα στην αίθουσα Καστελλάκη, Επιμελητήριο Ηρακλείου.

Ομιλητής θα είναι ο κ. Βασίλειος Λαμπρινουδάκης, Ομότιμος Καθηγητής Αρχαιολογίας Ε.Κ.Π.Α., ο οποίος με το διεθνούς φήμης επιστημονικό του έργο στο σχετικό αντικείμενο (ανάμεσα στα άλλα, διευθύνει τις ανασκαφές και εργασίες ανάδειξης του ιερού του Απόλλωνος Μαλεάτα και του ιερού του Ασκληπιού της Επιδαύρου), ο κ. Λαμπρινουδάκης θα αναδείξει άγνωστες στο ευρύ κοινό, πτυχές της νόσου και της θεραπείας στην αρχαιότητα, κάποιες απ' τις οποίες αναβιώνουν σήμερα (π.χ. η εγκοίμηση και η θεραπευτική χρήση του ονείρου). Επιπροσθέτως, θα υπογραμμίσει την αναγνώριση από την σύγχρονη ιατρική και θεραπευτική σκέψη της  ολιστικής αντιμετώπισης των ασθενειών μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο πνευματικότητας και αναζήτησης του νοήματος της ζωής, μια προσέγγιση που εισήγαγε η ιατρική της αρχαιότητας.

Η προσφορά της Κρήτης στην ιατρική

Η Κρήτη έχει προσφέρει σημαντικά δείγματα που αφορούν το τρίπτυχο Υγεία -Νόσος - Θεραπεία κατά την αρχαιότητα.

Η διαδρομή από τα πρωτομινωικά χρόνια μέχρι τη ρωμαϊκή εποχή και τα πρώτα βυζαντινά χρόνια περιλαμβάνει δύο φάσεις, όπως άλλωστε και σε όλο τον ελλαδικό χώρο. Η πρώτη φάση ξεκινά από  τη μινωική ως την προ-κλασσική περίοδο,  στην οποία η ασθένεια θεωρείται σημάδι θεϊκής οργής και δυσαρέσκειας.

Η προσέγγιση που θεωρεί  ότι η διατήρηση της υγείας και η καταπολέμηση της ασθένειας εξαρτώνται από φυσικά αίτια, αντικαθιστά την προηγούμενη θεώρηση και σηματοδοτεί την έναρξη της δεύτερης φάσης από την προ-κλασσική περίοδο κι εντεύθεν. Την εποχή αυτή  κατασκευάζεται  και λειτουργεί στην Ελλάδα ένας σημαντικός αριθμός Ασκληπιείων, ενώ στην Κρήτη τα δύο γνωστά Ασκληπιεία, του Λεβήνα και της Λισσού, αποτελούν τα πρώτα «νοσηλευτικά ιδρύματα» στην ιστορία του νησιού.

Το Μουσείο Ιατρικής του Παν/μίου Κρήτης, έχοντας ανάμεσα στους στόχους του την ανάδειξη και την προβολή αυτής της ιστορίας έχει την τιμή και τη χαρά να έχει ως προσκεκλημένο ομιλητή, τον Ομότιμο Καθηγητή Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ κ. Βασίλη Λαμπρινουδάκη  στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 με θέμα:

Σχόλια