Πολιτισμός

Ομιλία

«Συμπόσιο Πολιτισμού» για την ανταλλακτική οικονομία

Μία επίκαιρη εκδήλωση για την Ελληνική οικονομία και την κοινωνία θα πραγματοποιήσει το «Συμπόσιο Πολιτισμού», την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου στις 8 το βράδυ.

Παρασκευή, 9 Φεβρουαρίου 2018, 8:00 μμ, Πολύκεντρο Νεολαίας Ηράκλειο

Μία επίκαιρη εκδήλωση για την Ελληνική οικονομία και την κοινωνία θα πραγματοποιήσει το «Συμπόσιο Πολιτισμού», την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου στις 8 το βράδυ, στο Πολύκεντρο Νεολαίας.

Το θέμα της ομιλίας είναι «Αλληλέγγυα  Οικονομία και μοντέλο Ανάπτυξης», ενώ ομιλητής θα είναι ο Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Γιώργος  Σταμπουλής.

Η Αλληλέγγυα και Κοινωνική Οικονομία είναι σημαντικό να αποτελέσει έναν τρίτο πόλο ανάπτυξης, συνεργατικότητας, αυτοδιαχείρισης, αλληλεγγύης και αυτάρκειας μεταξύ του ιδιωτικού και κρατικού τομέα.

Η ενίσχυσή της θα δημιουργήσει ένα νέο κοινωνικό ήθος που θα επηρεάσει την κοινωνία, την αγορά αλλά και τους θεσμούς.

Τα συνεργατικά εγχειρήματα είτε με την μορφή των ΚΟΙΝΣΕΠ, είτε με την μορφή άλλων ενδεχομένως πρωτότυπων συλλογικοτήτων πρέπει να έρθουν στο επίκεντρο της παραγωγής, της οικονομικής συνολικότερα διαδικασίας για να αλλάξουν οι αξίες και η συνείδηση του ανθρώπου.

Ταυτόχρονα με την επιβίωση αλλά και την  βαθιά μορφωτική και ηθικό-πνευματική απογείωση που είναι αναγκαία στους νευραλγικούς τομείς της αγροδιατροφικής αλυσίδας, της μεταποίησης, της ενέργειας, του Πολιτισμού, των νέων τεχνολογιών, του τουρισμού κ.λ.π.

Η αλληλέγγυα οικονομία εμπεριέχει την μεγάλη ελπίδα να μετασχηματιστεί η κοινωνία με βάση τις οικουμενικές αξίες του ανθρώπου, Ελευθερία, Δικαιοσύνη, Ισότητα, Αδερφοσύνη, Φιλία, Ειρήνη,  Αυτάρκεια κ.λ.π., δημιουργώντας το υπόδειγμα του Καθολικού Ανθρώπου.

Με αυτό το σκεπτικό το "Συμπόσιο Πολιτισμού", διοργανώνει την εν λόγω εκδήλωση με ομιλητή τον Επίκουρο Καθηγητή, Γιώργο Σταμπουλή, ο οποίος διαθέτει μία τεράστια διεθνή εμπειρία από συνεργατικά σχήματα που έχουν πολύχρονη και συστηματική επιτυχημένη παρουσία, όπως το συνεταιριστικό Πανεπιστήμιο των Βάσκων Μόντραγκον και οι πολυπληθείς συνεργατικές επιχειρήσεις και οι συνεταιρισμοί που έχουν μοναδική άνθιση.

Με καινοτόμες επιδόσεις, με εξαιρετικά υψηλού επιπέδου συλλογικότητα, με σχεδόν μηδενική ανεργία εδώ και δεκαετίες, σε μα Ισπανία χειμαζόμενη κ.λ.π. Αρκεί να αναφερθεί πως το  Πανεπιστήμιο  του Μοντραγκόν  δημιουργήθηκε το 1997 αλλά κάποιες σχολές λειτουργούσαν από τη δεκαετία του 1950.

Το Πανεπιστήμιο αυτό ανήκει στα μέλη του τα οποία χωρίζονται σε εργαζόμενα μέλη, διδάσκοντες  καθηγητές, διοικητικοί υπάλληλοι κ.λ.π, μέλη χρήστες, δηλαδή φοιτητές και πάσης φύσεως εκπαιδευόμενοι, συνεργαζόμενα μέλη που είναι οι συνεργατικές επιχειρήσεις και οι οργανισμοί του Ομίλου που χρηματοδοτούν το Πανεπιστήμιο του Μόντραγκον.

Υπάρχει συνεταιρισμός φοιτητών του Πανεπιστημίου, οργανισμός που αποτελείται από 8 ερευνητικά κέντρα κ.λ.π.

Συνολικά ο Συνεταιριστικός Όμιλος Μόντραγκον διαθέτει 90 συνεργαζόμενες συνεταιριστικές επιχειρήσεις οι οποίες έχουν πάνω από 70 θυγατρικές στην Ισπανία και άλλα 70 εργοστάσια σε άλλες χώρες.

Μαζί με την πρωτότυπη ερευνητική και επιστημονική τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει η ερευνητική ομάδα του Γιώργου Σταμπουλή ασφαλώς θα συζητηθεί και το μεγαλύτερο συνεταιριστικό εγχείρημα της Ευρώπης που είναι το προαναφερόμενο των Βάσκων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια