Πυροβολάκης: «Ο παππούς μου ο Πυροβολοευτύχης & τα ριζίτικα»

Κρήτη
Πυροβολάκης: «Ο παππούς μου ο Πυροβολοευτύχης & τα ριζίτικα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πίσω στις ρίζες του, στον τόπο που τόσο αγαπάει, θα βρεθεί σήμερα ο Μάνος Πυροβολάκης, αυτός ο ιδιαίτερος Κρητικός καλλιτέχνης που έχει «συστήσει» σε ολόκληρη τη χώρα την Κρητική παράδοση.

Ο Μάνος Πυροβολάκης μιλάει στο neakriti.gr για τη λύρα «πρωταγωνιστεί» τόσο στη ζωή του όσο και στα τραγούδια του, για την οικονομική κρίση, για τη γενέτειρά του την Κρήτη, για τη μουσική του, για τις συνεργασίες του, αλλά και για τα… μυστικά της επιτυχίας του.

Συνέντευξη στη Μαρία - Ελένη Νικηφόρου

Όταν σκέφτεστε την Κρήτη τι σας έρχεται στο μυαλό;

Τα Λευκά Όρη, Ο Καζαντζάκης, η Μάχη της Κρήτης και η αντίσταση κατά του Ναζισμού και του Φασισμού, το χωριό μου τα Καμάρια στον νότο του Νομού Χανίων, ο παππούς μου ο Πυροβολοευτύχης, τα ριζίτικα, λύρες, λαγούτα, βιολιά, μαντινάδες, παρέες...

Έχετε σκεφτεί το ενδεχόμενο να μετακομίζατε μόνιμα στην πατρίδα σας, την Κρήτη;

Το έχω σκεφτεί, φυσικά, αν και νομίζω οι μεγάλες πόλεις με γοητεύουν. Μάλλον είμαι αρκετά αστός.

Έχετε συνεργαστεί με πάρα πολλούς Έλληνες καλλιτέχνες, ποια είναι αυτή η συνεργασία που σας έχει «χαρίσει» τα περισσότερα διδάγματα, αλλά και τις πιο όμορφες στιγμές;

Αναμφισβήτητα, εκείνη με το Νίκο Πορτοκάλογλου. Εκτός της δισκογραφικής συνεργασίας μας, ήμουν και μέλος της μπάντας του Νίκου για δύο χρόνια περίπου ως μουσικός, παίζοντας λύρα, λαούτο, μαντολίνο, κιθάρα, ενώ έλεγα και κάποια δικά μου τραγούδια, αλλά και του Νίκου στις παραστάσεις.

Ήταν ουσιαστικά η πρώτη φορά που απευθύνθηκα σε ένα πιο μεγάλο κοινό και ταυτόχρονα συνεργαζόμουν με ένα τραγουδοποιό, που θαύμαζα από μικρός.

Είστε ένας άνθρωπος με μία μεγάλη καριέρα, έχετε εισπράξει πολύ αρνητικά σχόλια, ή κακή κριτική; Πως διαχειρίζεστε μία κακή κριτική; Σας επηρεάζει;

Παλαιότερα ίσως λίγο…

Γνωρίζω πολύ καλά όμως ότι κατά καιρούς πολύ σπουδαιότεροι μουσικοί και δημιουργοί από εμένα έχουν δεχθεί κακές και πικρόχολες κριτικές, οπότε αυτό είναι ένα κομμάτι της δουλειάς μας και πρέπει να το διαχειρίζεσαι.

Φαντάζεστε όμως και να άρεσες σε όλους; Αυτό θα με ανησυχούσε πιο πολύ!

Κρητικός ήχος με μία «γεύση» από σύγχρονη μουσική… Υπάρχει κόσμος που θεωρεί ότι αυτό αποτελεί «αλλοίωση» της παραδοσιακής μουσικής. Ποια είναι η δική σας άποψη, τόσο σαν καλλιτέχνης, όσο και σαν Κρητικός;

Η παραδοσιακή μουσική, κακά τα ψέματα, δεν αλλοιώνεται (ακόμα και αν κάποιος το ήθελε συνειδητά) έχει τεράστια δύναμη.

Άλλωστε, τώρα πια υπάρχουν καταγραφές, τουλάχιστον από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, οπότε όποιος θέλει να διατηρήσει ένα συγκεκριμένο παραδοσιακό ήχο, μπορεί να τον ακούσει και να τον αναπαραγάγει.

Η παραδοσιακή μουσική έχει πίσω της αιώνες ιστορίας που διατηρήθηκε, γιατί να αλλοιωθεί τώρα;

Αναφορικά με μένα πάντως, εγώ παίζω τη μουσική που μου αρέσει και ακούω μέσα μου και ρισκάρω να χρησιμοποιώ και να συνδυάζω μουσικά στοιχεία αντίθετα μεταξύ τους, ενώ, κάποιες φορές προσπαθώ να μιμηθώ όσο πιο πιστά γίνεται τα δοξάρια του Καρεκλά, τις τρίλιες του Μουντάκη και τις κορώνες του Χάρχαλη. Αυτό είναι το δικό μου μονοπάτι...

Τι πιστεύετε για τις τάσεις στη μουσική; Θεωρείτε πως «προδίδει» - κατά κάποιο τρόπο - ένας καλλιτέχνης τη μουσική του, εάν αυτές διαφέρουν από το ρεπερτόριό του και τελικά «υποκύψει» στο να τις ακολουθήσει;

Εάν το κάνει επί τούτου, δεν είναι όμορφο, είναι καταπίεση.

Πάντως έχουν υπάρξει πολλές περιπτώσεις καλλιτεχνών που ακολούθησαν μία τάση μέχρι να κερδίσουν αναγνωρισιμότητα και μετά έκαναν 100% εκείνο που ήθελαν εξαρχής.

Επίσης ο καλλιτέχνης, κατά τη γνώμη μου, πρέπει να αναζητά το καινούριο και να πειραματίζεται.

Πιστεύετε ότι σας έχουν ταυτίσει με κάποιο τραγούδι ή με κάποια συνεργασία; Γενικά, για έναν καλλιτέχνη, αυτή η «ταύτιση» θεωρείται θετικό ή αρνητικό φαινόμενο;

Φυσικά , το ευρύ κοινό με έμαθε μετά την επιτυχία με το «Στης εκκλησιάς την πόρτα».

Αν και νωρίτερα είχα συστηθεί με τα «Κινούμενα Σχέδια» και με τραγούδια όπως ο Παράξενος, το Χαμόγελο σου και άλλα, που σαφέστατα αφορούσαν ένα πιο μικρό κομμάτι του κοινού.

Βέβαια η επιτυχία ήταν η αφορμή και ο κόσμος αγάπησε τελικά και άλλα τραγούδια μου όπως το «Τι μας Ενώνει», το «Αν η Αγάπη», το «Όλα για όλα».

Δεν είναι αρνητική η ταύτιση, μια και τους περισσότερους καλλιτέχνες με κάποια συγκεκριμένα τραγούδια τους έχουμε ταυτίσει.

Αρνητικό θα γίνει αν αισθανθείς την ανάγκη να γράφεις μόνο τραγούδια σαν την «εκκλησιά», κάτι που  απέφυγα να κάνω και έτσι ήρθαν και τραγούδια σαν το «Μπορεί να βγω», για παράδειγμα.

Ποια είναι η πηγή έμπνευσης σας; Ό έρωτας; Η κοινωνία; Η καθημερινότητα; Ίσως ένα προσωπικό βίωμα;

Όλα από λίγο.

Πάντως, δεν είναι απαραίτητο τα τραγούδια να είναι αυτοβιογραφικά. Πολλές φορές μπορεί να γραφτούν με αφορμή ιστορίες φίλων, ή ακόμα φανταστικές ιστορίες, με φανταστικούς ήρωες που δεν υπήρξαν ποτέ.

Υπάρχουν «μυστικά» για να γίνει ένα τραγούδι επιτυχημένο;

Δεν υπάρχουν συνταγές ή τουλάχιστον εγώ δεν ξέρω κάποια. Αυτό κάνει την επιτυχία πιο γλυκιά ακόμα.

Έχουν υπάρξει τραγούδια που θεωρούσατε ότι θα πάνε καλά, αλλά εν τέλει, δεν «άγγιξαν» όσο περιμένατε τον κόσμο;

Εννοείται, δεν υπάρχει συνταγή, όπως λέγαμε και παραπάνω. Κι αυτή είναι και η μαγεία του τραγουδιού, ούτε εσύ, που το γράφεις, ξέρεις εκ των προτέρων, πόσους ανθρώπους θα αφορά.

Περιοδείες ή μουσικές σκηνές; Είναι ίδιο το συναίσθημα για ένα καλλιτέχνη;

Και περιοδεία και μουσική σκηνή και ώρες στο βαν με τη μπάντα και συναυλίες και πρόβες ήχου και ποτάκι μετά την παράσταση και αντάμωμα με φίλους και γλυκεία κούραση και ώρες στο στούντιο με μία λέξη? Μουσική!

Σας επηρεάζει η σημερινή κατάσταση της χώρας; Τι είναι αυτό που σας θυμώνει πιο πολύ, που θα θέλατε να αλλάξει και - εάν είναι εφικτό - να το αλλάξετε εσείς ο ίδιος;

Φυσικά και με επηρεάζει, δεν εξαιρούνται οι καλλιτέχνες από την κρίση, από την κοινωνία...

Με θυμώνει που μένει κόσμος άνεργος και που με ευκολία γίνονται περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, που μένουν  άνθρωποι χωρίς σπίτι, χωρίς φαγητό, χωρίς τη δυνατότητα να νιώσουν ότι ορίζουν τη ζωή τους.

Είναι τρομακτική η απόγνωση, να νιώθει κανείς ανήμπορος, να μην έχει να ελπίσει σε κάτι.

Εύχομαι η κρίση να μην φέρει και κρίση ηθικών αξιών.  

Τι να περιμένουμε μουσικά από εσάς το προσεχές διάστημα;

Θα κυκλοφορήσω κάποια από τα καινούρια μου τραγούδια στους επόμενους μήνες.

Και είμαι ενθουσιασμένος, καθώς  ετοιμάζω και μία σπουδαία συνεργασία παίζοντας με τη λύρα ένα εντελώς διαφορετικό ρεπερτόριο, από αυτό που έχω ερμηνεύσει μέχρι σήμερα!

Μέχρι, όμως, να απολαύσουμε τα νέα του τραγούδια, θα τον δούμε ζωντανά στην Κρήτη!

Ο Μάνος Πυροβολάκης έρχεται, με μια μουσική παράσταση γεμάτη συγκίνηση και χρώμα! Απόψε ο Μάνος Πυροβολάκης θα βρεθεί στο Ρέθυμνο, στο «Upano», αύριο θα ταξιδέψει στο Ηράκλειο και συγκεκριμένα στη μουσική σκηνή «Bofor», ενώ την Κυριακή θα βρεθεί και πάλι δυτικά και θα τον απολαύσουμε στο «Bras de Freres», στα Χανιά.

Μαζί του, συνοδοιπόροι, οι μουσικοί? Αντώνης Βλάσσης τύμπανα στα κρουστά, Κωνσταντίνος Γιανίρης στο μπάσο, Κωνσταντίνος Μιχαλός στην ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα και Γιάννης Μολυμπάκης στο λαγούτο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News