Στο φως λόγω κακοκαιρίας μινωικό ιερό του Διός Θενάτα /video

Κρήτη
Στο φως λόγω κακοκαιρίας μινωικό ιερό του Διός Θενάτα /video

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα μέρος από αρχαία που προφανώς ανήκουν στο μινωικό ιερό του Διός Θενάτα, που υπάρχει εκεί και χρονολογείται από το 1600 π.Χ., έφερε στην επιφάνεια η θάλασσα της Αμνισού στο Ηράκλειο, στη διάρκεια της πρόσφατης σφοδρής θαλασσοταραχής, που είχε ως συνέπεια τα φουσκωμένα κύματα να "τραβούν" προς τα μέσα την παραλία της ευρύτερης περιοχής.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε η "ΚΡΗΤΗ ΤV", και άλλες φορές έχουν αποκαλυφθεί αρχαία στην ίδια παραλία, αλλά έχουν στη συνέχεια ξανακαλυφθεί πάλι από την άμμο, λόγω των καιρικών συνθηκών.

Το ιερό βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο όπου εντοπίστηκε και η περίφημη έπαυλη, στην οποία εικάζεται ότι έμενε κάποιος αξιωματούχος του μινωικού στόλου. Ίσως μάλιστα να παραθέριζε και ο ίδιος ο Μίνωας. Και μπορεί πολλοί να μην το γνωρίζουν, αλλά στην παραλία της Αμνισού το μνημείο αυτό ήταν μια βίλα που διέθετε αίθουσα με πολυθρόνα, λουτρό, ιερό, μαγειρείο, σκάλες και στεγασμένους πλακόστρωτους χώρους. Μνημείο που οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων εβδομάδων έφεραν σε ένα μεγάλο τμήμα εκτός περίφραξης στην επιφάνεια και συγκεκριμένα εκεί που σκάει το κύμα...

Ο ναός Διός Θενάτα αποκαλύφθηκε σε ένα τμήμα του το οποίο βρίσκεται εκτός του περιφραγμένου χώρου και, όπως είπαν στην "ΚΡΗΤΗ ΤV" κάτοικοι της περιοχής, αυτό συμβαίνει όταν βγαίνει πολύ έξω η θάλασσα από τις κακές καιρικές συνθήκες.

Μάλιστα, όπως επισημαίνουν, φέτος η δύναμη του αέρα έφτασε και τα 8 με 9 μποφόρ κατά τις πρόσφατες καιρικές συνθήκες. Έτσι το κύμα, χτυπώντας επί σειρά πολλών ωρών, ξέθαψε αυτό το μνημείο. Και δεν αποκλείεται, αν περάσει πάλι λίγος καιρός, το μνημείο αυτό να καλυφθεί ξανά, λόγω του αέρα, από την άμμο.

Οι κάτοικοι καλούν τις αρμόδιες υπηρεσίες να παρέμβουν άμεσα. Εξάλλου, τα σημάδια του χειμώνα φαίνονται κάθε χρόνο πάνω στο μνημείο, το οποίο και δεν προστατεύεται. Άλλοτε κρύβεται και άλλοτε εμφανίζεται εκτός της περίφραξης, όπως έγινε και τώρα.

Φέτος όμως η μανία των ανέμων και ο έντονος κυματισμός έφεραν στο φως ένα μεγαλύτερο τμήμα του μνημείου, που με θλίψη αναφέρουν οι κάτοικοι της περιοχής ότι απειλείται αυτό το μέρος του αρχαιολογικού θησαυρού. Επισημαίνουν, εξάλλου, ότι δεν είναι τα μοναδικά αρχαία αυτά που έχουν φανεί μέχρι στιγμής, ή που φαίνονται κατά καιρούς μέχρι να ξανακαλυφθούν. Αν γίνουν κάποιες εργασίες, θα φανούν και άλλα κάτω από την αμμουδιά του Καρτερού στο Ηράκλειο, όπως επιμένουν οι ίδιοι. Μάλιστα, πιο παλιά, όπως λένε, είχαν γίνει κάποιες εργασίες ανασκαφής, είχαν βρεθεί πάρα πολλά αρχαία στην ίδια περιοχή, αλλά καλύφθηκαν εκ νέου από την άμμο εξαιτίας των καιρικών συνθηκών.

Μέτρα προστασίας ζητούν οι κάτοικοι

Μπροστά στη θέα του μνημείου που διαβρώνεται από τα κύματα, αλλά και τους ασυνείδητους επισκέπτες που δε διστάζουν ακόμα και να ψήσουν μες στις πέτρες, οι κάτοικοι ζητούν από τις υπηρεσίες να παρέμβουν, όχι απαραίτητα επεκτείνοντας την περίφραξη, καθώς μπορεί να την καταστρέψει η θάλασσα, αλλά κυρίως με κάποιο τρόπο που, έστω και υποτυπωδώς, θα προστάτευε το κομμάτι ετούτο του αρχαιολογικού θησαυρού της Κρήτης από τη Μινωική εποχή.

Οι κάτοικοι επισημαίνουν ότι δε θα πρέπει να γίνει επέκταση της περίφραξης. Ήδη και η υπάρχουσα έχει γκρεμιστεί. Επομένως θα ήταν ανώφελη μια τέτοια λύση. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ειδικά μετά το ρεπορτάζ στην "ΚΡΗΤΗ ΤV", αναμένεται άμεση κινητοποίηση των αρμόδιων αρχαιολογικών υπηρεσιών, πριν οι καιρικές συνθήκες "αγριέψουν" ξανά.

Ρεπορτάζ: Ράνια Μωραΐτη- Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News