Πολιτισμός

“Το κατεστραμμένο δωμάτιο” προβληματίζει τους Κρητικούς

Συνεχίζεται με επιτυχία “Το κατεστραμμένο δωμάτιο”, το ρηξικέλευθο θεατρικό έργο του Σκοτσέζου Μάθιου Λέντον, από την Εταιρεία Θεάτρου “Μνήμη”.

Συνεχίζεται με επιτυχία "Το κατεστραμμένο δωμάτιο", το ρηξικέλευθο θεατρικό έργο του Σκοτσέζου Μάθιου Λέντον, από την Εταιρεία Θεάτρου "Μνήμη" στο Θέατρο "Κυδωνία", στα Χανιά.

Το έργο: Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό, γεμάτο έμπνευση και όραμα κείμενο-παράσταση, που ο Λέντον έγραψε και σκηνοθέτησε με τη συνεργασία της γνωστής ανά τον κόσμο ομάδας του, "Vanishing Point", και το οποίο παρουσιάστηκε μέχρι σήμερα σε πολλές χώρες του κόσμου με τεράστια επιτυχία.

Το έργο, που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, διερευνά με ποιητικό τρόπο τη σχέση του σημερινού ανθρώπου με τις καταιγιστικές εξελίξεις στον κόσμο, καθώς, σήμερα, οι εικόνες όλων των επιμέρους συμβάντων ξεπηδούν σχεδόν αυτοστιγμεί μπροστά στα μάτια του μέσω της οθόνης του τηλεφώνου, του λάπτοπ ή της τηλεόρασής του. Υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης στις εξελίξεις αυτές ή η θέση του ανθρώπου στις μέρες μας περιορίζεται σε μια παθητική αυτάρεσκη κατανάλωση εικόνων, που αποχαυνώνουν τη θέλησή του κι αποκοιμίζουν τη σκέψη του;

Το έργο αναλύει την ηθική διάσταση του τι βλέπουμε, και του πώς αντιμετωπίζουμε και συζητάμε για τον κόσμο που παρατηρούμε από το παράθυρό μας. Επανεξετάζει τα προνόμια του δυτικού κόσμου και επισημαίνει τους κινδύνους που τα απειλούν.

Η κριτική: Ο θεατρικός κριτικός της "Guardian" Mark Fisher, θέλοντας να περιγράψει το θαρραλέο αυτό κείμενο, έγραψε στις 28/2/2016: «Σίγουρα αυτή τη συζήτηση την έχετε κάνει και εσείς. Θα είχε αρχίσει σαν μια αθώα κουβεντούλα μεταξύ φίλων. Και κάποια στιγμή κάποιος θα αναφέρθηκε στο Facebook κι από 'κει και μετά θα αρχίσατε να μιλάτε για όλα εκείνα τα βίντεο που έχουν γίνει viral στις μέρες μας, για εικόνες από καταστροφικά και ακραία φαινόμενα, εικόνες που θα προτιμούσατε να μην τις είχατε δει ποτέ.

Και χωρίς καλά-καλά να το αντιληφθείτε - έχοντας κατεβάσει και κάνα δυο ποτηράκια αλκοόλ - αρχίζετε να επιτίθεστε λεκτικά ο ένας στον άλλον για το θέμα των προσφύγων, τις εκτελέσεις του ISIS, και τα νεκρά παιδιά στις ακρογιαλιές του κόσμου. Αυτή είναι η φόρμα ενός συναρπαστικά καινούργιου έργου, "Το κατεστραμμένο δωμάτιο", που μας ταξιδεύει από την ατμόσφαιρα μιας κουβεντούλας μεταξύ τυρού και αχλαδίου σε ένα όραμα βιβλικού κατακλυσμού που πλησιάζει ανησυχητικά γρήγορα...».

Από την πλευρά του, ο Matt Trueman, κριτικός στο θεατρικό περιοδικό "What's On Stage", έγραψε στις 29 Απριλίου 2016: «Η παράσταση καθορίζει με ακρίβεια τα όρια της συνενοχής, την περιπλοκότητα και τις αντιφάσεις της σύγχρονης ζωής, της τόσο πολιορκημένης από τα μίντια, όπου η επίγνωση είναι αναπόφευκτη, η άγνοια είναι σκόπιμη και η αδράνεια είναι - ή τουλάχιστον φαίνεται να είναι - ασυγχώρητη».

Και η Irina Glinski στο "The wee Review" την 1η Μαρτίου 2016 έγραψε: «Πρόκειται για ένα τολμηρό και θαρραλέο πείραμα, που δε φοβάται να αντιμετωπίσει τα ρίσκα που παίρνει και να θέσει τεράστια ηθικά ερωτήματα χωρίς να πτοείται από την απουσία εύκολων απαντήσεων. Ένα ηλεκτρισμένο εγχείρημα, μεγάλου βεληνεκούς - πηγαίνετε να το δείτε».

Παραστάσεις

Παραστάσεις θα δίνονται κάθε Παρασκευή, αλλά και Σάββατο, στις 9:30 το βράδυ, ενώ τις Κυριακές θα υπάρχει απογευματινή στις 8 μ.μ. έως και την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου. Τα εισιτήρια τιμώνται στα 15 ευρώ και 10 ευρώ το φοιτητικό.

Η παράσταση συνοδεύεται από πρόγραμμα-βιβλίο με τη μετάφραση του έργου και τη διανομή, σημείωμα του Matthew Lenton, καλλιτεχνικού διευθυντή των "Vanishing Point", ειδικά για την παράσταση των Χανίων, εισαγωγικά και πληροφοριακά σχετικά με το έργο κείμενα, και φωτογραφίες από την παράσταση. Περισσότερες πληροφορίες-επικοινωνία, στο τηλέφωνα 28210/92.395 και 6973/005.570.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια