Πολιτισμός

Στην Ιεράπετρα η "Φόνισσα" του Παπαδιαμάντη

Μια μοναδική παράσταση ανεβαίνει για τους θεατρόφιλους στην Ιεράπετρα.

Μια μοναδική παράσταση ανεβαίνει για τους θεατρόφιλους στην Ιεράπετρα.

«Η Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη παρουσιάζεται στη Μουσική Σκηνή «Βεγγέρα» την Κυριακή 28 Ιανουαρίου στις 8:30 το βράδυ από την ομάδα «ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ» σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία: Αντώνη Διαμαντή

"Η ΦΟΝΙΣΣΑ," από τα καλύτερα έργα του Αλεξ. Παπαδιαμάντη, είναι ένα εκτενές διήγημα (νουβέλα) και δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά σε συνέχειες, στο περιοδικό Παναθήναια το 1903, με υπότιτλο: «Κοινωνικόν μυθιστόρημα».

Κεντρικό πρόσωπο είναι η Χαδούλα ή Φραγκογιαννού που κυριαρχείται από την εγκληματική ιδέα της βρεφοκτονίας και διαπράττει μια σειρά από φόνους μικρών κοριτσιών αφού δε θελει "να βασανίζονται και να μας βασανίζουν" μιας και το έθιμο της προίκας ,όταν μεγαλώσουν, είναι αβάσταχτο.

Κατά το νεοελληνιστή Λίνο Πολίτη «Η Φόνισσα είναι ένα δυνατό έργο ψυχογραφικό η γυναίκα αυτή με την αβυσσαλέα ψυχολογία, που τοποθετείται έξω από την ανθρώπινη κοινωνία, είναι ένα πρόσωπο αινιγματικό και ολότελα ξένο από τους αφελείς (πονηρούς πολλές φορές, αλλά καλόκαρδους πάντα) νησιώτες που γεμίζουν τα άλλα του διηγήματα.

Η ψυχολογική περιγραφή δίνεται με τελείως διαφορετική αδρότητα...». Άλλοι μελετητές βρίσκουν στη Φόνισσα απηχήσεις από το μυθιστόρημα του Ντοστογιέφσκι "Έγκλημα και Τιμωρία".

Η παράσταση του θεάτρου Ομμα Στούντιο είναι μια μελέτη πάνω στη ψυχοσύνθεση της ηρωίδας και της κοινωνίας και βασίζετε πάνω στην έρευνα που διεξάγει εδώ και αρκετό καιρό με θέμα της σχέση της Τελετουργίας με το θέατρο.

Συντελεστές

Μουσική - Τραγούδια (στίχοι: Α. Παπαδιαμάντης): Νίκος Μαστοράκης, Μανώλης Λιαπάκης, Κώστας Πανταζής

Παίζουν ζωντανά οι μουσικοί: Κώστας Μακάκης (Βιολί, Λαούτο), Γιώργος Σταυράκης (Κιθάρα) Αντώνης Διαμαντής (Κρουστά)

Αφίσα παράστασης από την εικαστικό: Χρύσα Βαθιανάκη

Παραγωγή: Θέατρο ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ (Ηράκλειο Κρήτης)

Παίζουν: Ελένη Σφακιανάκη(Φραγκογιαννού), Ειρήνη Κουτσάκη (Δελχαρώ) Εριέτα Πυργιωτάκη (Αμέρσα)

Στο ρόλο του Α. Παπαδιαμάντη (αφηγητή): Αντώνης Διαμαντής

Γενική είσοδος: 8 ευρώ

Τηλ. για κρατήσεις: 6993308844

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια