default-image

Πυρετώδεις προετοιμασίες για το Γεραπετρίτικο καρναβάλι

Πολιτισμός
Πυρετώδεις προετοιμασίες για το Γεραπετρίτικο καρναβάλι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δέκα χιλιάδες και πλέον θεατές παρακολούθησαν πέρυσι την παρέλαση των δεκάδων πρωτότυπων αρμάτων με τους εκατοντάδες μεταμφιεσμένους καρναβαλιστές σε μικρές η μεγάλες ομάδες στο Γεραπετρίτικο Καρναβάλι και αυτό που επιδιώκουν φέτος οι διοργανωτές είναι, να πετύχουν ένα νέο ρεκόρ συμμετοχής του κόσμου από κάθε γωνιά της Κρήτης.

Για το λόγο αυτό βρίσκονται στο φόρτε τους οι προετοιμασίες που ξεκίνησαν αμέσως μετά τις εορτές των Χριστουγέννων, για ένα ακόμα μεγάλο εντυπωσιακό και επιτυχημένο Γεραπετρίτικο Καρναβάλι, από τα μέλη και τους φίλους του Νέου Πολιτιστικού Συλλόγου Ιεράπετρας, οι οποίοι θα έχουν φέτος την υποστήριξη και την ενεργό συμμετοχή της ΚΟΙΝΩΠΟΛΙΤΙΑ του Δήμου Ιεράπετρας.

«Το απόγευμα της Κυριακής ανήμερα της Μεγάλης Αποκριάς, στις 18 Φεβρουαρίου 2018, έχουμε βάλει στόχο ολόκληρη η πόλη να χορεύει σε ρυθμούς Καρναβαλικούς, να έχει πλημμυρίσει από επισκέπτες και να έχει καταφέρει να ξεπεράσει σε συμμετοχή θεατών, επισκεπτών, αρμάτων και μεταμφιεσμένων κάθε προηγούμενη διοργάνωση.

Ξεκινήσαμε τις ετοιμασίες αμέσως μετά τα Χριστούγεννα με την ενεργό συμμετοχή στη διοργάνωση της ΚΟΙΝΩΠΟΛΙΤΙΑ του Δήμου Ιεράπετρας, γιατί θέλουμε να ανεβάσουμε επίπεδο το Γεραπετρίτικο Καρναβάλι, αφού είδαμε ότι τα τελευταία χρόνια το έχει αγκαλιάσει όλη η Κρήτη», μας είπε η πρόεδρος του Νέου Πολιτιστικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ Μαρία Κουβάκη.

Τα μέλη και οι φίλοι του Νέου Πολιτιστικού Συλλόγου Ιεράπετρας, έχουν πετύχει τα τελευταία χρόνια, να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των επιχειρηματιών της πόλης, με τις χορηγίες των οποίων καλύπτονται, τα περισσότερα έξοδα της διοργάνωσης χωρίς να επιβαρύνεται ο Δήμος.

Βάζουν νέους στόχους και τα καταφέρνουν

Και πέρυσι ο Νέος Πολιτιστικός Σύλλογος Ιεράπετρας, κατάφερε οργανωτικά το ακατόρθωτο, εξασφαλίζοντας με πάρα πολύ δουλειά τη συνδρομή και τη βοήθεια απο δεκάδες χορηγούς, οι οποίοι υποστήριξαν οικονομικά αυτό το δύσκολο εν μέσω οικονομικής κρίσης εγχείρημα, συνεισφέροντας ο καθένας ένα μικρό χρηματικό ποσό. Οι διοργανωτές κάθε χρόνο βάζουν έναν κρυφό στόχο, να πραγματοποιήσουν, το καλύτερο, το τελειότερο και το πολυπληθέστερο καρναβάλι, σε μεταμφιεσμένους και θεατές, που είχε διοργανωθεί ποτέ στη ''Νύμφη'' του Νότιου Κρητικού πελάγους. Και πάντα τα καταφέρνουν…

Φέτος έχουν βάλει τον πήχη ακόμα πιο ψηλά, στοχεύοντας να διατηρήσουν την καλή φήμη του Γεραπετρίτικου Καρναβαλιού, το οποίο κατατάσσεται μεταξύ των μεγαλύτερων της Κρήτης.

«Καταφέρνουμε κάθε χρόνο να δημιουργήσουμε μεγάλες ομάδες καρναβαλιστών, με ευφάνταστα θέματα, καλοφτιαγμένα άρματα και πανέμορφα κοστούμια, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ συμμετοχής μεταμφιεσμένων. Το ξέφρενο γλέντι, συνεχίζεται κάθε χρόνο και μετά το τέλος της Καρναβαλικής παρέλασης μέχρι το επόμενο πρωί», τονίζει η πρόεδρος του νέου Πολιτιστικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Μαρία Κουβάκη, που έχει την βασική ευθύνη της διοργάνωσης του Γεραπετρίτικου Καρναβαλιού.

«Φέτος ο Δήμος Ιεράπετρας με την ΚΟΙΝΩΠΟΛΙΤΙΑ θα έχει πιο ενεργό ρόλο στη διοργάνωση του Γεραπετρίτικου Καρναβαλιού, ελπίζοντας ότι θα έχουμε ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη το Κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού των μεγάλων και των μικρών με τη συμμετοχή πάρα πολλών ομάδων. Σαν Δήμος Ιεράπετρας καλούμε όλο τον κόσμο από κάθε γωνιά της Κρήτης να επισκεφτεί την πόλη μας το τριήμερο της Μεγάλης Αποκριάς και της Καθαράς Δευτέρας για να ζήσει μαζί μας αυτήν την ωραία εμπειρία και να γνωρίσει τις ομορφιές του τόπου μας», προσθέτει ο πρόεδρος της ΚΟΙΝΩΠΟΛΙΤΙΑ Ιεράπετρας κ Μανόλης Γεωργαλάκης.

«Φέτος η συγκέντρωση των ομάδων από το μεσημέρι της μεγάλης Αποκριάς θα γίνεται έξω από το Βουζουνεράκειο Στάδιο. Από εκεί θα κατεβούν οι ομάδες συντεταγμένα από την οδό Μάνου Κατράκη και στη συνέχεια θα μπουν στην οδό Δημοκρατίας, για να ξεκινήσει η καρναβαλική παρέλαση στις 3.00 μ.μ. έξω από τα γραφεία της «Νέας Κρήτης». Όταν οι ομάδες θα φτάνουν στο Αστυνομικό μέγαρο θα κινούνται προς το παραλιακό πάρκινγκ και από εκεί θα κατεβαίνουν από το Λιμεναρχείο προς το Φρούριο Καλές», μας εξήγησε ο κ. Γεωργαλάκης.

Τα Στο μεταξύ το Δ.Σ. του νέου Πολιτιστικού Συλλόγου Ιεράπετρας, με μια έμπειρη ομάδα κοριτσιών που έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να δώσει μια άλλη ζωντάνια στο Γεραπετρίτικο Καρναβάλι, ακολουθεί και φέτος την ίδια δοκιμασμένη συνταγή, με τη βοήθεια του Δήμου Ιεράπετρας, τις καφετέριες και τα μπάρ της πόλης, τους πολιτιστικούς συλλόγους των κοντινών οικισμών, τις σχολές χορού και κυρίως τα σχολεία, που με τη βοήθεια των δασκάλων και των Συλλόγων Γονέων, δημιουργούν καταπληκτικές μεγάλες ομάδες καρναβαλιστών.

Διασκέδαση και ξεφάντωμα είναι οι λέξεις που πρωταγωνιστούν τις ημέρες της αποκριάς στην φιλόξενη Ιεράπετρα. Μια αποκριάτικη στολή, καλό κρασί και μεγάλη δόση τρέλας είναι τα απαραίτητα συστατικά για να γιορτάσει κανείς αυτές τις εορτές της απόλυτης ξεγνοιασιάς.

Το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού

Η νικήτρια ομάδα του περυσινού κρυμμένου θησαυρού, «Αργά τα ζα», είναι η ομάδα που ανέλαβε τη φετινή διοργάνωση.

«Οι ομάδες που παίρνουν μέρος στο διαγωνισμό του κυνηγιού των μεγάλων είναι 42 φέτος. Στις 5.0 η ώρα το απόγευμα του Σαββάτου 10 Φεβρουαρίου, οι 42 ομάδες θα παρελάσουν μεταμφιεσμένες ξεκινώντας από την οδό Μιχαήλ Κοθρή προς την κεντρική πλατεία όπου θα έχει στηθεί μια μεγάλη εξέδρα.

Η κάθε ομάδα θα ανεβαίνει στην εξέδρα μόνη της και θα παρουσιάζει ένα διαφορετικό δίλεπτο σκέτς από μια ταινία κινουμένων σχεδίων που τους έχουμε δώσει. Οι ομάδες θα ψηφίσουν και θα αναδείξουν τους τρείς καλύτερους σε αυτή τη δοκιμασία, που θα πάρουν ως έπαθλο κάποιες βοήθειες την επόμενη μέρα Κυριακή 11 Φεβρουαρίου, όπου θα έχουμε την κορύφωση του διαγωνισμού του κρυμμένου θησαυρού.

Πρέπει να πω ότι για πρώτη φορά το πάρτι των ομάδων που συμμετέχουν στη κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού θα γίνει σε δημόσιο χώρο και μάλιστα στην κεντρική πλατεία για να το παρακολουθήσουν ελεύθερα μικροί και μεγάλοι», μας είπε ο κ. Τάκης Πατεράκης μέλος της διοργανώτριας ομάδας (Αργά τα ζά) του διαγωνισμού στο φετινό κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News