Πολιτισμός

Φωτογραφίες - έργα τέχνης στο Ρέθυμνο

Μια φωτογραφική έκθεση αξιώσεων φιλοξενείται στα πλαίσια του φεστιβάλ MedPhoto στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου

Το Ρέθυμνο και η Κρήτη στο επίκεντρο του MedPhoto φέστιβαλ, στην καρδιά της Μεσογείου. Φωτογραφίες - έργα τέχνης σε ένα πανευρωπαϊκό ψηφιδωτό που υπενθυμίζει στην Ευρώπη, ότι ανέκαθεν φέρει διαφορετικότητες που καταφέρνουν να ζουν μαζί αρμονικά, παρά τα προβλήματα.

Μια φωτογραφική έκθεση με επίκαιρα μηνύματα στον ιδανικότερο τόπο που θα μπορούσε να εγκαινιαστεί, σύμφωνα με τον συνεπιμελητή της έκθεσης, Δημήτρη Κεχρή.

Το έργο της Ιταλίδας φωτογράφου, Τζιοβάνα ντελ Σάρτο έκλεψε τις εντυπώσεις με την ίδια να ζει από κοντά το προσφυγικό δράμα και να απαθανατίζει στιγμές με φωτογραφική μηχανή πολαρόιντ. Έδινε απευθείας τις φωτογραφίες που εκτύπωνε στους πρόσφυγες, ζητώντας τους να επικοινωνήσουν μαζί της, όταν θα έφθαναν στον προορισμό τους.

Δεν έλαβε από όλους απάντηση, κάποιοι δεν έφθασαν ποτέ..., όπως δήλωσε η ίδια: «Με αυτόν τον τρόπο τα βγάζεις πέρα με αυτή την κατάσταση. Αυτό έμαθα... όταν σταματήσεις, έρχεται το τέλος, αλλά αν δώσεις τη μάχη, ξέρεις ότι έχεις μια πιθανότητα, που μπορεί και να χαθεί λόγω μιας κυβέρνησης, των εμποδίων στα σύνορα, πράγματα εκτός του ελέγχου σου, και πάλι όμως, τουλάχιστον προσπάθησες!».

Το φεστιβάλ αφήνει παρακαταθήκη μια νομαδική έκθεση φωτογραφίας στη δημόσια κεντρική βιβλιοθήκη του Ρεθύμνου που στη συνέχεια θα ταξιδέψει ανά την Ελλάδα, ενώ τον Απίλιο, ο διεθνώς καταξιωμένος φωτογράφος, Άλεκ Σοθ, θα παραθέσει σεμινάρια φωτογραφίας.

Ρεπορτάζ: Ματθαίος Καπετανάκης

Σχόλια