default-image

«Οι δικοί μου πρόσφυγες» μέσα από μία μοναδική έκθεση

Πολιτισμός
«Οι δικοί μου πρόσφυγες» μέσα από μία μοναδική έκθεση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άνοιξε τις πύλες της το Σάββατο, στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, η εικαστική έκθεση «Οι δικοί μου Πρόσφυγες» της Πέπης Χατζηδάκη. Η έκθεση θα μείνει ανοικτή έως τις 31 Ιανουαρίου και θα λειτουργεί καθημερινά από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ.

Η δημιουργός αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ότι η έκθεση έχει ως κεντρικό θέμα τους «ανθρώπους διαφορετικών φυλών, εθνικοτήτων, χρώματος και τάξης, που εκδιώχθηκαν από τον τόπο τους μέσα στους αιώνες...

«Τους βλέπω ευθυτενείς, περήφανους, αλύγιστους, αποφασισμένους. Με την αξιοπρέπεια που φέρει κάποιος που έχει επίγνωση της θέσης του, τότε και τώρα. Αυτός που δεν αποζητά τον οίκτο αλλά την έντιμη προσφορά και ζήτηση... Τους βλέπω τυφλούς, γιατί όταν παρατάς τα πάντα και τρέπεσαι σε άμεση και άγρια φυγή για να σωθείς, δε βλέπεις πού πας... Δεν ξέρεις πού πας. Σημείο αναφοράς και οδηγός τους αποτελεί η Κιβωτός της Μνήμης και της Ελπίδας.

Η πολύτιμη γωνιά μέσα στην ψυχή τους που εντός της έχει εναποθέσει ο καθένας τις μνήμες του, την "κληρονομιά" που φέρει από τους προγόνους του, την πίστη του, τα ήθη και τα έθιμά του, αλλά και τις ελπίδες του και τους στόχους του και τις προσδοκίες του».

Η έκθεση γίνεται σε συνεργασία με την ΟΑΚ, στα πλαίσια των πενήντα ετών της λειτουργίας της και, όπως σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο δρ. Κωνσταντίνος Β. Ζορμπάς, γενικός διευθυντής της ΟΑΚ, «καθώς δυναμώνουν οι ξενοφοβικές και μισαλλόδοξες ακραίες φωνές για τους πρόσφυγες, η Πέπη Χατζηδάκη με τα έργα της, που φιλοξενούνται στην ΟΑΚ, μας υπενθυμίζει την περιπέτεια του ξένου... Το έργο της Πέπης Χατζηδάκη μάς καλεί να δούμε τον ξένο με μια ανθρώπινη ματιά και όχι να του ρίξουμε απλώς μια ματιά! Να ανακαλύψουμε αυτό που κουβαλά μέσα του, που είναι ο μεγαλύτερος θησαυρός από κάθε άλλη κληρονομιά».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News