default-image

Ποια χώρα έχει την πιο ξεχωριστή μουσική παγκοσμίως

Πολιτισμός
Ποια χώρα έχει την πιο ξεχωριστή μουσική παγκοσμίως

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάθε χώρα έχει ασφαλώς τη δική της ξεχωριστή μουσική παράδοση. Αλλά ποια χώρα έχει την πιο διακριτή μουσική, και ποιας χώρας οι μουσικές ηχογραφήσεις ξεχωρίζουν περισσότερο από τις άλλες;

Η Μποτσουάνα, είναι η απάντηση μιας νέας επιστημονικής μελέτης, από μία Ελληνοκύπρια ηλεκτρολόγο μηχανικό και έναν Έλληνα επιστήμονα της πληροφορικής, που χρησιμοποίησαν σύγχρονα τεχνολογικά «εργαλεία» για να συγκρίνουν τις μουσικές παραδόσεις όλου του κόσμου.

Οι ερευνητές Μαρία Παντελή και Εμμανουήλ Μπενέτος του Κέντρου Ψηφιακής Μουσικής της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης των Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «PLoS One», ανέλυσαν μουσικές ομοιότητες και διαφορές σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 8.200 ηχογραφήσεων από παραδοσιακές και λαϊκές μουσικές που προέρχονταν από 137 χώρες.

Είναι η πρώτη απόπειρα να πραγματοποιηθεί μια τέτοιου μεγάλου εύρους συγκριτική υπολογιστική ανάλυση στις μουσικές του κόσμου. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τεχνικές επεξεργασίας σήματος, εξόρυξης και ανάλυσης δεδομένων, καθώς και χωρικής στατιστικής.

Διαπιστώθηκε ότι η χώρα που ξεχωρίζει περισσότερο στη μουσική της, είναι η Μποτσουάνα, καθώς σχεδόν δύο στις τρεις ηχογραφήσεις της (61%) έχουν σαφώς διακριτά μουσικά χαρακτηριστικά. Ακολουθούν σε πρωτότυπο μουσικό «προφίλ» τρεις άλλες αφρικανικές χώρες: η Ακτή Ελεφαντοστού (60%), το Τσαντ (55%) και το Μπενίν (54%).

Όσον αφορά τα επιμέρους μουσικά χαρακτηριστικά, το Μπενίν είναι η χώρα με τις πιο ξεχωριστές ηχογραφήσεις από άποψη ρυθμού και αρμονίας, η Γαλλική Γουιάνα από άποψη ηχοχρώματος (τόνου) και η Ζιμπάμπουε από άποψη μελωδίας.

Σε μια δεύτερη σύγκριση περιφερειακού χαρακτήρα, όσον αφορά τις χώρες που η μουσική τους ξεχωρίζει περισσότερο σε σχέση με εκείνη των γειτονικών χωρών, στην πρώτη θέση κατατάχθηκε η Κίνα (που συνορεύει με 12 χώρες), ακολουθούμενη από τη Βραζιλία, την Κολομβία και τη Μοζαμβίκη.

«Είναι πρώτη μελέτη που ερεύνησε σε τόσο μεγάλη κλίμακα τις διακριτές διαφορές στην παγκόσμια μουσική, εντοπίζοντας εκείνες τις περιοχές του κόσμου που έχουν αναπτύξει ένα μοναδικό μουσικό χαρακτήρα. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε ακόμη να ερευνήσουμε και πιστεύουμε ότι συνεχίζοντας αυτού του είδους τη μελέτη, θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε καλύτερα τις μουσικές κουλτούρες του κόσμου», δήλωσε η Παντελή, η οποία συνεργάζεται επίσης με την εταιρεία Spotify.

Ο Εμ. Μπενέτος αποφοίτησε από το Τμήμα Πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 2005 και πήρε το διδακτορικό του από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Queen Mary το 2012. Από το 2015 είναι ερευνητικός εταίρος στη Βασιλική Ακαδημία Μηχανικής του ίδιου βρετανικού πανεπιστημίου, όπου η έρευνά του επικεντρώνεται στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (μηχανικής μάθησης) για την ανάλυση των ήχων.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News