default-image

Κομπραί (η παιδική ηλικία) του Μαρσέλ Προυστ στο ΙΜΚ

Πολιτισμός
Κομπραί (η παιδική ηλικία) του Μαρσέλ Προυστ στο ΙΜΚ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο αμφιθέατρο Γιάννη Περτσελάκη του ΙΜΚ το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου και ώρα 20:30, η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών, θα προσφέρει την χριστουγεννιάτικη εορταστική εκδήλωση του θεατρικού αναλογίου Κομπραί (Η παιδική ηλικία) από το βιβλίο Αναζητώντας τον Χαμένο Χρόνο του Μαρσέλ Προυστ.

«Για χρόνια πλάγιαζα νωρίς. Κάποιες φορές δεν πρόφταινε το κερί μου να σβήσει, και τα μάτια μου έκλειναν τόσο γρήγορα που δεν είχα χρόνο να πω «με παίρνει ο ύπνος». Και μισή ώρα αργότερα, με ξυπνούσε η σκέψη ότι έπρεπε να κοιμηθώ• ήθελα να αποθέσω το βιβλίο που τάχα κρατούσα στα χέρια μου και να φυσήξω το φως• όσο κοιμόμουν δεν είχα πάψει να κάνω σκέψεις για ό,τι διάβαζα, αλλά οι σκέψεις μου αυτές έπαιρναν μια κάπως παράξενη τροπή• μού φαινόταν ότι ήμουν εγώ ο ίδιος εκείνο για το οποίο μιλούσε το βιβλίο: μια εκκλησία, ένα κουαρτέτο, η διαμάχη ανάμεσα στον Φραγκίσκο Α' και τον Κάρολο Koυίντο...», από την Αναζήτηση του Χαμένου Χρόνου του Μαρσέλ Προυστ.

Η Αναζήτηση αποτελεί αδιαμιφισβήτητα ένα από τα σημαντικότερα βιβλία της παγκόσμιας λογοτεχνίας, ένα είδος επιτομής της ευρωπαϊκής κουλτούρας.

Τα αποσπάσματα που θα διαβαστούν προέρχονται από το πρώτο βιβλίο του έργου, Κομπραί, το οποίο κατά κάποιο τρόπο αποτελεί και το «λίκνο» της όλης Αναζήτησης. Ο ακροατής, μέσα στην «επέκταση» μιας νύχτας, θα παρακολουθήσει σκέψεις σκηνές και τοπία από την παιδική ηλικία του αφηγητή, κλεισμένα σαν μέσα σε μια μαγική σφαίρα.

Μετάφραση: Κλαίρη Μιτσοτάκη

Ανάγνωση: Μιχάλης Βιρβιδάκης

Επιμέλεια ήχων και μουσικής: Δημήτρης Ιατρόπουλος

Είσοδος ελεύθερη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News