Πολιτισμός

“Σαλός Θεού: Ο μυστικός Μίκης” στην Ανδρόγεω

Το νέο βιβλίο του Μίμη Ανδρουλάκη, με τίτλο “Σαλός Θεού: Ο μυστικός Μίκης”, παρουσιάζεται την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου στο Ηράκλειο.

Το νέο βιβλίο του Μίμη Ανδρουλάκη, με τίτλο "Σαλός Θεού: Ο μυστικός Μίκης", παρουσιάζεται την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου στο Ηράκλειο.

Η παρουσίαση θα γίνει στην αίθουσα "Ανδρόγεω" στις 7:30 το απόγευμα. Τη συζήτηση του συγγραφέα με το κοινό και τους ομιλητές θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Γιώργος Λαγουβάρδος. Θα μιλήσουν οι Γιώργος Γραμματικάκης, ευρωβουλευτής, πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Νικολακάκης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Γιάννης Νισταζάκης, επιχειρηματίας.

Περίληψη: Ο ιλιγγιώδης στροβιλισμός του Μίκη Θεοδωράκη - μουσικός, πολιτικός, ερωτικός - οδηγεί τον αναγνώστη σε εκατό ζωές, στο πανόραμα διακοσίων χρόνων, σε εννιά κεφάλαια: "Το Γαλάζιο Κορίτσι του Μπουένος Άιρες", "Το Γαλάζιο Βαγόνι στο Μεγάλο Κόκκινο Τρένο", "Σαν Δυτικός Άνεμος: Από την τυφλή στη γαλάζια Οπτασία", "Εκλεκτικές συγγένειες: Ο Άνθρωπος που ήθελε να γίνει Μπετόβεν συν Βοναπάρτης", "Ο Σωσίας σε 33 παραλλαγές", "Το πλοίο-φάντασμα ή Ο ιπτάμενος Κρητικός", «"Πετροβολήστε τα ρολόγια": Η Ανάληψις», «Στις Συμπληγάδες: "Ανδρέα μου!", "Κώστα μου!"», "Ο Θεραπευτής: Οι Ερινύες Ευμενίδες"... Ο Τρελός του Θεού συναντιέται, μέσα από χαραμάδες του χρόνου, με τους Μπετόβεν, Βάγκνερ, Σοστακόβιτς, Δ. Μητρόπουλο, Μ. Χατζηδάκι, Ι. Ξενάκη και Β. Τσιτσάνη... κι ανταλλάσσουν τα απόκρυφα του βίου και του έργου τους. Ανασηκώνει το πέπλο της Ίσιδος από τις γυναίκες της ζωής του, μοιράζεται μαζί τους την αθανασία. Ζωντανεύει άγνωστες στιγμές με τους Λένιν, Στάλιν, Τίτο και Μιτεράν, καθώς και με Κ. Καραμανλή, Α. Παπανδρέου, Κ. Μητσοτάκη, Χ. Φλωράκη, Λ. Κύρκο, Αλ. Τσίπρα και δεκάδες άλλες προσωπικότητες. Στη δίνη του κυκλώνα "Μίκης", με την πένα στενού του φίλου επί δεκαετίες, ο χρόνος μεταβάλλεται και δεν έχει νόημα να διακρίνουμε ζωντανούς και πεθαμένους.

Ο συγγραφέας

Ο Μίμης Ανδρουλάκης γεννήθηκε στον Άγιο Νικόλαο το Νοέμβριο του 1951. Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Πήρε μέρος στην αντιδικτατορική αντίσταση και διώχθηκε από τη χούντα. Υπήρξε μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της κατάληψης του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973 και ηγετικό στέλεχος της Αριστεράς πάνω από είκοσι χρόνια.

Αποχώρησε από το πολιτικό προσκήνιο αφού διατύπωσε με το βιβλίο του "ΜΕΤΑ" (1992) την πρόταση για την ανασύνθεση της δημοκρατικής Αριστεράς και ευρύτερης Κεντροαριστεράς. Επέστρεψε στη θεσμική πολιτική το 2004. Είναι σήμερα ανεξάρτητος βουλευτής Β' Αθηνών.

Ασχολήθηκε με την οικονομική ανάλυση-πρόγνωση στον ιδιωτικό τομέα. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ. Δημιούργησε εκπομπές σε μια σειρά ραδιοφωνικούς σταθμούς. Έγραψε θεατρικά έργα και άλλα αφηγήματα για το ραδιόφωνο, καθώς και ιστορικά αφιερώματα για τα μεγάλα ρεύματα της παγκόσμιας μουσικής.

Σχόλια