Πολιτισμός

Ο Σταύρος Τζανής εξηγεί «Στ’ αρμιά θα αλαργοξοριστώ»

Το νέο βιβλίο του Σταύρου Τζανή με τίτλο «Στ’ αρμιά θα αλαργοξοριστώ» παρουσιάζεται στο «Νυν και Αεί».

Το νέο βιβλίο του Σταύρου Τζανή με τίτλο «Στ' αρμιά θα αλαργοξοριστώ» παρουσιάζεται την Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου, στις 8 το βράδυ, στο «Νυν και Αεί».

Για την νέα ποιητική συλλογή του Σταύρου Τζανή θα μιλήσουν ο Γιώργης Καράτζης και η Βούλα Νεονάκη.

«Στ' αρμιά θα αλαργοξοριστώ» τιτλοφορείται η νέα ποιητική συλλογή του Σταύρου Τζανή, η οποία παρουσιάζεται την ερχόμενη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου, στις 8 το βράδυ, στη μουσική σκηνή «Νυν και Αεί» (Αρχιεπισκόπου Μακαρίου 17).

Ένα σχεδόν χρόνο μετά την «Ερωντική Μέθη», ο Ηρακλειώτης Κοινωνιολόγος επιχειρεί το δεύτερό του βήμα στο χώρο του βιβλίου. Κι αυτό θα γίνει με κάθε επισημότητα ανήμερα των γενεθλίων του, σε μια ξεχωριστή βραδιά για τον ίδιο και τους οικείους του, την οποία θα πλαισιώσουν μουσικά οι Ψαραντώνης, Ψαρογιώργης, Χάρης Φασουλάς και Γιώργος Γλυκοκόκαλος.

Σύντομο μήνυμα - συμπέρασμα του δημιουργού:

«Αλαργοξορίσου στ' αρμιά... Αυτά κατένε να ακούνε πλια καλά 'πο τσ' αθρώπους. Γι' αυτό κι εγώ μέσα ντως θα γυρέψω τσ' απαντήσεις που νιτριγάρουνε σαφή το λοϊσμό, μέσα ντως θα ξαναγεννηθώ, μέσα ντως θα ξαναβρώ τ' άδολο φως του πόθου, στ' αρμιά...

Στ' αρμιά θ' αλαργοξοριστώ...

Αρμιά είναι οι ράχες των βουνών...»

Για το βιβλίο έγραψαν

«Ο Σταύρος Τζανής, μέσα από τον χειμαρρώδη του λόγο, αποκαλύπτει μεταξύ άλλων μια πολύ ευαίσθητη πλευρά, η οποία αρχικά δεν είναι άμεσα εμφανής και η οποία σταδιακά σταθεροποιείται μέσα στις εικόνες και τα τρεχομενα νοήματα. (...) Τρυγά τις μνήμες του τόπου του, ανασύρει νερό από το βαθύ πηγάδι της καρδιάς του, ανακατώνει και συγκερνά τους πόθους του με τις γυμνές αλήθειες που τον περιβάλλουν και στο τέλος ασφαλώς μένει πάντα διψασμένος»

Γιώργης Καράτζης -Αντί Προλόγου

«Μιλεί για τον χρόνο, τον πόνο, τη φύση, τον έρωντα με διαφορετικό τρόπο και γραφή και ενώ συνεχώς κουράζει τη σκέψη του, αντίθετα με αυτόν τον τρόπο την ξεκουράζει γιατί αυτό που κάνουμε και μας αρέσει τελικά είναι αγάπη.

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην αγάπη Σταύρο και μ' αρέσει που από μικρός πήρες αυτόν τον δρόμο...»

Αριστείδης Χαιρέτης (Γιαλάφτης)

Λίγα λόγια για τον Σταύρο Τζανή

Γεννήθηκε το 1989 στο Ηράκλειο Κρήτης και είναι απόφοιτος του τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Από τα γυμνασιακά του χρόνια ξεκίνησε την έντονη ενασχόλησή του με την κρητική παράδοση, ένα εσωτερικό ταξίδι αναζήτησης και συγγραφικής έκφρασης. Καταλυτικό έναυσμα για την αναζήτηση αυτή, έδωσε το στενό οικογενειακό του περιβάλλον με ρίζες από ιστορικά χωριά, όπως ο Καμαριώτης, τα Ανώγεια και ο Άγιος Θωμάς. Το 2011 διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Φοιτητών Μυτιλήνης "Ερωτόκριτος". Κουβαλώντας τον "φόρτο" των παιδικών του βιωμάτων στον Καμαριώτη, έζησε αρκετά χρόνια εκτός Κρήτης ως φοιτητής και συλλέκτης εμπειριών. Τον Δεκέμβρη του 2016 κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο, η «Ερωντική Μέθη»· μία απόπειρα έκφρασης σκέψεων και συναισθημάτων μέσα από το δικό του προσωπικό πρίσμα. Το Σεπτέμβριο του 2017 συγγράφει το δεύτερο βιβλίο του, πάλι με μαντινάδες και ποιήματα, από τις μουσικές εκδόσεις "Σείστρον" με τίτλο "Στ' αρμιά θ' αλαργοξοριστώ".

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια