default-image

«Nordost», θεατρικό με φόντο μια συγκλονιστική ομηρεία

Πολιτισμός
«Nordost», θεατρικό με φόντο μια συγκλονιστική ομηρεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μία μοναδική παράσταση θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν θεατές στα Χανιά με τίτλο «Nordost, Η αλήθεια μου».

Πρόκειται για ένα πολεμικό ντοκουμέντο που μετατρέπεται σε μια αντιπολεμική τριφωνία. Το έργο έχει ως φόντο τα δραματικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν σε θέατρο της Μόσχας όταν Τσετσένοι αυτονομιστές εισέβαλαν και κράτησαν ομήρους τους θεατές του μιούζικαλ που ανέβαινε τότε στο εν λόγω θέατρο.

Η παράσταση ανεβαίνει στο Θέατρο «Δημήτρης Βλησίδης» στα Χανιά την Κυριακή 17 και την Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου με ελεύθερη είσοδο.

Η υπόθεση

«Μόσχα 24 Οκτωβρίου 2002. 42 Τσετσένοι αυτονομιστές εισβάλουν σε κεντρικό θέατρο της λεωφόρου Ντουμπρόβκα, κατά τη διάρκεια του μιούζικαλ Nordost. Οι Τσετσένοι είναι μια ομάδα από 22 άντρες- «ηγέτες» και 20 γυναίκες που έχασαν τους άντρες τους στον πόλεμο της Τσετσενίας, κατά κόσμο γνωστές ως «μαύρες χήρες». 850 άνθρωποι κρατούνται όμηροι για 56 ώρες.

Τα αιτήματα των Τσετσένων, με βασικότερο την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Τσετσενία δε γίνονται δεκτά και ο Πούτιν αποφασίζει να διαχύσει ένα υπνωτικό αέριο με σκοπό την παράλυση των Τσετσένων και την εισβολή του στρατού στο θέατρο. Το αέριο τελικά σκοτώνει και 170 ομήρους.

Και ενώ τα δικαστήρια των συγγενών των θυμάτων με την κυβέρνηση της Ρωσίας κρατούν μέχρι σήμερα, ο Γερμανός δημοσιογράφος Torsten Buchsteiner, τολμά να δημοσιεύσει ένα ντοκιμαντέρ με συνεντεύξεις από ομήρους που επέζησαν.

Μένοντας απόλυτα πιστός στα λόγια των ανθρώπων αυτών, δημιουργεί τελικά ένα θεατρικό κείμενο, το οποίο περικλείει την αφήγηση του χρονικού της ομηρίας και όχι μόνο, μέσα από τα μάτια τριών γυναικών που βρέθηκαν εκείνη τη μέρα στο θέατρο και βίωσαν την ομηρία.

Τρεις γυναίκες, από τρεις εντελώς διαφορετικές θέσεις και οπτικές, φαίνονται να είναι όλες θύματα ενός συστήματος που δεν ελέγχουν.

Σκοπός παράστασης

Ο σκοπός της παράστασης δεν είναι να δείξουμε με το δάχτυλο τους υπεύθυνους, αλλά να αφουγκραστούμε μέσα από τις αφηγήσεις, την αλήθεια της καθεμιάς και να αναζητήσουμε μέσα μας τη δική μας αλήθεια, τη δική μας ενοχή, τη δική μας αθωότητα…

Συγγραφέας: Torsten Buchsteiner

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καλογεράκης

Ερμηνεύουν: Φωτεινή Καπνισάκη, Εύα Γκουντάρα, Δέσποινα Αθητάκη

Κυριακή 17 & Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου -  9μμ - Θέατρο Δημήτρης Βλησίδης

Είσοδος ελεύθερη

Θα υπάρχει κουτί υπέρ του Παραρτήματος Προστασίας Παιδιών και Νέων Χανίων.

Μια πρωτοβουλία της Ε.Ν. στάση τέχνης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News