Πολιτισμός

Η Συρία μέσα από το φωτογραφικό φακό του Ανδρέα Σμαραγδή

Tο δίγλωσσο (ελληνικά, αγγλικά) φωτογραφικό λευκώμα του Ανδρέα Σμαραγδή με τίτλο Συρία, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαζήση, παρουσιάζεται στο αμφιθέατρο Γιάννη Περτσελάκη του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017, ώρα 7 το απόγευμα.  

Τα κείμενα είναι της Tέτης Παλαιοθοδώρου και η μετάφραση Μυρτώ Σμαραγδή. Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών και η Περιφέρεια Κρήτης - Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο.

Ο Ανδρέας Σμαραγδής ταξίδεψε με τον φακό του το 2004 για να συναντήσει τη Συρία, μια χώρα η οποία είχε την τύχη να γεννήσει αλλά και να αγκαλιάσει πολιτισμούς από διαφορετικά μέρη του κόσμου. Το βίωμά του μετουσιώνεται σε εικόνα, αποκτά χρώμα, παίρνει πνοή και υποτάσσει στον χρόνο το μεγαλείο μιας εποχής που έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Μιας εποχής που όσο και αν δοξάστηκε, αποτελεί παρελθόν, καθώς η καταστροφή της είναι ολοκληρωτική και αμετάκλητη. Και γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, είναι ευτύχημα που αυτό το λεύκωμα αγκαλιάζει στις σελίδες του όσα ανθρώπινο μάτι δεν πρόκειται να ξαναδεί ζωντανά.

Η Συρία, το λεύκωμα στο οποίο ο φωτογράφος κάνει τη δική του κατάθεση ψυχής, είναι ένα οδοιπορικό σε μια ιστορία 7.000 χρόνων, που αποκαλύπτει έναν κόσμο βαθιά πολιτισμένο και οικείο στην ιστορική μας μνήμη, αφού η Συρία βρίσκεται σε συνεχή αλληλεπίδραση με την Ελλάδα.

Αφηγείται τον πολιτισμό αιώνων μέσα από τα πλινθόκτιστα κτίρια, τη ζεστή ματιά των ανθρώπων της και τα αρχαιολογικά ευρήματα που στόλισαν την ανθρωπότητα για χιλιάδες χρόνια, ζωντανεύοντας μπροστά στα μάτια μας τους προϊστορικούς χρόνους. Εικόνες που καθρεφτίζουν μια πολιτισμική κληρονομιά η οποία ανήκει οριστικά στο παρελθόν, σε μια ξενάγηση σιωπηλή αλλά εύγλωττη για μια χώρα που θέλουμε να τη θυμόμαστε όπως ήταν. Απολαύστε μια μοναδική φωτογραφική διαδρομή που αφυπνίζει αισθήσεις και συναισθήματα τα οποία οφείλουμε να κρατούμε σε επαγρύπνηση.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Ευριπίδης Κουκιαδάκης, Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, Λουίζα Καραπιδάκη, ΜΑ αρχαιολόγος, ιστορικός τέχνης, Γεωργιάννα Μωραΐτου, Δρ. συντηρήτρια αρχαιοτήτων, Υπουργείο Πολιτισμού, Λιάνα Σταρίδα, Αρχαιολόγος και Κώστας Γεωργακόπουλος, Δρ. Αρχαιολογίας με ειδίκευση στους αρχαίους πολιτισμούς της Ανατολικής Μεσογείου. Θα συντονίσει ο δημοσιογράφος-συγγραφέας, Σταύρος Μουντουφάρης.

Είσοδος ελεύθερη

Ο Ανδρέας Σμαραγδής γεννήθηκε το 1947 στις Γωνιές Ηρακλείου Κρήτης. Ασχολείται με τη φωτογραφία από το 1973, αρχικά ως φωτογράφος σκηνής στον κινηματογράφο και αργότερα στον χώρο της διαφημιστικής φωτογραφίας. Έχει διδάξει φωτογραφία στη σχολή ΑΚΤΟ, καθώς και στη σχολή κινηματογράφου Παπαντωνόπουλου.

Έως σήμερα διδάσκει επιμόρφωση επαγγελματιών φωτογράφων στα ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ ανά την Ελλάδα και την Κύπρο. Έχει κάνει 11 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε 12 ομαδικές, ενώ έχουν εκδοθεί και 23 λευκώματα με φωτογραφίες του.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια