default-image

«Μυστήριο ΜΠΟΥΦΦ!» του Μαγιακόφσκι στην Κρήτη

Πολιτισμός
«Μυστήριο ΜΠΟΥΦΦ!» του Μαγιακόφσκι στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με τη θεατρική παράσταση του έργου «Μυστήριο ΜΠΟΥΦΦ!» ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια της Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης.

Οι εκδηλώσεις της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ έλαβαν χώρα με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων της Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης και ολοκληρώνονται με το ανέβασμα με του έργου του Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι «Μυστήριο ΜΠΟΥΦΦ!», από τη Θεατρική Ομάδα Χανίων της ΚΝΕ.

Οι παραστάσεις του έργου διαδοχικά θα πραγματοποιηθούν:

- Στο Ηράκλειο: το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Δεκέμβρη, στις 7 μμ στο «Θεατρικό Σταθμό»,

- Στα Χανιά: την Τετάρτη 13 και την Πέμπτη 14 Δεκέμβρη στις 9μμ στο Θέατρο «Δημήτρης Βλησίδης»,

- Στο Ρέθυμνο: το Σάββατο 16 Δεκέμβρη στις 7μμ στο «Σπίτι του Πολιτισμού».

Το θεατρικό έργο «ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΜΠΟΥΦΦ!» γράφεται από τον Ρώσο ποιητή της Επανάστασης, Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι, προς τιμήν της πρώτης επετείου της Οκτωβριανής Επανάστασης, το 1918. Στην τελική του μορφή, θα παιχτεί το 1920, στο Δεύτερο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς.

Πρόκειται για μια γκροτέσκα, φουτουριστική αλληγορία, για την Επανάσταση και την πορεία της προς τον Κομμουνισμό. Το «ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΜΠΟΥΦΦ!» θα δανειστεί το μύθο του από την Βίβλο, και με όχημα τη σάτιρα, παρουσιάζει το τι αποτελεί αληθινό έπος στην ανθρώπινη εξέλιξη.

Δύο λόγια για την πλοκή του:

Η γη καταστρέφεται από ένα μεγάλο κατακλυσμό. Επτά ζεύγη «καθαρών» κι επτά ζεύγη «μουτζούρηδων» θα επιβιβαστούν, για τη σωτηρία τους, σε μία Κιβωτό. Εκεί θα εξελιχθεί, μέσα από τη μορφή της καυστικής σάτιρας, η σύγκρουση του εκμεταλλευτή με τον εκμεταλλευόμενο, περνώντας διαδοχικά από το ένα κοινωνικό σύστημα στο επόμενο.

Οι εργάτες θα απαλλαγούν από τα δεσμά της αστικής τάξης, πετώντας τους στα κύματα, ό,τι είχαν κάνει, άλλωστε, και οι αστοί -με τη βοήθεια των μουτζούρηδων- στο βασιλιά.

Δεύτερη πράξη της εργατικής τάξης, η έφοδος στον ουρανό, σκαρφαλώνοντας στα κατάρτια του πλοίου. Οι μουτζούρηδες θα περάσουν από τον Παράδεισο, την Κόλαση και το Χαός. Κανένας από αυτούς τους κόσμους δε θα τους δώσει τίποτα, παρά μόνο λόγια υποταγής, στον Παράδεισο με τη φενάκη της πνευματικότητας, στην Κόλαση και το Χάος με το «βούρδουλα».

Μόνο προχωρώντας ακούραστα μπροστά, ξεπερνώντας δυσκολίες και κόπους, θα φτάσουν στη γη της επαγγελίας τους. Στο νέο αυτό κόσμο, όπου τα μέσα παραγωγής πια τους ανήκουν και περιμένουν να τους υπηρετήσουν και να υπηρετηθούν.

Η πρώτη έκδοση του έργου ανέβηκε πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2008, από τη Θεατρική Ομάδα Αθήνας της ΚΝΕ, στα πλαίσια του εορτασμού των 90χρονων της Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης.

Η δεύτερη έκδοση, που γράφτηκε για να παιχτεί το 1920, μεταφράστηκε από το πρωτότυπο Ρωσικό κείμενο, για πρώτη φορά το 2017, στα πλαίσια του εορτασμού των 100χρονων της Οκτωβριανής Επανάστασης, από τη Θεατρική Ομάδα Χανίων της ΚΝΕ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News