default-image

Ποιο είναι το κυριότερο πρόβλημα της Σοσιαλδημοκρατίας;

Πολιτισμός
Ποιο είναι το κυριότερο πρόβλημα της Σοσιαλδημοκρατίας;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου 2017 στις 7 μ.μ., παρουσιάζονται στο αμφιθέατρο Γιάννη Περτσελάκη του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης δύο βιβλία σύγχρονου πολιτικού προβληματισμού από τις Εκδόσεις ΠΟΛΙΣ· Η σοσιαλδημοκρατία σήμερα, του Ξενοφώντα Κοντιάδη και Ποια αριστερά; Ανιχνεύοντας την προοδευτική ταυτότητα στην Ευρώπη της κρίσης, του Γιώργου Χ. Σωτηρέλη.

Με τους συγγραφείς θα συζητήσουν ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, κ. Ευριπίδης Κουκιαδάκης, ο καθηγητής του Πολιτικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Νίκος Παπαδάκης και ο δικηγόρος κ. Νότης Ψυλλάκης. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Αλέξης Καλοκαιρινός, καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η σοσιαλδημοκρατία σήμερα

Η έκδοση εστιάζει στην ανάδειξη της ιδεολογικής και πολιτικής ταυτότητας της σοσιαλδημοκρατίας μέσα από την ανάπτυξη σύνθετων προσεγγίσεων σε καίρια ερωτήματα πολιτικής φύσεως όπως:

Ποια είναι η ιστορική διαδρομή της σοσιαλδημοκρατίας, τι περιλαμβάνει το ιδεολογικό της οπλοστάσιο, πώς διαφοροποιείται από τη φιλελεύθερη Δεξιά και τη ριζοσπαστική Αριστερά, πώς αντιλαμβάνεται σήμερα τη δημοκρατία και το κράτος πρόνοιας, ποιες είναι οι βασικές της θέσεις για την ενωμένη Ευρώπη και την παγκοσμιοποίηση, τι προτείνει για την προστασία των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, πώς οργανώνονται στη «μετα-αντιπροσωπευτική» εποχή τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα και ποιες είναι οι κοινωνικές τους αναφορές;

Ποια αριστερά; Ανιχνεύοντας την προοδευτική ταυτότητα

στην Ευρώπη της κρίσης

Το βιβλίο θέτει τη βάση για τη διεξαγωγή ενός γόνιμου διαλόγου προς μια νέα αναζήτηση της προοδευτικής ταυτότητας της Ευρώπης σε πείσμα της σύγχρονης καταθλιπτικής πραγματικότητας του «φονταμενταλισμού των αγορών» και του «αχαλίνωτου καπιταλισμού».

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο συγγραφέας «η Ευρώπη υπήρξε ανέκαθεν -και εξακολουθεί να είναι, παρά την ανάδυση νέων μεγάλων δυνάμεων στην παγκόσμια σκηνή- όχι μόνον η εμπροσθοφυλακή αλλά και το καμίνι των προοδευτικών ιδεών.

Στο καμίνι λοιπόν αυτό είναι καιρός να σφυρηλατηθεί και πάλι, και μάλιστα επειγόντως, η νέα προοδευτική ταυτότητα της ηπείρου μας, με κύρια προτεραιότητα την επικαιροποιημένη αναβάπτιση σε αρχές και αξίες που σφράγισαν την πορεία του ευρωπαϊκού νομικού και πολιτικού πολιτισμού. Κι αυτό, κατά την άποψή μου, μόνο μια Νέα -Δημοκρατική, Πλουραλιστική και Ρηξικέλευθη- Αριστερά, όπως προσπάθησα να τη σκιαγραφήσω σε τούτο το βιβλίο, μπορεί να το επιτύχει».

To who is who των δύο συγγραφέων

Ο Ξενοφών Κοντιάδης γεννήθηκε το 1967 στη Χαϊδελβέργη. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και το Μόναχο. Δίδαξε από το 1998 στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και από το 2004 στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, όπου εκλέχθηκε το 2006 Καθηγητής και το 2010 Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Από το 2016 είναι Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου - Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου από το 2006. Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Institute for European Constitutional Sciences (Γερμανία) και Συντονιστής της Ερευνητικής Ομάδας «Constitution-Making and Constitutional Change» της International Association of Constitutional Law.

Είναι τακτικός αρθρογράφος στον ημερήσιο Τύπο και συγγραφέας. Ασκεί δικηγορία από το 1992 στο πεδίο του διοικητικού δικαίου και του δικαίου κοινωνικής ασφάλισης. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 ήταν υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Ο Γιώργος Σωτηρέλης γεννήθηκε το 1960 στη Θάσο. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ξεκίνησε την επιστημονική του σταδιοδρομία το 1983, στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ως επιστημονικός συνεργάτης του καθηγητή Αριστόβουλου Μάνεση, υπό την επίβλεψη του οποίου εκπόνησε διδακτορική διατριβή.

Σήμερα είναι καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι επίσης δικηγόρος και προϊστάμενος του Τμήματος Κοινοβουλευτικών Ερευνών και Μελετών της Βουλής των Ελλήνων.

Έχει δημοσιεύσει έξι μονογραφίες, πολλές συμβολές σε συλλογικούς τόμους και μεγάλο αριθμό επιστημονικών και πολιτικών άρθρων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News