default-image

Όταν νέοι έχουν έμπνευση: Μοναδική παράσταση για το ρατσισμό

Πολιτισμός
Όταν νέοι έχουν έμπνευση: Μοναδική παράσταση για το ρατσισμό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν οι νέοι έχουν έμπνευση, τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Ο  Πέτρος Πιτσούνης είναι υπότροφος του προγράμματος START - Create Cultural Change. Αυτή τη στιγμή, στα πλαίσια του προγράμματος, εκπαιδεύεται στο κοινωνικό πολιτιστικό κέντρο Kulturhaus Osterfeld στη Γερμανία.

Σκοπός του είναι να τρέξει το πρότζεκτ "Theatre of Integration" στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες. ''Το θέατρο της ενσωμάτωσης'' στοχεύει στη δημιουργία μιας πολυπολιτισμική θεατρικής ομάδας νέων, που να αποτελείται από άτομα με πρόσφατο παρελθόν μετανάστευσης προς την Ελλάδα και Ελλήνων της ηλικίας τους.

Μέσα από μια σειρά προβών σε διάστημα τεσσάρων μηνών, υπό την καθοδήγηση επαγγελματιών του θεατρικού χώρου, η ομάδα θα δημιουργήσει μια παράσταση που θα ανέβει σε θέατρο της Αθήνας τον Μαΐου του 2018.

Βασικός στόχος του προγράμματος είναι να υποστηρίξει την ομαλή ένταξη προσφύγων και μεταναστών στην ελληνική κοινωνία, δίνοντας τους τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή και να συνεργαστούν με Έλληνες της γειτονιάς τους. Μέσω της διαδικασίας υποστηρίζεται η εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας με την επαφή με αυτήν, σε ένα χαρούμενο και δημιουργικό περιβάλλον.

Με το βλέμμα στραμμένο στην ευαισθητοποίηση των νέων Ελλήνων για το προσφυγικό ζήτημα ο Πέτρος στέλνει ένα δυνατό αντιρατσιστικό μήνυμα μέσω της προβολής της συνεργασίας νεαρών Ελλήνων με συνομήλικους πρόσφυγες και μετανάστες.

Το πρόγραμμα είναι σε εξέλιξη ήδη δοκιμαστικά στη Γερμανία και έχει τη σφραγίδα του ιδρύματος Robert Bosch και του γερμανικού Ινστιτούτου Goethe. Αξίζει να αναφερθεί ότι η ομάδα στην Ελλάδα επέλεξε να παίξει αποσπάσματα από την Οδύσσεια.

Ποιος είναι ο Πέτρος Πιτσούνης;

Ο Πέτρος γεννήθηκε στη Γερμανία και μεγάλωσε στην Ελλάδα σε δίγλωσση οικογένεια, από πατέρα Έλληνα και μητέρα Γερμανίδα. Σπούδασε στο οικονομικό πανεπιστήμιο Αθηνών οικονομικές επιστήμες και κατά τη διάρκεια των σπουδών του ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με το θέατρο ως ηθοποιός αλλά συμμετείχε και στην οργάνωση και την παραγωγή. Πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές σπουδές του (International Economics) στη Γερμανία κοντά στη γενέτειρά του, τη Φρανκφούρτη.

''Στο πρόγραμμα START συμμετέχω για να συνδυάσω τις σπουδές μου με την αγάπη μου για το θέατρο και ως Πρότζεκτ μάνατζερ του "Theatre of Integration" να βοηθήσω νέους να ενσωματωθούν στην κοινωνία όσο το δυνατόν πιο ομαλά όπως εγώ πριν από 25 χρόνια'', όπως αναφέρει στο neakriti.gr.

Ρεπορτάζ: Φωτεινή Μαυροματάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News