default-image

Το νέο βιβλίο της Ρέας Γαλανάκη τη Δευτέρα στα βιβλιοπωλεία

Πολιτισμός
Το νέο βιβλίο της Ρέας Γαλανάκη τη Δευτέρα στα βιβλιοπωλεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια θεά «ούτε εξήντα εκατοστά, από νερό και κόκκινο πηλό», αλλά και µια εµβληµατική θεότητα της Κρήτης συναντιούνται στο πολυαναµενόµενο νέο βιβλίο της Ρέας Γαλανάκη µε τίτλο Δυο γυναίκες, δυο θεές, που απαρτίζεται από δύο νουβέλες, που κυκλοφορία τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου, από τις εκδόσεις "Καστανιώτη".  

Πιο συγκεκριµένα, µε αφορµή το γλυπτό του Χαλεπά «Αθηνά βοσκοπούλα», η οµώνυµη νουβέλα εστιάζεται στα είκοσι οκτώ χρόνια που έζησε ο Χαλεπάς στην Τήνο, µετά το φρενοκοµείο της Κέρκυρας και µέχρι να επιστρέψει στην Αθήνα, αναγνωρισµένος για δεύτερη φορά ως σπουδαίος γλύπτης. Στο διάστηµα αυτό, που ο θάνατος της µάνας µοίρασε στα δυο, ο Χαλεπάς δούλευε και ως βοσκός.

Ποια ήταν η θυελλώδης σχέση µε τη µάνα, πώς διασταυρώνονταν πρόσωπα και χρόνοι εντός του, γιατί «νεκραναστήθηκε» σ' αυτό το διάστηµα ο «παρίας γλύπτης», είναι κάποια από τα αινίγµατα που θίγονται.

Το ερωτικό πάθος της Αριάδνης για τον ξένο κι εχθρό στη µινωική Κνωσό Θησέα εξιστορείται στη δεύτερη νουβέλα από την ίδια. Η αφήγησή της διαφέρει από τον µύθο που µας παρέδωσε η ελληνική αρχαιότητα.

Όχι µόνον επειδή παίρνει τον λόγο µια γυναίκα, αλλά κι επειδή δίπλα στην ερωτευµένη κόρη αναδύεται το κύρος µιας πριγκίπισσας, ιέρειας και θεάς. Ωσάν να έπρεπε να κάνουν τα πράγµατα τον µοιραίο, τον τελετουργικό τους κύκλο, ακόµη και σε έναν κόσµο που έφθινε καθώς αναδυόταν ο καινούργιος άλλος.

Στο Επίµετρο του βιβλίου η συγγραφέας παραθέτει τη βιωµατική της σχέση µε τις παραπάνω νουβέλες, που, ως όφειλαν, διαφέρουν αναµεταξύ τους σε πολλά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News