default-image

Η Ελλάδα του χθες και του σήμερα μέσα από αφίσες του ΕΟΤ

Πολιτισμός
Η Ελλάδα του χθες και του σήμερα μέσα από αφίσες του ΕΟΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια περιήγηση στην Ελλάδα τού χθες και στις πρώτες προσπάθειες τουριστικής προβολής της χώρας μας, μέσα από αφίσες του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, από την ιδιωτική συλλογή του ηθοποιού Λευτέρη Λαμπράκη, προσφέρει στον επισκέπτη η έκθεση που φιλοξενείται στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων.

Η έκθεση με τίτλο "Η Ελλάδα στον κόσμο", που διοργανώνεται από την Εφορία Αρχαιοτήτων Χανίων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και την Ένωση Ξενοδόχων Χανίων, πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος".

Αφίσες από το 1929, χρονιά κατά την οποία με μέριμνα του Ελευθερίου Βενιζέλου συγκροτήθηκε το Ελληνικό Γραφείο Τουρισμού, μέχρι και το 2009, επιμελείται και παρουσιάζει στο κοινό ο Λευτέρης Λαμπράκης. «Ξεκίνησα αυτή τη συλλογή πριν από αρκετά χρόνια και ήθελα να τη δω κρεμασμένη σε έναν τοίχο. Χαίρομαι που αυτός ο τοίχος είναι του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων», είπε ο κ. Λαμπράκης, κάνοντας λόγο για ένα ταξίδι στον τουρισμό και τον πολιτισμό της Ελλάδας.

«Θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό ότι η πρώτη στην ουσία περιοδική έκθεση με την οποία ανοίγει το καινούργιο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων έχει αναφορά στον τουρισμό, ο οποίος όμως παντρεύεται με τον πολιτισμό μας», υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Μιχελογιάννης.

Πολλές αφίσες απεικονίζουν έργα σπουδαίων ζωγράφων, όπως των Μόραλη, Βασιλείου και Τσαρούχη, αλλά και διάσημων φωτογράφων και γραφιστών. Παράλληλα με τις αφίσες, εκτίθενται μπροσούρες από το 1926 - όταν ακόμη γίνονταν τα πρώτα βήματα προβολής της χώρας μας.

Όπως τόνισε στην παρουσίαση της έκθεσης η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Χανίων κ. Ελένη Παπαδοπούλου, «το αξιοσημείωτο είναι ότι μέσα από τη θεματολογία των αφισών αναδεικνύεται και προβάλλεται όχι μόνο ο πολιτισμός και ο φυσικός πλούτος της χώρας μας, αλλά συγχρόνως και οι εικαστικές αναζητήσεις των καλλιτεχνών που τις δημιούργησαν».

Στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων παρουσιάζεται παράλληλα οπτικό υλικό από τα πρώτα χρόνια ίδρυσης και λειτουργίας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού. Η έκθεση θα είναι ανοικτή μέχρι τις 14 Νοεμβρίου καθημερινά, εκτός Δευτέρας, από τις 9 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι.

Ρεπορτάζ: Βίκυ Παπαδογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News