default-image

Παρουσιάζεται «Η γνώση της παρακμής» του Στ. Καστρινάκη

Πολιτισμός
Παρουσιάζεται «Η γνώση της παρακμής» του Στ. Καστρινάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το νέο βιβλίο του επίτιμου προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου και συγγραφέα Στέλιου Καστρινάκη, με τίτλο "Η γνώση της παρακμής", παρουσιάζουν μεθαύριο Τετάρτη στο Ηράκλειο οι εκδόσεις "Γαβριηλίδης" και το βιβλιοπωλείο "Φωτόδεντρο".

Η παρουσίαση θα γίνει στην αίθουσα "Ανδρέα Καστελλάκη" του Επιμελητηρίου Ηρακλείου στις 7 το απόγευμα. Η παρουσίαση θα γίνει από τις κυρίες Μαρία Φραγκιαδάκη, φιλόλογο, τ. πρόεδρο της Ένωσης Φιλολόγων Νομού Ηρακλείου, και Βούλα Επιτροπάλη, νομικό και ποιήτρια, καθώς και τον κύριο Μιχάλη Σφακιανάκη, δικηγόρο. Την παρουσίαση θα συντονίζει η κυρία Ρένα Παπαδάκη, παραγωγός τηλεοπτικών εκπομπών. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου.

Το βιβλίο

Η υπόθεση του βιβλίου έχει ως εξής: Τέσσερις νέοι άνθρωποι, μέλη ελληνικών οικογενειών, διασταυρώνουν με πάθος, ειλικρίνεια αλλά και αλαζονεία και ιδιοτέλεια τις ζωές τους στην Αθήνα, κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Γίνεται απελπισμένη προσπάθεια διάσωσης σημαντικής οικογενειακής βιομηχανίας από απειλούμενη καταστροφή.

Οι ήρωες εμπλέκονται στις κακές κοινωνικές συνθήκες της εποχής, όπου κυριαρχεί η δωροδοκία και η δωροληψία. Με απροσδόκητο τρόπο παρουσιάζεται ομάδα αναρχικών με ιδιόρρυθμες απόψεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Η προσπάθεια διάσωσης της βιομηχανίας αποτυγχάνει και η ιστορία μεταφέρεται στη Δικαιοσύνη, όπου εμφανίζεται διεφθαρμένος δικαστής.

Οι αναρχικοί επιτυγχάνουν την εφαρμογή των παράδοξων ιδεών τους με τη συνεργεία ενός από τα κεντρικά πρόσωπα. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Ο περιστασιακός συνεργός συναισθάνεται αντίθεση προς την αναρχική δράση αλλά διατηρεί κάποιες αμφιβολίες.

Προλογίζοντας το βιβλίο ο ίδιος ο συγγραφέας θα γράψει: «Πριν σαράντα χρόνια περίπου εβίωσα την εμπειρία μιας πτώχευσης. Έκτοτε η μνήμη μου κατατρυχόταν από ποικίλες, οδυνηρές αναμνήσεις.

Όταν άφησα πίσω τις επαγγελματικές μου απασχολήσεις, σκέφτηκα να απαλλαγώ από τις δυσάρεστες μνήμες εκείνης της περασμένης εποχής γράφοντας. Η μυθιστορηματική μορφή που έπαιρνε το γραφτό μου με οδήγησε στην πλήρη αλλαγή των γεγονότων, των προσώπων και των πραγμάτων.

Ωστόσο δεν μπόρεσα να αποφύγω την ακριβή ανάκληση της μνήμης από δύο σημεία: την περιγραφή του σπιτιού ενός από τους κεντρικούς ήρωες και επίσης του εργοστασίου. Αυτές οι μνήμες στοιχειώνουν πάλι και πάλι τον ύπνο μου.

Επίσης θεώρησα πως αυτές οι κακότυχες κατασκευές έπρεπε να μην εξαφανιστούν ως να μην είχαν υπάρξει ποτέ... Κάθε άλλη ομοιότητα προς πρόσωπα, πράγματα και γεγονότα είναι εντελώς συμπτωματική».

Ο συγγραφέας

Ο Στέλιος Καστρινάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο και σπούδασε νομικά στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Άσκησε τη δικηγορία, αρχικά στην Αθήνα και μετά στη γενέθλια πόλη, για σαράντα χρόνια. Υπήρξε ενεργός συνδικαλιστής και διετέλεσε γενικός γραμματέας και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, στον οποίο φέρει την ιδιότητα του επίτιμου προέδρου.

Έχει δημοσιεύσει στον τοπικό Τύπο διηγήματα, χρονογραφήματα, παρουσιάσεις βιβλίων, επίκαιρα σχόλια κ.λπ. Το μυθιστόρημα "Η γνώση της παρακμής" είναι το δεύτερο βιβλίο του μετά τη δημοσίευση της νουβέλας "Η παρέα των φυγάδων και δύο διηγήματα", που έγινε το 2010.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News