default-image

Με επιτυχία το φεστιβάλ Γη - Πολιτισμός - Τουρισμός

Πολιτισμός
Με επιτυχία το φεστιβάλ Γη - Πολιτισμός - Τουρισμός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με μεγάλη επιτυχία και τον κόσμο να αγκαλιάζει - για μια ακόμη φορά - τις εκδηλώσεις του 7ου Φεστιβάλ «Γη, Πολιτισμός, Τουρισμός» του Δήμου Πλατανιά, ολοκληρώθηκε και ο φετινός κύκλος του Φεστιβάλ, την Κυριακή και Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017, στο εμπορικό κέντρο OLEA.

Από νωρίς το απόγευμα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ ο Δήμος σε συνεργασία με την Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης πραγματοποίησε ημερίδα με θέμα «Η πιστοποίηση των Κρητικών Προϊόντων. Σήμα Κρήτη».

Ομιλητές στην ημερίδα ήταν ο γενικός γραμματέας εμπορίου και προστασίας καταναλωτή κ. Παπαδεράκης, ο αντιπρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Κρήτης κ. Στεφανάκης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Αναπτυξης του Δήμου Πλατανιά κος Μαρινάκης,ο υπεύθυνος της ανάδοχου εταιρείας για το πρόγραμμα προώθησης του σήματος Κρήτης κ. Δρακωνάκης.

Χαιρετισμούς έδωσαν εκ μέρους του Διοργανωτή του Φεστιβάλ Δήμου Πλατανιά, ο Δήμαρχος κ Ι. Μαλανδρακης, ο πρόεδρος της Αγροδιατροφικής σύμπραξης Κρήτης κ Κουρουπακης, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Χανίων κ.Βουλγαράκης, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Χανίων κ Μαργαρώνης, ο δήμαρχος Κισσάμου κ. Σταθάκης , και ο αντιδήμαρχος Δήμου Χανίων κ.Μαράκης.

Στο πέρας των ομιλιών τοποθετήθηκε ο παρευρισκόμενος δήμαρχος Αθηναίων κ Καμίνης, οποίος συμμετείχε μέχρι το πέρας των εκδηλώσεων.

Στην ημερίδα παρευρέθηκαν οι αντιπεριφερειαρχες Κρήτης κ.Καλογερής, Μιχελογιάννης, Χνάρης καθώς και ο εντεταλμένος σύμβουλος της Περιφέρειας κ. Σημαντηράκης ,και ο αντιδήμαρχος Χανίων κ Κονταξάκης.

Ενώ ειδική παρέμβαση έκανε από την Νέα Υόρκη ο ομογενής δημοσιογράφος κ. Εμμανουήλ Κουρουπάκης, άλλα και πολλοί από τους παρευρισκόμενους κατά τον κύκλο ερωτοπαντήσεων που ακολούθησε των ομιλιών.

Ανοίγοντας την ημερίδα ο Δήμαρχος Πλατανιά κ Ι. Μαλανδρακης, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Γη - Πολιτισμός - Τουρισμός ώστε να ενισχυθούν οι βιωματικές δράσεις με στόχο τη σύνδεση του πρωτογενή με τον τριτογενή τομέα, μέσω της γνωριμίας Ελλήνων και ξένων επισκεπτών με τα τοπικά μας προϊόντα.

Στην συνέχεια και στο σύνολο τους οι ομιλητές τόνισαν την αναγκαιότητα της ανάπτυξης των πιστοποιήσεων σε συνάρτηση με την ενδυνάμωση των πιστοποιημένων προϊόντων και την απόκτηση προστιθέμενης αξία στην αγορά. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην αναγκαιότητα που υπάρχει ώστε οι πιστοποιήσεις και ειδικά αυτή του σήματος «Κρήτη» να γίνουν εργαλείο διασύνδεσης του πρωτογενή με τον τριτογενή τομέα.

Με την ολοκλήρωση της ημερίδας ο κόσμος μεταφέρθηκε στην είσοδο του εμπορικού κέντρου όπου το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης πραγματοποίησε μια ανοιχτή οινογευσία - γνωριμία με το Κρητικό κρασί. Στόχος οι επαγγελματίες του κρασιού να μας γνωρίσουν το Κρητικό κρασί, που γνωρίζει μεγάλη καταξίωση και πλήθος διακρίσεων ανά τον κόσμο τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα το παραδοσιακό καζάνι λειτούργησε δίνοντας την δυνατότητα στους επισκέπτες να δουν την παραγωγή φρέσκιας τσικουδιάς, αλλά και να την δοκιμάσουν. Φυσικά τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου Πλατανιά είχαν φροντίσει για ένα πλούσιο κέρασμα με τοπικά προϊόντα.

Η Κρητική μουσική και ο χορός φυσικά έδωσαν το κλίμα που ταιριάζει στην γιορτή. Οι μουσικοί Λουφαρδάκη Μιχάλης και Μοτάκης Γεώργιος με τους συνεργάτες του πλαισίωσαν τα χορευτικά συγκροτήματα του Λαογραφικού Ομίλου Χανίων και το Μουσικό Εργαστήρι 'Ο ΖΑΛΟΣ'. Το κέφι ήταν τέτοιο που γρήγορα όλοι έγιναν μια παρέα χορεύοντας.

Όλες οι δράσεις του Φεστιβάλ και φέτος στοχεύσαν - όπως συστηματικά γίνεται τα τελευταία χρόνια - στο να συστήσουν στους επισκέπτες τα προϊόντα της Κρητικής Γης, αλλά και την Παράδοση της Κρήτης.

Το 7ο Φεστιβάλ «Γη, Πολιτισμός, Τουρισμός» διοργανώθηκε από τον Δήμο Πλατανιά και την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Πλατανιά, με συν διοργανωτή την Περιφέρεια Κρήτης και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων, τη συνεργασία του συλλόγου επαγγελματιών Δήμου Πλατανιά «Ο ΙΑΡΔΑΝΟΣ» και την υποστήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλατανιά ,του Δικτύου Οινοποιών Κρήτης και της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News