default-image

Έργα και αντικείμενα του Θανάση Λάλα στον Άγιο Νικόλαο

Πολιτισμός
Έργα και αντικείμενα του Θανάση Λάλα στον Άγιο Νικόλαο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγκαινιάζεται αύριο Παρασκευή, στις 8 το βράδυ, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου, η έκθεση του εικαστικού Θανάση Λάλα, με τίτλο "Who is Lalas? Στο μουσείο της μνήμης μου". Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Ο Θανάσης Λάλας έχει μια "ολιστική" προσέγγιση στη ζωή και αυτό είναι που τον χαρακτηρίζει, διότι είναι ένας καλλιτέχνης που δεν περιορίζεται σε μία μορφή τέχνης. Επιπλέον, είναι ικανός να δημιουργήσει τέχνη με οτιδήποτε καταπιάνεται.

Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια έχει αφοσιωθεί στη ζωγραφική και τη γλυπτική. Ζει μεταξύ Αθήνας, Μαϊάμι και Παρισιού. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε διάφορες εκθέσεις. Έχει κάνει τρεις ατομικές εκθέσεις (2003, 2006 και 2010) που όρισαν την καριέρα του και την εικαστική του πορεία και ματιά.

Η εικαστική έκθεση, που θα φιλοξενηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Αγίου Νικολάου, συγκροτεί μια πολύπλευρη εικόνα από το πολυσχιδές έργο του εικαστικού δημιουργού.

Σελίδες από το "Σημειωματάριο" της μνήμης του Θανάση Λάλα! Σημειώσεις που έγιναν έργα και αντικείμενα που ανακάλυψε ο αρχαιολόγος του μέλλοντος! Μια σειρά από προσχέδια μιας μελλοντικής "ανασκαφής", με αφορμή μια έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Αγίου Νικολάου της Κρήτης!

Σκοπός αυτής της έκθεσης είναι να απαντήσουμε στο βασικό ερώτημα "Who is Lalas?" Παρουσιάζεται το υλικό από τα Notebooks του εικαστικού καλλιτέχνη και δημιουργού: σκέψεις, σχέδια, ζωγραφιές, φωτογραφίες, επεμβάσεις στο χώρο, παρεμβάσεις σε καθημερινά αντικείμενα χρήσης.

Ένας κόσμος που προσεγγίζει την παρουσία του δημιουργού Θανάση Λάλα τα τελευταία σαράντα χρόνια στα δημόσια δρώμενα της χώρας, αλλά και εκτός της χώρας. Ένα εσωτερικό ταξίδι που η αφήγησή του αποκτά ενδιαφέρον για το θεατή, μια μυθιστορία με υλικά τις λέξεις, τα χρώματα, τις εικόνες, τα αντικείμενα.

Η απόπειρα δημιουργίας ενός κόσμου που ερεθίζει και αφυπνίζει τις αισθήσεις, ένας κήπος "αφορμών" που βάζει σε κίνηση την κοινωνική αταραξία, σε μια εποχή που όλοι γύρω, όπου σταθούν και όπου βρεθούν, εύχονται: «Κάτι να γίνει», «Ας δούμε κάτι να κινείται»! Ένα δρώμενο που δίνει μια σημασία σε δώδεκα λευκούς τοίχους!

Ο κόσμος του Θανάση Λάλα

Ο Θανάσης Λάλας ξεκίνησε σχεδιάζοντας τετράδια καθημερινών σκέψεων και συναντήσεων, καλλιτεχνικά ημερολόγια, και την ίδια περίοδο ξεκίνησε να ζωγραφίζει σε τραπεζομάντιλα εστιατορίων και σε αντικείμενα καθημερινής χρήσης (χαρτιά, σεντόνια, ρούχα, τηλεοράσεις, παπούτσια, σερβίτσια, τραπέζια, πόρτες, τοίχους, καρέκλες... παντού) δημιουργώντας το δικό του μοναδικό εικαστικό κόσμο, τον κόσμο του Θανάση Λάλα.

Αυτός ήταν και ο τίτλος της τελευταίας του έκθεσης, στην οποία παρουσιάστηκαν 130 έργα του, ζωγραφικής και γλυπτά.

Για τον Θανάση Λάλα η αξιοποίηση των σκουπιδιών είναι «η απόδειξη του πολιτισμού μιας χώρας, του κόσμου μας. Όσα λιγότερα σκουπίδια παράγουμε, τόσο μεγαλύτερη δόση πολιτισμού απολαμβάνουμε... Τα πάντα γύρω μας είναι μια ευκαιρία, ένα νέο ξεκίνημα για να ξαναφτιάξουμε τον κόσμο. Όλα αρχίζουν με το σημάδι του καθενός μας. Αυτό το σημάδι είναι η υπογραφή μας... Ένα ξεχωριστό σημάδι το οποίο προσπαθεί να απεικονίσει την αγωνία, το πνεύμα, το αίσθημα που ζει μέσα μας... Αυτή είναι μια δουλεία της τέχνης σήμερα. Η τέχνη μεταμορφώνει το τίποτα σε κάτι, το χρόνο σε αιωνιότητα, και τον άνθρωπό επί γης σε ένα πουλί με φτερά στους ουρανούς... Η τέχνη έχει να κάνει με ικανότητες και αδεξιότητα που κρύβουν τη βαθιά μας επιθυμία να απαντήσουμε στο φαινόμενο της ζωής και του θανάτου... Η τέχνη είναι ένας καθημερινός απαραίτητος περίπατος, χωρίς συγκεκριμένο λόγο, στους κάμπους του λευκού, στη χώρα του τίποτα. Η τέχνη είναι το ένστικτο της επιβίωσης, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, του ελαττώματος του ανθρώπου που είναι η δημιουργία...».  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News