Πολιτισμός

Ρεσιτάλ κιθάρας και Αργύρης Μπακιρτζής στο Ηράκλειο

Με μια μουσικοθεατρική παράσταση στην οποία συμμετέχει και η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Δήμου Ηρακλείου και με ρεσιτάλ κιθάρας του Γιώργου Μαστοράκη.

Με μια μουσικοθεατρική παράσταση στην οποία συμμετέχει και η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Δήμου Ηρακλείου και με ρεσιτάλ κιθάρας του Γιώργου Μαστοράκη, συνεχίζεται το Σάββατο και την Κυριακή το 3ο Φεστιβάλ του Δήμου Ηρακλείου «Κρήτη, μια ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί».

Παρασκευή, 8/9/2017, Κηποθέατρο Ν. Καζαντζάκης, 20:30 μ.μ.  

"O Tζουάνες του Μεγάλου Κάστρου" - Αναμνήσεις από την Κρήτη του 17ου αιώνα.

(Βασισμένο στο βιβλίο του Τζουάνες Παπαδόπουλου: Στον καιρό της σχόλης).

Ο Τζουάνες Παπαδόπουλος, πρόσφυγας αρχικά στα Εφτάνησα και κατόπιν στην Ιταλία, μετά την παράδοση του Χάνδακα στους Τούρκους το 1669, κατέγραψε στα Ιταλικά τις αναμνήσεις του από την πόλη, στην οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε.

Έζησε τις ειρηνικές στιγμές της, τα γλέντια και τις διασκεδάσεις της, την καθημερινή της ζωή, μα και τη φρίκη της πολιορκίας και της συνθηκολόγησης. Όλα αυτά περιγράφονται στις αναμνήσεις του με έναν τρόπο άμεσο και γλαφυρό, που συνθέτει ένα μωσαϊκό αναμνήσεων, περιγραφών, πολύτιμων πληροφοριών, οι οποίες καταλήγουν εν τέλει στον αναγνώστη ως ένα συναρπαστικό κείμενο.

Οι Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης μας χάρισαν το κείμενο αυτό, γραμμένο στην Πάδοβα το 1696, σε μιαν όμορφη έκδοση, με την ρέουσα γλώσσα του ιταλικού κειμένου αποδιδόμενη εξαιρετικά στα ελληνικά, από τη φιλόλογο Ναταλία Δεληγιαννάκη.

Η ιδέα της γνωστής σκηνοθέτιδος Έρσης Βασιλικιώτη να μεταφέρει στη σκηνή το  κείμενο του Τζουάνες, με δρώμενα και ζωντανή μουσική, βρήκε ευήκοα ώτα τόσο στον Δήμο Ηρακλείου όσο και στην Περιφέρεια Κρήτης. Με υπέροχα αναγεννησιακά κοστούμια, με τη συνεργασία του Συλλόγου Φίλων Θεάτρου Ιεραπέτρας, με τον Αργύρη Μπακιρτζή ως Τζουάνες Παπαδόπουλο, θα νοιώσουμε προσκεκλημένοι στα τραπέζια των ευγενών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας του Αδρία, θα τραγουδήσουμε με τους ποπολάρους στις ρούγες του Χάνδακα και θα βιώσουμε την απελπισία της παράδοσης της Κάντιας,  της πόλης που αποκαλούσαν άλλοτε «Βενετία της Ανατολής».

Σάββατο, 9/9/2017, Κηποθέατρο Μ. Χατζιδάκις, 20:30 μ.μ.  

"Μουσικό θέαμα με φωνή, σαξόφωνο, βιολί και πιάνο".

Ένα σαξόφωνο, ένα πιάνο, ένα βιολί και η φωνή ενός δυστυχισμένου κλόουν που διηγείται τη θλιβερή ιστορία του. Η μπαλάντα για σαξόφωνο και ορχήστρα, παρουσιάστηκε στο  Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την 19η  Μαΐου, από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Ηχογραφημένη με τη Φιλαρμονική του Λονδίνου, βραβεύτηκε από το Fono Forum, ως ο  δίσκος της χρονιάς για σαξόφωνο.

Το έργο του Henri Tomasi βασίζεται στο ποίημα της συζύγου του, της Suzanne Mallard.  Κατά κοινή ομολογία πρόκειται για το έργο με τις ωραιότερες μελωδίες για σαξόφωνο. Η ιστορία, διασκευασμένη από τον Θεόδωρο Κερκέζο, καθ΄υπόδειξιν του καθηγητή του, αλλά και φίλου του συνθέτη, JeanMarie Londeix, γοητεύει και συγκινεί.

Η προβολή που θα παρακολουθήσουμε στην οθόνη, αλλά και η εξαίρετη παντομίμα του κλόουν επί σκηνής, ζωντανεύουν την ιστορία, κάνοντας τον θεατή κοινωνό μιας πικρής μουσικοθεατρικής παράστασης, την οποία γλυκαίνει η συμμετοχή της νεοσύστατης Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Δήμου Ηρακλείου, υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη.Στο δεύτερο μέρος θα παρακολουθήσουμε ένα πρόγραμμα με πολλές  εναλλαγές, ένα πρόγραμμα γεμάτο νοσταλγία.

Κυριακή, 10/9/2017, Κηποθέατρο Μ. Χατζιδάκις, 20:30 μ.μ.        

Γιώργος Μαστοράκης: Ρεσιτάλ Κιθάρας.

Ο δεξιοτέχνης της κιθάρας και διευθυντής της Γναθοχειρουργικής Κλινικής του Βενιζελείου Νοσοκομείου, Γιώργος Μαστοράκης, γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1957. Αριστούχος της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών, εξειδικεύτηκε στη γναθοχειρουργική με μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία, την Αγγλία και τις Η.Π.Α.

Πήρε τα πρώτα μαθήματα κιθάρας σε ηλικία 10 ετών, στο Ηράκλειο, με καθηγητή τον Νίκο Φρουδαράκη και συνέχισε στην Αθήνα με τον Βαγγέλη Μπουντούνη, αποφοιτώντας με «άριστα παμψηφεί». Παιδί του Μάνου Χατζιδάκι και του Μουσικού Αυγούστου, δεν εγκατέλειψε ποτέ την αγάπη του για την κιθάρα.

Παρά τις επαγγελματικές του υποχρεώσεις, έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έχει ιδιαίτερα ασχοληθεί με τη Μπαρόκ και τη μουσική της Αναγέννησης, ιδιαίτερα μάλιστα με την κατασκευή των μουσικών οργάνων της εποχής. Σημαντικά άρθρα του για τη διαμόρφωση των νυχιών του δεξιού χεριού, έχουν δημοσιευθεί στο περιοδικό TAR.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια