default-image

Οδοιπορικό στις Ιερές Μονές της Κρήτης

Κρήτη
Οδοιπορικό στις Ιερές Μονές της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Δημήτρη Σωτηρόπουλου "Μοναστήρια της Κρήτης".

Ένα οδοιπορικό στις Ιερές Μονές της Κρήτης, μέσα από εκατοντάδες έγχρωμες φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης!

Ο Δημήτρης Σωτηρόπουλος, φωτογράφος-εκδότης με καταγωγή από τα Χανιά και πετυχημένη παρουσία στην έκδοση ποιοτικών βιβλίων για το Άγιον Όρος, την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα, τα Μετέωρα, τη Θεσσαλία, την Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη, επιχειρεί, αυτή τη φορά, την καταγραφή των ιερών προσκυνημάτων της λεβεντογέννας Κρήτης: Από το Ηράκλειο ως το Λασίθι και από το Ρέθυμνο ως τα Χανιά, ο συγγραφέας περιηγείται στα μοναστήρια της κρητικής γης, που διακρίνονται για την πνευματικότητα και την προσφορά τους στους αγώνες για την ελευθερία.

Άλλωστε, όπως τονίζει ο συγγραφέας, «από την πρώτη στιγμή που πατά κανείς το πόδι του στη Μεγαλόνησο, αντιλαμβάνεται ότι τούτος ο τόπος έχει κάτι το ιδιαίτερο. Εδώ, η επέλαση του τουρισμού δεν έχει αλλοιώσει την παραδοσιακή κρητική φιλοξενία, το φιλότιμο, την πίστη στον Θεό. Αυτή η ευλάβεια των κατοίκων της Κρήτης τούς οδήγησε στη δημιουργία μεγάλου αριθμού Ιερών Μονών, οι οποίες παραμένουν και σήμερα ακμάζουσες μοναστικές κυψέλες, με τις ανδρικές και γυναικείες Αδελφότητές τους να διακρίνονται για την ευσέβεια και την απλότητά τους».

Οι ιστορικές μνήμες των μοναστηριών από τις μεγάλες Επαναστάσεις για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και την Ένωση με τη Μητέρα Ελλάδα παραμένουν νωπές σε κάθε Ιερά Μονή: Μεγάλες μορφές όπως οι Ηγούμενοι Γαβριήλ Μαρινάκης και Μελχισεδέκ Τσουδερός, ο Κωνσταντίνος Γιαμπουδάκης και ο θρυλικός "Ξωπατέρας" έδωσαν μάχες μέχρις εσχάτων στα κρητικά μοναστήρια για την ελευθερία, ενώ και οι πιο πρόσφατες περιπέτειες της Κρήτης, κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αναδεικνύουν τις Ιερές Μονές σε κατεξοχήν τόπους Αντίστασης, που τις οδήγησε να πληρώσουν βαρύ τίμημα με την εκτέλεση μοναχών και την καταστροφή τους από τους Γερμανούς κατακτητές.

Μνήμες ηρώων, νεομαρτύρων, αγωνιστών, αλλά και Αγίων... Η Κρήτη, από τα Αστερούσια Όρη, τόπο άγριο και απομονωμένο, μέχρι τις πανέμορφες πλαγιές του Ψηλορείτη, έχει τη μεγάλη ευλογία να κοσμείται από δεκάδες Ιερές Μονές που ανέδειξαν παλαιές και σύγχρονες ασκητικές μορφές, όπως οι Άγιοι Παρθένιος και Ευμένιος, Ιωσήφ ο Γεροντογιάννης και άλλοι πολλοί.

Αυτή την Κρήτη, κατάσπαρτη από ιερά προσκυνήματα, αναδεικνύει το νέο βιβλίο του Δ. Σωτηρόπουλου: Μέσα από 356 σελίδες, 400 έγχρωμες φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης, κατατοπιστικούς χάρτες, πλούσια ιστορικά στοιχεία και πληροφορίες, παρουσιάζονται 40 Ιερές Μονές της Κρήτης, σε μια μοναδική έκδοση που δεν πρέπει να λείπει από τη βιβλιοθήκη όσων ευλαβούνται τα ορθόδοξα μοναστήρια και ενδιαφέρονται για την ιστορία και τις παραδόσεις του τόπου μας.

Προλογίζει ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News