default-image

Μικρασιάτικες δράσεις από το Σύλλογο "Άγιος Πολύκαρπος"

Πολιτισμός
Μικρασιάτικες δράσεις από το Σύλλογο "Άγιος Πολύκαρπος"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκφράζοντας τον ανυπέρβλητο πολιτισμό της Μικρασίας, ήθη και έθιμα από τη γη της Ιωνίας, που από την αρχαιότητα ήταν ελληνική, και με βιώματα από τους πρόσφυγες που ήρθαν το 1922 κατά χιλιάδες στο Ηράκλειο, ο Σύλλογος Μικρασιατών Ηρακλείου "Ο Άγιος Πολύκαρπος" συνεχίζει και φέτος τις δράσεις του!

Δράσεις που πραγματικά μας συνδέουν με το ξεχωριστό παρελθόν και τις ρίζες από μέρη που όποιος έχει πάει μπορεί να καταλάβει πόσο μεγάλη ήταν η απώλεια. Τουλάχιστον αυτοί που κατάφεραν να έρθουν μέσα από τις στάχτες - κάποιοι ζουν ακόμα και μας κάνουν να συγκινούμαστε με τις αφηγήσεις τους - φρόντισαν να μεταλαμπαδεύσουν πολλά στις επόμενες γενιές. Και οι σύλλογοι, όπως ο "Άγιος Πολύκαρπος", κρατάνε ψηλά τη σημαία της γης που τόσο αγάπησε ο μεγάλος Κρητικός Ελευθέριος Βενιζέλος...

Αναλυτικά, η σχετική ανακοίνωση από το Σύλλογο Μικρασιατών Ηρακλείου "Ο Άγιος Πολύκαρπος" αναφέρει: «Ο Σύλλογός μας συνεχίζει και φέτος τις πολιτιστικές του δράσεις με εκπαιδευτικό χαρακτήρα, που σκοπός τους είναι να μεταφέρουν δημιουργικές γνώσεις, ήθη και έθιμα των προγόνων μας στις επόμενες γενιές και ψυχαγωγία στους συμμετέχοντες. Όποιος επιθυμεί μπορεί να πάρει μέρος σε αυτές και το μόνο που έχει να κάνει είναι να δηλώσει συμμετοχή εγκαίρως.

Παρακάτω θα δείτε αναλυτικά τις δράσεις μας για τη σεζόν 2017-2018, όπως επίσης και τα τηλέφωνα στα οποία μπορείτε να επικοινωνείτε για περισσότερες πληροφορίες και για συμμετοχές (ώρες επικοινωνίας 18:00-21:00, αριθμός περιορισμένος)».

Οι δράσεις του Συλλόγου για την περίοδο 2017-2018 έχουν ως εξής:

Μακραμέ-Κομποδετική: Αυτό το μήνα, Σεπτέμβριο, ξεκινάει ένα νέο εργαστήριο στο Σύλλογο, αυτό της Κομποδετικής ή αλλιώς Μακραμέ, υπό την καθοδήγηση της κ. Μαρίας Κακεπάκη. Θα υπάρχει ένα τμήμα εκμάθησης Μακραμέ την εβδομάδα, κάθε Τετάρτη από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ, στο σπίτι του Συλλόγου, στην οδό Άλμπερ 45. Οι πρώτες ύλες που χρειάζονται για το Μακραμέ (κλωστές, βελόνες, κ.τ.λ.) είναι φθηνές, και θα αγοράζονται από τους συμμετέχοντες. Μπορείτε να επικοινωνείτε για πληροφορίες και συμμετοχές στο τηλέφωνο 6973/594.108 (κ. Ειρήνη Βιδάκη).

Κατασκευή σαπουνιών γλυκερίνης: Ακόμα ένα νέο εργαστήριο πρόκειται να λειτουργήσει για τη σεζόν 2017-2018 και είναι αυτό της "Κατασκευής σαπουνιών γλυκερίνης" λευκής και διάφανης, τα οποία χρωματίζονται με αιθέρια έλαια και χρώμα ζαχαροπλαστικής. Ο χρόνος διδασκαλίας είναι μία ώρα την εβδομάδα (θα καθοριστεί συγκεκριμένη ημέρα ανάλογα με τις συμμετοχές - πιθανότερο Τρίτες 9 έως 10 μ.μ.) στο σπίτι του Συλλόγου, στην οδός Άλμπερ 45. Μπορείτε να επικοινωνείτε για πληροφορίες και συμμετοχές στο τηλέφωνο 6973/338.921 (κ. Ιωάννης Χατζημανώλης).

Χορωδία: Ο Σύλλογος Μικρασιατών "Ο Άγιος Πολύκαρπος" ανακοινώνει - «με μεγάλη χαρά», όπως αναφέρει - την επανέναρξη της συνεργασίας του με τη χορωδό Εύα Κουτσογιαννάκη, ώστε να συνεχιστεί το έργο της Χορωδίας Συλλόγου Μικρασιατών Κρήτης στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης του Ηρακλείου. Οι συναντήσεις της Χορωδίας συνεχίζουν να λαμβάνουν χώρα στο σπίτι του Συλλόγου (οδός Άλμπερ 45), κάθε Δευτέρα από τις 5 έως τις 7 μ.μ. Για συμμετοχές και πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την υπεύθυνη Χορωδίας κ. Αρχοντία Καμπριάνη στο τηλέφωνο 6945/877.739.

Ψηφιδωτό: Για τρίτη συνεχή χρονιά συνεχίζει την επιτυχημένη του πορεία το "Εργαστήριο Ψηφιδωτού" του Συλλόγου, υπό την καθοδήγηση της Ευαγγελίας Αγιομυργιαννάκη. Τα μαθήματα συνεχίζονται από αυτό το μήνα, Σεπτέμβριο, στο εργαστήριο της οδού Ούλαφ Πάλμε, με το πρόγραμμα λειτουργίας να παραμένει το ίδιο με πέρυσι (αναρτημένο στο Facebook). Πληροφορίες για συμμετοχές δίνονται στο τηλέφωνο 6972/004.704 από την κ. Ευαγγελία Αγιομυργιαννάκη.

Κοπτική-Ραπτική: Συνεχίζει και φέτος το "Εργαστήριο Kοπτικής-Ραπτικής" για τρίτη συνεχή χρονιά, με ένα τμήμα αρχαρίων-προχωρημένων μαζί, υπό την καθοδήγηση της κ. Ευαγγελίας Μανουσάκη. Τα μαθήματα ξεκινούν τον Οκτώβριο και θα γίνονται ημέρα Τρίτη από τις 4 έως τις 6 το απόγευμα στο σπίτι του Συλλόγου, στην οδό Άλμπερ 45. Πληροφορίες για συμμετοχές δίνονται στο τηλέφωνο 6976/061.845 από την κ. Ειρήνη Λημνιού.

Εκμάθηση τουρκικής γλώσσας: Συνεχίζεται και φέτος για τρίτη συνεχή χρονιά η εκμάθηση τούρκικης γλώσσας. Τα μαθήματα συνεχίζονται από τον Οκτώβριο και γίνονται στο σπίτι του Συλλόγου, στην οδό Άλμπερ 45. Πληροφορίες για το πρόγραμμα και τις εγγραφές δίνονται στο τηλέφωνο 6931/282.345 από τον κ. Κωνσταντίνο Κουναλάκη.

35 χρόνια ιστορίας

Ο Σύλλογος Μικρασιατών Ηρακλείου Κρήτης "Ο Άγιος Πολύκαρπος" ιδρύθηκε στο Ηράκλειο το 1982 από 35 μέλη μικρασιατικής καταγωγής. Ο Άγιος Πολύκαρπος ήταν ιερομάρτυρας της Χριστιανικής Εκκλησίας, η μνήμη του οποίου τιμάται στις 23 Φεβρουαρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Πολύκαρπος και Πολυκαρπία. Ο Πολύκαρπος γεννήθηκε το 80 και από μικρός βαπτίστηκε χριστιανός. Υπήρξε μαθητής του Ευαγγελιστή Ιωάννη μαζί με τον Ιγνάτιο το Θεοφόρο και χειροτονήθηκε Επίσκοπος Σμύρνης από τον προκάτοχό του Άγιο Βουκόλο. Σε μεγάλη ηλικία συνελήφθη για την πίστη του και μαρτύρησε στο στάδιο της Σμύρνης, κατά το διωγμό του Μάρκου Αυρηλίου το 167.

Απολυτίκιο: «Την κλήσιν τοις έργοις σου, επισφραγίσας σοφέ, ελαία κατάκαρπος, ώφθης εν οίκω Θεού, Πολύκαρπε ένδοξε. Συ γαρ ως Ιεράρχης, και στερρός Αθλοφόρος, τρέφεις την Εκκλησίαν, λογική ευκαρπία, πρεσβεύων Ιερομάρτυς, υπέρ των ψυχών ημών».

Ρεπορτάζ: Γιώργος Μιμίκος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News