Πολιτισμός

Τελευταία παράσταση στην Κρήτη για την "Μαζώχτρα"

Μετά από δύο χρονιές επιτυχίας “Η μαζώχτρα”, σε σκηνοθεσία Κώστα Παπακωνσταντίνου, περιοδεύει τον Αύγουστο στην Κρήτη.

Μετά από δύο χρονιές επιτυχίας στην Αθήνα και μια περιοδεία στη βόρεια Ελλάδα με το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κοζάνης, "Η μαζώχτρα", σε σκηνοθεσία Κώστα Παπακωνσταντίνου, περιοδεύει τον Αύγουστο στην Κρήτη.

Σε ένα χωριό της Κρήτης, την "Παραμυθιά", η Ασήμω, που δουλεύει ως μαζώχτρα στις ελιές του Πανάγου, και ο Πανάγος, αρχοντόπουλο με δικά του χτήματα, ερωτεύονται και ανταλλάσσουν όρκους αγάπης. Ένα αρχοντόπουλο, όμως, δεν μπορεί να παντρευτεί μια μαζώχτρα. Έτσι, ο Πανάγος παίρνει το λόγο του πίσω και η προδομένη Ασήμω αντιμετωπίζει το χλευασμό του χωριού.

Ενώ αρχικά σκέφτεται να πέσει στον γκρεμό, αποφασίζει τελικά να εκδικηθεί: Με ένα ψέμα της - που διαδίδεται σαν φήμη σε όλο το χωριό - σπέρνει τη συμφορά. Και τότε, αλλεπάλληλα φονικά ξεκινούν ανάμεσα σε χριστιανούς και μουσουλμάνους Παραμυθιώτες... Ένα ολόκληρο χωριό φτάνει στην καταστροφή γιατί κανείς, όταν ξέσπασε το κακό, δεν κάθισε να σκεφτεί τις πραγματικές αιτίες.

"Η μαζώχτρα" είναι ένα αριστούργημα της νεοελληνικής λογοτεχνίας και βασίζεται σε αληθινή ιστορία ενός χωριού της Κρήτης στα τέλη του 19ου αιώνα, περίοδο επαναστάσεων και εξεγέρσεων για την απελευθέρωση του νησιού.

"Η μαζώχτρα" μεταφέρεται για πρώτη φορά στη θεατρική σκηνή, χωρίς διασκευή, μέσω της πρωτότυπης φόρμας που προτείνει η σκηνοθεσία του Κώστα Παπακωνσταντίνου, αναδεικνύοντας το χιούμορ και τον επίκαιρο λόγο του συγγραφέα.

Οι συντελεστές

Το κείμενο του έργου είναι του Αργύρη Εφταλιώτη, ενώ η σκηνοθεσία του Κώστα Παπακωνσταντίνου. Ερμηνεύουν οι Θοδωρής Θεοδωρίδης, Νάντια Δαλκυριάδου και Δημοσθένης Ξυλαρδιστός (σελίδα παράστασης: https://www.facebook.com/hmazoxtra).

Τελευταία παράσταση στην Κρήτη:

* Την Τετάρτη 30 Αυγούστου, στην πλαζ ΕΟΤ, στον Άγιο Νικόλαο.

Η παράσταση ξεκινά στις 9:15 μ.μ., ενώ οι τιμές εισιτηρίων είναι 12 ευρώ, 8 ευρώ (φοιτητικό) και 5 ευρώ (ανέργων).

Σχόλια