Πολιτισμός

Ιφιγένεια εν Αυλίδι με τρεις κορυφαίους πρωταγωνιστές

Οι παραστάσεις θα δοθούν στα Χανιά, στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο την Τρίτη 22 Αυγούστου, στο κηποθέατρο “Ν. Καζαντζάκης”.

Μια από τις ωραιότερες δημιουργίες το Ευριπίδη, η τραγωδία "Ιφιγένεια εν Αυλίδι", θα περιοδεύσει στην Κρήτη και σε ολόκληρη την Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι, σε σκηνοθεσία Αιμίλιου Χειλάκη και Μανόλη Δούνια.

Οι παραστάσεις θα δοθούν στα Χανιά την Κυριακή 20 Αυγούστου, στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου, στο Ρέθυμνο τη Δευτέρα 21 Αυγούστου, στο θέατρο "Ερωφίλη" στη Φορτέτζα και στο Ηράκλειο την Τρίτη 22 Αυγούστου, στο κηποθέατρο "Ν. Καζαντζάκης".

Με συνοδοιπόρους την - ειδικά γραμμένη για την παράσταση - πρωτότυπη μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη, την καινούργια μετάφραση του διακεκριμένου ποιητή Γιώργου Μπλάνα και υιοθετώντας το πρότυπο των τριών υποκριτών, ο Αιμίλιος Χειλάκης γίνεται Αγαμέμνονας και Αχιλλέας, η Αθηνά Μαξίμου γίνεται Κλυταιμνήστρα και Μενέλαος και η Λένα Παπαληγούρα Ιφιγένεια και Πρεσβύτης.

Μαζί τους ένας 9μελής γυναικείος χορός, που με ζωντανή μουσική μάς αφηγούνται την τραγική ιστορία της Ιφιγένειας και κυρίως τις συνθήκες που οδήγησαν στη θυσία της. Γιατί το πραγματικό διακύβευμα της τραγωδίας δεν είναι η άδικη σφαγή μιας αθώας κοπέλας, αλλά η διαφθορά αυτών που κατέχουν την εξουσία.

Προσπαθώντας να κατακτήσουν ακόμα μεγαλύτερη δύναμη και επιρροή, θυσιάζουν τα πάντα, χωρίς όμως ποτέ να αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεών τους. Για τους Έλληνες, η αρπαγή της Ωραίας Ελένης ήταν απλά ένα πρόσχημα για να εκστρατεύσουν κατά της Τροίας και να επιστρέψουν με τα λάφυρα των νικητών. Και φυσικά ούτε η "θυσία" μιας αθώας κοπέλας θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στα σχέδιά τους.

Όταν ο Αγαμέμνονας σκοτώνει το ιερό ελάφι της θεάς Άρτεμις, εκείνη για να τον εκδικηθεί προκαλεί άπνοια, καθηλώνοντας έτσι τον ελληνικό στόλο στην Αυλίδα. Ο μόνος τρόπος για να εξευμενίσει ο Αγαμέμνονας τη θεά και να ξεκινήσει ο ελληνικός στρατός για τον Τρωικό Πόλεμο είναι να θυσιάσει την κόρη του, Ιφιγένεια.

Με το φόβο του στρατού που είναι έτοιμος να εξεγερθεί, ο Αγαμέμνονας καλεί την Ιφιγένεια να έρθει στην Αυλίδα με το πρόσχημα ότι θα την παντρέψει με τον Αχιλλέα. Όταν εκείνη καταφτάνει στο στρατόπεδο μαζί με τη μητέρα της Κλυταιμήστρα, συνειδητοποιεί ότι τίποτα δεν πρόκειται να σταματήσει τους Έλληνες από το να εκδικηθούν για την αρπαγή της Ωραίας Ελένης και να λεηλατήσουν την Τροία - ούτε καν ο άσκοπος θάνατος ενός παιδιού που δεν έφταιξε σε τίποτα.

Οι συντελεστές

Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας, σκηνοθεσία: Αιμίλιος Χειλάκης-Μανόλης Δούνιας, μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης, σκηνικά-κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης, φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος, κίνηση: Αγγελική Τρομπούκη, βοηθός σκηνοθετών: Αλέξανδρος Βάρθης, μουσική διδασκαλία: Άννα Λάκη, βοηθός σκηνογράφου: Βάσια Χριστοπούλου, Β' βοηθός σκηνοθετών: Μαρία Χανδρά.

Πρωταγωνιστούν: Αιμίλιος Χειλάκης, Αθηνά Μαξίμου, Λένα Παπαληγούρα και οι Δήμητρα Βήττα, Ελεάνα Γεωργούλη, Σμαράγδα Κάκκινου, Άννα Κλάδη, Άννα Λάκη, Βάσια Λακουμέντα, Φραγκίσκη Μουστάκη, Δώρα Στυλιανέση και Μαρία Τζάνη.

Παραγωγή: Αφοί Τάγαρη. Προπώληση εισιτηρίων: Viva.gr.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια