Πολιτισμός

Το Αξέντι ενισχύει το "Χαμόγελο " με πλούσιες εκδηλώσεις!

"Το Χαμόγελου του Παιδιού" επέλεξε φέτος ο δραστήριος και εξαιρετικά χρήσιμος για την ευρύτερη κοινωνία Πολιτιστικός Σύλλογος Πιρουνιανών "Αξέντι" για να διαθέσει μέρος των εσόδων του από τις εκδηλώσεις που αρχίζουν στις 20 Αυγούστου, και οι οποίες οργανώνονται κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια μετά την ίδρυση του συλλόγου, με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Γόρτυνας, έχοντας πάντοτε στόχο την αλληλεγγύη.

Το υπόλοιπο μέρος των εσόδων από την είσοδο μόλις των 5 ευρώ για τις μουσικές εκδηλώσεις μέσα στο μαγευτικό δασάκι των Πιρουνιανών (δίπλα στην Αγία Βαρβάρα) θα διατεθεί για την ενίσχυση του Ταμείου Υγείας και Αλληλεγγύης, το οποίο και δημιουργήθηκε από τα έσοδα των εκδηλώσεων του περυσινού καλοκαιριού.

Όπως γίνεται κάθε καλοκαίρι από τότε που δημιουργήθηκε ο σύλλογος, διοργανώνονται σε καθημερινή βάση μινωικά αγωνίσματα και εκδηλώσεις παραδοσιακών ασχολιών της παλιάς Κρήτης, όπως το αλώνισμα, το φούρνισμα του ψωμιού, η σπορά, ο τρυγητός και το πάτημα των σταφυλιών σε παραδοσιακά πατητήρια, κ.ά., που διαρκούν μία εβδομάδα. Κάθε βράδυ λαμβάνουν χώρα και μουσικές εκδηλώσεις, που αποτελούνται από παραδοσιακές μουσικές αλλά και από λαϊκό πρόγραμμα, με τη δωρεάν, πάντα, συμμετοχή των καλλιτεχνών.

«Έχουμε τα αγωνίσματα. Έχουμε τις μουσικές βραδιές. Και πάντα κλείνουμε με τη Γιορτή του Σταφυλιού, που περιλαμβάνει το πάτημα των σταφυλιών σε αρχαίο μινωικό πατητήρι. Την ίδια μέρα με τη Γιορτή του Σταφυλιού έχουμε και μια έκθεση τοπικών προϊόντων, για τον κόσμο που θα μας τιμήσει με την παρουσία του», είπε στη "Νέα Κρήτη" χθες ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πιρουνιανών "Αξέντι" κ. Γιώργος Σαβουϊδάκης.

«Εξάλλου, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η Γιορτή των Σιτηρών, που περιλαμβάνει το αλώνεμα, προσφέροντας και εδέσματα από αλεύρι. Κάθε χρόνο προγραμματίζεται και μια ημερίδα, η οποία φέτος θα έχει ομιλητή τον Μανόλη Σταυρακάκη, ομότιμο καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών».

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Μανόλης Σταυρακάκης θα μιλήσει στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Αξέντι 2017" για τις ξεχασμένες ποικιλίες του κρητικού αμπελώνα. Η ημερίδα αυτή θα πραγματοποιηθεί στις 27 Αυγούστου και αναμένεται ότι θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Οι διοργανωτές περιμένουν ότι πολύς κόσμος θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα των εκδηλώσεων, τόσο για τη συγκεκριμένη ημερίδα όσο και γενικότερα, αφού με 5 ευρώ είσοδο θα μπορεί να διασκεδάζει, έχοντας παράλληλα συμβάλλει και στην επίτευξη σπουδαίων σκοπών για την ανάπτυξη της αλληλεγγύης, της αλληλοβοήθειας και της ανθρωπιάς, σε μια χώρα που μέρα με την ημέρα χάνει ολοένα και περισσότερο... τη γη κάτω από τα πόδια της.

«Όπως το κακό, έτσι και το καλό, έχει την ιδιότητα να μεταδίδεται και να πολλαπλασιάζεται, αφού βρίσκει μιμητές και γίνεται η παραπέρα διάδοσή του. Εγώ αυτό πιστεύω. Έτσι, όσο μπορούμε να κάνουμε καλό, θα το βρίσκουμε μπροστά μας πάντα και θα το εισπράττουμε κι εμείς στο μέλλον. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα μπόρεσε και στάθηκε όρθια μέχρι σήμερα, μέσα από πολέμους, χούντες, καταστροφές κ.λπ. που αντιμετώπισε στην ιστορία της, ακριβώς επειδή πάντα ο λαός μας είχε ανεπτυγμένο το αίσθημα της αλληλεγγύης», είπε στην εφημερίδα μας ο Γιώργος Σαβουϊδάκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 20 Αυγούστου αρχίζουν οι εκδηλώσεις με τα μινωικά αγωνίσματα και ολοκληρώνονται στις 27 του μήνα με τις γιορτές σιτηρών και σταφυλιού.

Την τελευταία μέρα, στο πλαίσιο της Γιορτής του Σταφυλιού, θα πραγματοποιηθεί παραδοσιακό πάτημα σταφυλιών στο μινωικό λαξευτό πατητήρι που βρίσκεται δίπλα από τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Χωστού, ενώ παράλληλα θα εξελίσσεται έκθεση τοπικών αγροτικών και βιοτεχνικών προϊόντων.

Όλοι οι καλλιτέχνες που θα προσφέρουν το ταλέντο τους για να ψυχαγωγήσουν τον κόσμο, θα το κάνουν και φέτος δωρεάν. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα δοθεί τις επόμενες μέρες στη δημοσιότητα.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια