default-image

Καλαμαύκα των Ωραίων Ορέων: Διαδρομές σε χτες & σήμερα -pics

Πολιτισμός
Καλαμαύκα των Ωραίων Ορέων: Διαδρομές σε χτες & σήμερα -pics

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο τελείωμα των ΑΛΩΝΕΜΑΤΩΝ της περασμένης Κυριακής 30.7.2017 στη Νεράιδα του Καλαμαυκιανού Ποταμού έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Μιχάλη Ν. Πιτυκάκη, που εκδόθηκε από τη  ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α του Δήμου Ιεράπετρας με τίτλο: Η Καλαμαύκα των Ωραίων Ορέων, Διαδρομές στο χθες και το σήμερα.

Σ' αυτό ο συγγραφέας παρουσιάζει άγνωστες πτυχές της Καλαμαύκας από τα Μινωικά χρόνια μέχρι και σήμερα, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί στις γεωλογικές έρευνες που έχουν γίνει στην περιοχή, τις σπηλαιολογικές  από την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία Τμήματος Κρήτης στις οποίες συμμετείχε και ο ίδιος  ως σπηλαιολόγος της εν λόγω εταιρείας, τα τοπωνύμια, τα παραδοσιακά επαγγέλματα του χωριού με τους τελευταίους εκπροσώπους, ήθη και έθιμα, συνήθειες που εκλείπουν, για να τελειώσει με τις όμορφες φυσιολατρικές διαδρομές της περιοχής.

Κατά την παρουσίαση του βιβλίου στο μαγευτικό χώρο του Καλαμαυκιανού Ποταμού ο Δήμαρχος της πόλης μας κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης, που συνέδραμε κι αυτός τα μέγιστα για να επαναλειτουργήσει το πρώην Κοινοτικό Κέντρο, αφού χαιρέτησε ως ευχάριστη έκπληξη τον ερχομό του νέου αυτού βιβλίου, το χαρακτήρισε το ως μία ολοκληρωμένη περιγραφή της Καλαμαύκας από ένα συγγραφέα που έχει κάνει την προσωπική του εμπειρία κοινή γνώση, προβάλλοντας προς τα έξω ένα χωριό στην όμορφη Γεραπατρίτικη ενδοχώρα με πλούσια ιστορία, ήθη και έθιμα αλλά και με μοναδικές φυσικές  ομορφιές, που αξίζει να τύχει της επίσκεψης όλων όσων αναζητούν κάτι το διαφορετικό.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Καθηγητής Γλωσσολογίας Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, που αφού πρώτα έδωσε τη δική του ερμηνεία για την ετυμολογία της λέξης Καλαμαύκα, χαρακτήρισε το βιβλίο ως πρότυπο για τη συγγραφή ανάλογων βιβλίων, ενώ μίλησε με κολακευτικά σχόλια για την πύκνωση του λόγου που εμφανίζει το συγκεκριμένου σύγγραμμα, για το καλαίσθητο και τη ζωντάνια που αυτό αποπνέει από την αρχή μέχρι το τέλος του.

Δεν παρέλειψε επίσης στον απλό και μεστό του λόγο να μιλήσει για την ιδιαιτερότητα της Καλαμαυκιανής γης με τους «πέτρινους θεούς» και τα άλλα γεωλογικά της μνημεία, ενώ μιλώντας για τα τοπωνύμια ανάφερε ότι αποτελούν μία αποτύπωση του γεωγραφικού χάρτη της περιοχής, ενώ πολλά από αυτά φέρουν και  μνήμες ιστορικές από αρχαιοτάτων χρόνων.

Μετά ο Φιλόλογος Κ. Μανόλης Τζάβλας, Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Λασιθίου μίλησε για το βιβλίο χαρακτηρίζοντάς το περισσότερο λαογράφημα, διάστικτο από στοιχεία ηθογραφίας, ότι σ' αυτό συνομιλεί το παρόν με το παρελθόν, ενώ δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει το συγγραφέα ως «εραστή των βράχων» που χρόνια τώρα αναζητά τις όμορφες δημιουργίες της φύσης στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμαύκας και όχι μόνο. Ακόμα αναφέρθηκε και στο εύστοχο της διττή παρουσίας του Καστέλου, αρχαίας ακρόπολης τόσο στο εξώφυλλο όσο και στο οπισθόφυλλο.

Η εκδήλωση έκλεισε με το συγγραφέα που, αφού ευχαρίστησε το Δήμο για τη βοήθεια που του παρείχε γενικότερα, τους ανθρώπους του χωριού που τον βοήθησαν στην άντληση πληροφοριών, τους ντόπιους αλλά και τους ξενιτεμένους Καλαμαυκιανούς χορηγούς, αναφέρθηκε πως ξεκίνησε η ιδέα της συγγραφής του βιβλίου και στη συνέχεια παρουσίασε τα σημαντικότερα κεφάλαια με τη βοήθεια πολλών διαφανειών αναλύοντας με παραστατικό τρόπο το καθένα απ' αυτά.

Τέλος να αναφέρουμε ότι εκτός από το Δήμαρχο της πόλης μας  και προσωπικού από την  ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α, παραβρέθηκε, η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας κ. Βλάσση Ελένη, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ανάδειξης Αρχαιοτήτων και  Πολιτισμού Ιεράπετρας η  «ΙΕΡΑΠΥΤΝΑ», κ. Ιωάννης Ροβυθάκης,  ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ν. Λασιθίου κ. Κωνσταντίνος Νικολαράκης, ο πρώην Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Δημήτριος Κουτσελάκης, η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καλαμαύκας κα Ειρήνη Ψυλλινάκη-Μπιλανάκη, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού κ. Πολύδωρος Περακάκης και τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ, παλιοί κοινοτάρχες του χωριού, όπως ο κ. Αντώνης Χρυσοφάκης, που κατά το συγγραφέα πρόσφερε πολύτιμη βοήθεια για την ολοκλήρωση της έκδοσης αλλά και πλήθος κόσμου τόσο από την Καλαμαύκα όσο και την Ιεράπετρα.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News