default-image

"Με χαλούμι και τσικουδιά" κάνουν περιοδεία στην Κρήτη

Κρήτη
"Με χαλούμι και τσικουδιά" κάνουν περιοδεία στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Με χαλούμι και τσκικουδιά» θα μας συντροφέψουν οι ηθοποιοί που περιοδεύουν εντός και εκτός Κρήτης χαρίζοντας χαμόγελα σε μικρούς και μεγάλους.

Το Θέατρο του παπουτσιού πάνω στο δέντρο και ο Βαγγέλης Λιοδάκης, παρουσιάζουν την παράσταση με τίτλο «Με χαλούμι και τσικουδιά». Μία παράσταση - δρώμενο που έκανε πρεμιέρα τον Ιούλιο του 2016 στο Μουσείο Τυπογραφίας και έκτοτε περιοδεύει σε συνεργασία με δήμους και πολιτιστικούς συλλόγους εντός και εκτός Κρήτης.

Η παράσταση φέρνει σε πρώτο πλάνο το λαϊκό παραμύθι, θυμίζοντας πως τα παραμύθια γεννήθηκαν από την ανάγκη του ανθρώπου για επικοινωνία, από την ανάγκη να μοιραστεί τις επιθυμίες, τα όνειρα και τους φόβους του, από την ανάγκη να ακούσει και να ακουστεί.

Η Βαλεντίνα Παπαδημητράκη και ο Βαγγέλης Λιοδάκης αφηγούνται λαϊκά παραμύθια από τους τόπους καταγωγής τους. Κύπρος και Κρήτη συναντιούνται μέσα από λαϊκές αφηγήσεις, συνοδεία ζωντανής μουσικής από τον Αλέξανδρο Ιερωνυμίδη και τον Μανώλη Αρφαρά.

Οι δύο ηθοποιοί ξεδιπλώνουν τις ιστορίες τους στην κυπριακή και την κρητική διάλεκτο, ζυμώνοντας και ψήνοντας επί σκηνής κυπριακά καττιμέρια, και κερνούν τσικουδιά, παρέα με σκοπούς και τραγούδια απ' όλη την Ελλάδα.

Νόστιμες ιστορίες για γλυκομίλητες βασιλοπούλες, άσωτους υιούς, χήνες που έκαναν φτερά, έναν ράφτη που κλωτσάει την τύχη του, μια αλεπού

δικαστή και τρεις χαζές θυγατέρες ταξιδεύουν πάνω σ' ένα μουσικό χαλί από παραδοσιακές μελωδίες.

Μια παράσταση που ξυπνά μνήμες περασμένων εποχών, τότε που τα παραμύθια ήταν η μοναδική ψυχαγωγία όχι μόνο για τα παιδιά, μα κυρίως για τους ενήλικες. Μια παράσταση που γαργαλάει τις αισθήσεις, σταλάζει λαϊκή σοφία, συγκινεί και προσφέρει άφθονο γέλιο.

Το δρώμενο κορυφώνεται με κρητικούς σκοπούς και κάλεσμα για χορό, ενώ προσφέρονται τσικουδιά και φρεσκοψημένες πίττες με χαλούμι.

Τα υλικά παρασκευής των εδεσμάτων είναι μια ευγενική χορηγία των σούπερ μάρκετ Χαλκιαδάκης.

Επιλογή παραμυθιών, σκηνοθεσία, εικαστική σύνθεση: Βαλεντίνα Παπαδημητράκη, Βαγγέλης Λιοδάκης

Μουσική επιμέλεια: Αλέξανδρος Ιερωνυμίδης

Επιμέλεια κίνησης: Μυρτώ Παπαδοπούλου

Αφήγηση: Βαλεντίνα Παπαδημητράκη, Βαγγέλης Λιοδάκης

Λύρα, μαντολίνο, τραγούδι: Αλέξανδρος Ιερωνυμίδης

Λαούτο, τραγούδι: Μανώλης Αρφαράς

Φωτογραφίες: Πάρης Χαμουρίκος

Υπεύθυνη επικοινωνίας:

Μυρτώ Παπαδοπούλου 28250 32 361 - 697 20 27 587

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News