default-image

"Πλούσια" σε μουσική η τρίτη μέρα του φεστιβάλ στη Μυρτιά

Κρήτη
"Πλούσια" σε μουσική η τρίτη μέρα του φεστιβάλ στη Μυρτιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το φεστιβάλ που τιμά το σπουδαίο συγγραφέα και ποιητή Νίκο Καζαντζάκη, συνεχίζει τις εκδηλώσεις του στη Μυρτιά, προσελκύοντας πλήθος κόσμου.

Σήμερα, την τρίτη μέρα του φεστιβάλ «Ταξιδεύοντας Αγγλία», πρόκειται να πραγματοποιηθεί συναυλία παραδοσιακή μουσικής από τη Σκωτία, τη Νορθουμβρία και την Κρήτη, αλλά και παράσταση για τα έξι φύλα που κατέκτησαν την Αγγλία.

Την ίδια μέρα θα διεξαχθούν παράλληλες εκδηλώσεις, αλλά και η παιδική ζώνη.

Αναλυτικότερα, και όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση:

«-21.00-22.15 Πλατεία Καζαντζάκη

Παραδοσιακή μουσική με ασκαύλους (bag-pipes: ασκο-μαντούρες) από το Ηνωμένο Βασίλειο και από την Ελλάδα με τους: Φιν Μουρ (γκάιντες), Σάρα Χόι (βιολί), Γιώργο Ζαχαριουδάκη και Περικλή Σχινά (ασκομαντούρες κ.ά.).

Με κοινή αφετηρία τους ασκαύλους, δύο ντουέτα τοπικής παραδοσιακής μουσικής συναντιούνται για πρώτη φορά και παρουσιάζουν σκοπούς και χορούς από τη Σκωτία και τη Νορθουμβρία (σύνορα Αγγλίας με Σκωτία) και από την Κρήτη.

-Της συναυλίας θα προηγηθεί σύντομη παρουσίαση με θέμα «Οι άσκαυλοι στην Ελλάδα και στα βρετανικά νησιά» από τον Περικλή Σχινά, Δρ. Εθνομουσικολογίας ΕΚΠΑ.

-Θα ακολουθήσει καντάδα στα σοκάκια του χωριού.

-Τα έξι κύματα

22.30-23.30 Πλατεία Καζαντζάκη: Αντλώντας έμπνευση από το ταξιδιωτικό έργο του Καζαντζάκη για την Αγγλία, καθώς και από άλλα ταξιδιωτικά κείμενα του συγγραφέα, ο χορογράφος Κωνσταντίνος Τσακιρέλης συνεργάζεται με μια ομάδα οκτώ ερμηνευτών σε μια παράσταση με κεντρικό άξονα τα έξι φύλα που κατέκτησαν διαδοχικά τη Βρετανία. Ερμηνευτές: Θεοδώρα Κοκκινίδη, Μάνος Κοκκινίδης, Αντώνης Περαντωνάκης, Χρόνης Σαπουντζάκης, Αργυρώ Σμαραγδάκη, Αννέτα Στάχταρη, Βικτωρία Στρατάκη, Δανάη Τζίμα

Σύλληψη ιδέας, σκηνοθεσία, εικαστική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Τσακιρέλης

Χορογραφίες: Κωνσταντίνος Τσακιρέλης σε συνεργασία με τη Βικτωρία Στρατάκη. Έρευνα, επιμέλεια κειμένων: Στέλλα Μαλλιαράκη. Ζωγραφική σκηνικών αντικειμένων: Κωστής Κυριακάκης. Φωτισμοί: Παναγιώτης Μανούσης.

Αναλυτικά το πρόγραμμα

Την Παρασκευή 14 Ιουλίου θα δοθεί συναυλία παραδοσιακής βρετανικής και ελληνικής μουσικής με ασκαύλους (ασκομαντούρες και γκάιντες), στις 9μ.μ. στην Πλατεία Καζαντζάκη, για να ακολουθήσει το χοροθέατρο «Τα έξι κύματα», σε σκηνοθεσία-επιμέλεια Κωνσταντίνου Τσακιρέλη, με κεντρικό άξονα τα έξι φύλα που κατέκτησαν διαδοχικά τη Βρετανία.

Σάββατο 15 Ιουλίου, στις 8.15μ.μ. στο Πάρκο Ανεμογιάννη θα παρακολουθήσουμε μια δραματοποιημένη «συνάντηση» του Νίκου Καζαντζάκη με τον Τόμας Έλιοτ με τίτλο «Ρήτορες και Κούφιοι Άνθρωποι», που επιμελήθηκε ο Αντώνης Περαντωνάκης, και στις 9.30μ.μ. στην Πλατεία Καζαντζάκη, ένα μουσικό ταξίδι στην Αγγλία, από τον Purcell στους Beatles με τίτλο «Από το Μπαρόκ στο Ροκ» με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης και τη Χορωδία Νέων ΔήμουΗρακλείου, σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Μίλτου Λογιάδη. Η συναυλία γίνεται με τη συνεργασία του Δήμου Ηρακλείου.

Κυριακή 16 Ιουλίου το Φεστιβάλ θα κλείσουν οι «Noriana», ένα γυναικείο κουαρτέτο, που θα μας ταξιδέψει στην κέλτικη μουσική παράδοση παρουσιάζοντας reels, jigs και polkas καθώς και τραγούδια που μιλούν για την αγάπη, τον αποχωρισμό και την ξενιτιά.

Σε εξέλιξη θα βρίσκονται καθημερινά παράλληλες εκδηλώσεις με περφόρμανς, αναγνώσεις, και προβολές, ενώ σ' ένα παλιό οινοποιείο της Μυρτιάς θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας, σε συνεργασία με την Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία Κρήτης, εμπνευσμένη από το Ταξιδεύοντας Αγγλία.

Τέλος, στα σοκάκια και τις γειτονιές της Μυρτιάς Υπαίθριες Εικαστικές Εγκαταστάσεις, που σχεδίασε και επιμελήθηκε η σκηνογράφος Άννα Μαχαιριανάκη, θα μας μεταφέρουν πίσω στον χρόνο και τον χώρο, ενώ το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει καθημερινά ενότητες για παιδιά 6μ.μ.-8μ.μ., με πλούσιες δράσεις και εκπλήξεις για τους μικρούς επισκέπτες.

Το Φεστιβάλ συνδιοργανώνεται με: την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Αρχανών-Αστερουσίων, σε συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, τις Εκδόσεις Καζαντζάκη, την Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μυρτιάς, με χορηγία του Ευάγγελου Μαρινάκη και τη βοήθεια φίλων και υποστηρικτών του Μουσείου.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

-«Shakespeare on the Road»

Παρασκευή 14/7, Κυριακή 16/7. Επιμέλεια δράσης: Πέτρος Μαυροματίδης.

-Προβολή «Αγγλία: μια αφηγηματική περιήγηση»: Δημιουργικό - Σκηνοθεσία: Δημήτρης Δαγκλής (αρχιτέκτων-CG artist), Κατερίνα Ζουμάκη (αρχιτέκτων). Επιμέλεια περιεχομένου: Έφη Κεφαλάκη.

-«Ο Σαίξπηρ διαβάζει Σαίξπηρ»

Πέμπτη 13/7, Παρασκευή 14/7, Σάββατο 15/7, Κυριακή 16/7. Ερμηνεία: Πέτρος Μαυροματίδης. Κοστούμι: Γιάννης Μετζικώφ.

--…στην πράσινη ακίντυνη ζούγκλα με τις γαλάζιες φωλιές: Συμμετοχική performance: Παρασκευή 14/7, Σάββατο 15/7, Κυριακή 16/7:  18.30-20.30. Σύλληψη - επιμέλεια - ερμηνεία: Βίκη Χρηστάκη.

Ατμόσφαιρα Αγγλίας… Γωνιές και δρομάκια της Μυρτιάς μας μεταφέρουν στη Βροχερή Λόντρα του Νίκου Καζαντζάκη.

Υπαίθριες Εικαστικές Εγκαταστάσεις: Σύλληψη - Σκηνογραφικός σχεδιασμός-Επιμέλεια: Άννα Μαχαιριανάκη. Εικαστικές κατασκευές: Άννα Χιλετζάκη.

 Παιδική ζώνη: Καθημερινά στη Μυρτιά 6μ.μ.-8μ.μ. ο μικροί επισκέπτες θα «ταξιδέψουν» στην Αγγλία του Καζαντζάκη μέσα από ευφάνταστα παιχνίδια, κατασκευές, εκπαιδευτικά προγράμματα και εξερευνήσεις!

Ελεύθερη είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις, δωρεάν μεταφορά με το ΚΤΕΛ (Σταθμός Λιμάνι Ηρακλείου) καθημερινά 7.30μ.μ. και επιστροφή.

Πληροφορίες: 2810 741689 - [email protected], www.kazantzaki.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News