default-image

Κατανυκτική ατμόσφαιρα στην εκδήλωση για τον Καζαντζάκη

Πολιτισμός
Κατανυκτική ατμόσφαιρα στην εκδήλωση για τον Καζαντζάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εντυπωσιακή ήταν η αυλαία του πενθήμερου Φεστιβάλ Τέχνης και Λόγου "Ταξιδεύοντας Αγγλία", που άνοιξε το βράδυ της Τετάρτης στο ενετικό φρούριο του Κούλε. Πλήθος κόσμου έδωσε το "παρών" και "ταξίδεψε" νοερά μέσα από τα μάτια και τα κείμενα του κορυφαίου Κρητικού συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη στην Αγγλία.

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς παρουσιάστηκαν επιλεγμένα αποσπάσματα από το ταξιδιωτικό βιβλίο του Καζαντζάκη, εκτελεσμένα σε μορφή χορικού, ενώ η βραδιά περιελάμβανε ακόμη ομιλίες και αναγνώσεις κειμένων.

Το φεστιβάλ συνεχίζεται την Πέμπτη με την αδελφοποίηση του Μουσείου Καζαντζάκη και του Shakespeare Birthplace Trust.

Ο Νίκος Καζαντζάκης θα ταξιδέψει στην Αγγλία το 1939 και για μερικές μέρες θα φιλοξενηθεί στο σπίτι της κόρης του Σαίξπηρ, Σουζάνας, στο Hall's Croft. Θα μοιραστεί με τον Σαίξπηρ, τον άνθρωπο που έγινε από τους μεγαλύτερους πνευματικούς του ηγέτες, την ίδια στέγη με διαφορά περίπου 300 ετών. Ο Καζαντζάκης θα του αφιερώσει ολόκληρο κεφάλαιο στο βιβλίο του "Ταξιδεύοντας Αγγλία", μία από τις "Τερτσίνες" του είναι επίσης αφιερωμένη στον Σαιξπήρο, έχει γράψει το "Ο Οθέλλος ξαναγυρίζει", ενώ στο Αρχείο του Μουσείου βρίσκονται πάρα πολλές σημειώσεις του πάνω στο σαιξπηρικό έργο και έχει μεταφράσει κομμάτια από τα έργα του.

Το πρόγραμμα της αδελφοποίησης περιλαμβάνει:

* Στις 7:20 το βράδυ ομιλία της Diana J. Owen, γενικής διευθύντριας του Shakespeare Birthplace Trust, Στράτφορντ - Απόν - Έιβον με θέμα "Finding Meaning for Today's Audiences in Shakespeare's works, life and times".

* Στις 7:40 το απόγευμα ομιλία με θέμα "Καζαντζάκης και Shakespeare" από τη Νίκη Σταύρου, διευθύντρια των Εκδόσεων Καζαντζάκη.

* Στις 8 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί η τελετή αδελφοποίησης.

* Στις 9 το βράδυ, στην πλατεία Καζαντζάκη, "Ουίλιαμ Σαίξπηρ-Νίκος Καζαντζάκης: Από τον Άμλετ στον Οδυσσέα".

Ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής παρουσιάζει, σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση, μελοποιημένα τραγούδια από τα θεατρικά έργα του Σαίξπηρ "Όπως σας Αρέσει" και "Τρικυμία" και μελοποιημένα μέρη από την "Οδύσεια" και την "Τερτσίνα Σαιξπήρος" του Καζαντζάκη, καθώς επίσης πρωτότυπα τραγούδια εμπνευσμένα από έργα των δύο μεγάλων οικουμενικών συγγραφέων-ποιητών σε στίχους Σωτήρη Τριβιζά. Ερμηνεύουν οι Θοδωρής Βουτσικάκης, Ελένη Δημοπούλου και Μέλα Γεροφώτη.

* Στις 10:15 το βράδυ, στο αλσύλλιο, "Όταν ο Καζαντζάκης συνάντησε τον Σαίξπηρ ή Ο κήπος του έρωτα". Σαιξπηρικά αποσπάσματα από τα έργα "Ρωμαίος και Ιουλιέτα", "Δωδέκατη νύχτα" και "Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας" αλληλεπιδρούν με επιλογές από το κεφάλαιο "Σαίξπηρ" του "Ταξιδεύοντας Αγγλία" του Καζαντζάκη, με κεντρικό θέμα τον έρωτα. Η σύλληψη-σκηνοθεσία είναι του Γιωργή Τσαμπουράκη. Η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις, ενώ η μεταφορά γίνεται δωρεάν με το ΚΤΕΛ (σταθμός λιμάνι Ηρακλείου), καθημερινά στις 7:30 μ.μ., και επιστροφή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News